Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Gribu sev stiprus, baltus, veselus zobus!

VALIJA BELUZA

2014. gada 29. augusts 00:00

144


Žilbinoši baltie, kā pērles vienādie zobi, ko demonstrē dīvas un estrādes zvaigznes, pārsvarā ir estētiskās zobārstniecības radīts mākslīgais skaistums. Ko varam darīt, lai jauks, veselīgs un galvenais – dabīgs, būtu mūsu smaids? Konsultē zobu higiēniste Anita Braže.

Kuru zobu pastu? 
Zobus tīrot pavirši, nelīdzēs pat visdārgākā zobu pasta, bet, darot to pareizi un rūpīgi, noder pat visvienkāršākā. Svarīgi atcerēties, ka zobi rūpīgi jātīra trīs līdz piecas minūtes pēc brokastīm un vakarā pēc pēdējās maltītes. Ja to dara ar atbilstošu zobu birsti un pastu, ja ar zobu diegu atbrīvo zobu starpas, kā arī notīra mēli, svaiga sajūta mutē saglabājas vismaz divas stundas.
Zobus neiztīrot trīs dienas, var jau rasties smaganu iekaisums, bet, netīrot divas nedēļas – zobakmens. Bez smaganu iekaisuma daudz nopietnāks ir periodontīts – zoba saknes un apkārtējo audu iekaisums, kad atkāpjas smaganas, rodas kaula bojājums, zobi sāk kustēties, un paši krīt ārā. Ilgstoši asiņojošas smaganas norāda, ka noteikti jāvēršas pie speciālista, lai noteiktu iemeslu.
Zobu pastas, kas satur triklozānus, hlorheksidīnus un citas ārstnieciskas vielas, cīnās ar smaganu iekaisumiem un nelabvēlīgo mikrovidi, drīkst lietot tikai noteiktu laiku, ko rekomendē speciālists.  Baltinošās, balinošās, fermentus saturošās zobu pastas ir dažādas. Balinošās zobu pastas ir iedarbīgākas, stiprākas. Ir arī tādas, ar kurām nav ieteicams tīrīt ilgstoši. Arī šajā jautājumā labākais padomdevējs būs zobu higiēnists.

Nevajag par daudz
Ar zobu pastu nevar panākt baltākus zobus par cilvēka zobu dabiska toni. Pārāk centīgi beržot ar abrazīvu zobu pastu, pielietojot nepareizu tīrīšanas metodi, emalja kļūst plānāka, un tiek panākts pretējais rezultāts – zobi paliek dzeltenāki. Tīrot ar dzeramo sodu, efekts sākumā ir labs, bet ar to nedrīkst aizrauties – noberztās emaljas dēļ zobi kļūst dzelteni un jutīgi.
Zobus iekrāso gan melnā, gan zaļā tēja, jo satur 118 minerālvielas, kā arī kafija.
Kaislīgiem smēķētājiem, tējas un kafijas cienītājiem, ar zobu pastu vien nepietiks lai uzturētu tīrus, baltus zobus. Papildus var lietot vēl citus mutes higiēnas uzturošus līdzekļus, piemēram, zobu pulveri, mutes dobuma skalojamo līdzekli un citus.
Par fluoru ir pretēji viedokļi. Tas savu elektronegatīvo īpašību dēļ dabā brīvā veidā nav sastopams, bet tikai savienojumos – minerālos, iežos vai dziļi ūdenī. Fluors vajadzīgs bērniem līdz aptuveni septiņpadsmit gadiem. Pieaugušajiem to vairs nevajag.

Skalo, birstē, diego
Zobu skalošanas līdzekļi, ja tos lieto, kā ienāk prātā, nomāc dabisko mikrofloru, un organisms vairs pats nespēj cīnīties. Biežāk mēdz grēkot ofisa darbinieki: padzer kafiju, paēd, uzsmēķē un izskalo muti, lai svaiga elpa. Stingri vadoties pēc instrukcijas, tiek panākts labs rezultāts. Pareizi ir skalot divas reizes dienā pēc zobu pastas, zobu diega un mēles tīrītāja izmantošanas. Ikdienā lietojamam mutes dobuma skalošanas līdzeklim nevajadzētu būt uz spirta bāzes. Tas nomāks dabisko mikrofloru. Labāki ir uz ēteriskajām eļļām un ārstniecības augu ekstraktu bāzētie.
Ilgstoši skalojot ar ozolu mizas novārījumu vai stipru kumelīšu tēju, zobi var kļūt dzeltenīgi. Praksē ir pierādījies, ka dažu cilvēku mutes higiēna uzlabojas, atsakoties no jebkura mutes skalojamā līdzekļa. Kas par daudz, tas par sliktu, vai nu neatbilstošs pašam lietotājam.

Kādu birstīti izvēlēties?
Uz zobu birstes iepakojuma ir norāde: ļoti mīksta, mīksta, vidēja vai cieta. Piemērotākās ir mīkstās. Gumijas sariņi birstītē paredzēti papildu tīrīšanai un smaganu masāžai. Zobu sukai ar sudraba pārklājumu uz galviņas, sariņiem ir antibakteriālas īpašības, bet tā, kā jebkura cita birstīte, ir jāmaina pēc trīs mēnešiem.
Zobu starpās, kur suka netiek klāt, sakrājas ēdiena paliekas, un rodas zobu bojājumus izraisošās baktērijas. Tādēļ noteikti jālieto arī zobu diegs, starpzobu birstītes.
Pie mutes higiēnas pieder mēles tīrīšana. Uz mēles ir matiņi, kārpiņas, un, novelkot ar speciālo mēles tīrītāju vai sudraba karotīti, tiek notīrīta masa, ko nevar panākt ar zobu birstei piestiprināto mēles tīrītāju.

Vēl skaistākus
Ja pacients grib baltākus zobus par savu zobu dabisko toni, speciālists var veikt profesionālo balināšanu, kas aizņem veselu stundu. Pieciem procentiem cilvēku balināšana var neiedarboties, dažiem zobi kļūst jutīgi vai pat sāpīgi. Zobus balināt nedrīkst grūtnieces, bērni, kā arī cilvēki ar smaganu iekaisumiem, bojātiem zobiem un virkni citu faktoru. Efekts saglabājas no pusgada līdz trīs gadiem: atkarībā no mutes dobuma higiēnas, pielietotā balinātāja, dabiskās mikrofloras, siekalu sastāva, kaitīgajiem ieradumiem. Lai nerastos domstarpības, pirms profesionālās balināšanas, kas ir ķīmiska darbība, pacients parakstās par dzirdēto instrukciju. Cena par procedūru – sākot no simts eiro.
Zobu balināšanai mājas apstākļos internetā nopērkamas balinošās sloksnītes jeb stripi, ko uzlīmē uz zobiem. Tos lietojot, jāvadās pēc instrukcijas.
Mājās izmantojami arī zobu balināšanas zīmulīši. Nospiežot uzgali, uz otiņas parādās piliens balinošā gela, kuru plānā slānī pārklāj uz priekšējiem zobiem.
Balinošās kapes – ar mazāku iedarbīgās vielas koncentrāciju – atgādina ieliekamās platītes. Kape ar tajā iepildītu balinātāju jāpatur mutē noteiktu laiku, atbilstoši instrukcijai. Zobi kļūst par pāris toņiem gaišāki. Drošāk tomēr kapes izgatavot individuāli. ◆

Zobu lielākie ienaidnieki

◆ Biežas ēdienreizes, našķošanās ar saldumiem un čipsiem.
◆ Dzirkstošie dzērieni.
◆ Citrusa augļi.
◆ Asi ēdieni.
◆ Stress.

Zobu higiēnistes
Anitas Bražes atziņas

Regulāra un pareiza mutes kopšana ir pirmais un galvenais solis ceļā uz labu zobu veselību.
Mutes dobuma apskate un higiēnista apmeklējums jāieplāno 2 reizes gadā.
Pati pērku Šveicē, Vācijā un Amerikā ražotās zobu pastas.
Ikdienā var iztikt bez mutes skalojamā līdzekļa.
Lai neitralizētu pH līmeni siekalu sastāvā, pēc ēdienreizes vēlams 10 minūtes pakošļāt košļājamo gumiju, bet tā neaizstāj zobu tīrīšanu.
Pirms gulētiešanas var apēst šķēli siera, nevis ābolu (kaut gan vakarā pēc zobu tīrīšanas labāk neēst neko).

Kategorijas