Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Novadi atklāj Gaismas pili

Līga Vīksna

2014. gada 29. augusts 00:00

6

Ar Novadu dienām vakar Rīgā atklāja Latvijas Nacionālās bibliotēkas jauno ēku – Gaismas pili. Novadu dienās un nozīmīgajā notikumā piedalījās arī Jaunlaicenes muižas muzejs ar Malēniešu vārdu spēli.


Uz Gaismas pils atklāšanu devās Jaunlaicenes muižas muzeja vadītāja Sandra Jankovska un izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem vadītāja Inga Dauškane. S.Jankovska atzīst – tas ir pagodinājums piedalīties tik vēsturiskā notikumā. Jaunlaicenieši dienas gaitā vadīja divas nodarbības, bet pārējā laikā aplūkoja citu sniegumu un jauno bibliotēkas ēku. “Izspēlējot Malēniešu vārdu spēli, mācījām malēniešu vārdus, kam sekoja eksāmens. Literārajiem vārdiem bija jāatrod atbilstošs malēniešu vārds, jāiemācās 14 vārdi katram, un tad atraktīvās nodarbēs sacentās, kurš labāk atceras vārdu nozīmi,” saka S.Jankovska.
Uz atklāšanas pasākumu devās arī Alūksnes pilsētas bibliotēkas vadītāja Iveta Ozoliņa un metodiķe Silvija Mūrniece. I.Ozoliņa uzsver - vakar Gaismas pilī norisinājās ne tikai Novadu dienas, bet atklāja arī ēkas 8.stāvu, kur atrodas Bibliotēku attīstības institūts un konsultatīvais centrs, ar ko ikdienā bibliotēkām ir cieša sadarbība metodiskajā darbā. 
“Gaismas pils atklāšanas pasākumi šonedēļ ir kā “punkts uz i”, jo projekts nebija tikai pati ēka, ēka ir tikai viena no sastāvdaļām. Jau līdz šim visas publiskās bibliotēkas un to apmeklētāji izmanto Gaismas tīklu – visās Latvijas bibliotēkās ierīkoja internetu, iegādājās datortehniku, izmanto digitālo bibliotēku, kas tagad būs vēl ērtāk pieejama. Tādēļ nevar teikt, ka Gaismas pils būs tikai Rīgā, bet mums šeit no tās nebūs nekāda labuma – būs un jau tagad ir! Tāpat ir arī pieejams starpbibliotēku abonements – ja lasītājam vajadzīgās grāmatas nav mūsu krājumā, ļoti īsā laikā to pasūtām un saņemam no Latvijas Nacionālās bibliotēkas. Bet studenti no Alūksnes un Apes novadiem varēs izmantot Gaismas pili klātienē,” vērtē I.Ozoliņa. ◆

Kategorijas