Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Sprīdītis” un “Granitex” - vieni no šāgada veiksmes stāstiem

Līga Vīksna

2014. gada 29. augusts 00:00

782

Vidzemes plānošanas reģions jau trešo gadu vasaras nogalē organizē Vidzemnieku dārza svētkus, godinot cilvēkus, kuri ar savu entuziasmu un darba mīlestību īsteno labas lietas Vidzemē un ir Vidzemes veiksmes stāsti.


Tie ir stāsti par drosmīgiem uzņēmējiem, tūrisma entuziastiem un sociāli aktīviem iedzīvotājiem, kas ar savu piemēru rāda, ka, dzīvojot Vidzemē, iespēju ir daudz. Šogad uz Vidzemnieku dārza svētkiem, kas notika trešdien mednieku apmācību un atpūtas bāzē “Mārkulīči” Pārgaujas novadā, devās arī “Sprīdītis” un “Granitex”.

Dod akmenim otru mūžu
SIA „Granitex” Apes novadā strādā ceturto gadu, Latvijas laukakmeni pārvēršot granīta bruģakmenī un granīta plāksnēs. Ar ERAF projekta „Granīta bruģakmens un apdares materiālu ražotnes izveidošana” palīdzību tika iegādāta un uzstādīta akmens šķelšanas un preses iekārta. Veiksmes stāstā uzsvērts, ka “mīlestība pret akmeni saimniekam Kasparam Simkevičam, iespējams, ir asinīs, jo arī viņa vectēvs savu laiku bija darbojies ar akmeņu pārstrādi. Akmens ir jāpazīst, tas ir jāizjūt, tāpēc liela loma ir cilvēkam, kas tam pieskaras un novērtē tā pielietojumu. SIA „Granitex” nelielās ar klientiem visā Latvijā, bet ir lepni par tiem, kas, saņemot vienu pasūtījumu, atgriežas ar jaunām vēlmēm. Par vienu no veiksmīgākajiem risinājumiem, iekļaujot SIA „Granitex” bruģakmeni pilsētvides veidošanā, var minēt Smiltenes rotācijas apli un laukumu pie Smiltenes kultūras nama. Uzņēmums pamatoti var būt lepns par to, ka, izmantojot dabas sniegtos resursus, var radīt produktu, kas skaistākā un tikpat dabīgā veidolā turpinās savu dzīvi gadsimtiem ilgi”.

Veido ģimenēm draudzīgu vidi
Alūksnes PII “Sprīdītis” sumināts par aktivitāti un prasmi veidot ģimenēm draudzīgu vidi, veiksmīgi īstenoto ERAF projektu par bērnudārza rekonstrukciju, turpinot darbu jaunās un izremontētās telpās. Veiksmes stāstā uzsvērts, ka “ne jau jaunas telpas vien rada mājīgumu un siltuma sajūtu, tās ir rūpes par bērniem, mīlestība pret savu darbu un jaunas, radošas idejas. PII „Sprīdītis” audzēkņu vecāki ar apbrīnu novērtē vadītājas, audzinātāju un pārējā personāla nezūdošo degsmi un spēju līdzās saviem pamatpienākumiem pagūt vēl piedāvāt bērniem neskaitāmas radošas, izzinošas un jestras aktivitātes. To novērtē arī citi alūksnieši, jo „Sprīdītis” līdzdarbojas dažādos pilsētas pasākumos, organizējot aktivitātes ģimenēm un bērniem. „Sprīdītis” ir pirmā Alūksnes novada pirmsskolas izglītības iestāde, kas iesaistījusies starptautiskā “Comenius” skolu daudzpusējās partnerības projektā. Tā īstenošanas laikā pedagogi, apgūstot citu valstu pieredzi, rada jaunas idejas, lai veicinātu bērnos izpratnes veidošanu par apkārtējo vidi, tās saudzēšanu. Vides tēma kopumā caurvij bērnudārza darbību, un arī teritorija ir labiekārtota, izmantojot dažādus dabas materiālus. Guļbūvju rotaļu namiņi, koka skulptūras-rotaļlietas, koka šūpoles un slīdkalniņi, dabas taka, puķes, ogu krūmi. To, ka bērnudārzs darbojas pareizajā virzienā, liecina arī aktīvā vecāku un iestādes padome, kas kopīgi lemj par attīstības virzieniem”.

Panākumi – komandas
darbs
Alūksnes PII vadītājas vietniece izglītības jomā Anta Apine uzsver – ar labu komandu, kāda ir “Sprīdītī”, un atbalstu, ko saņem no Alūksnes novada domes, var ļoti daudz paveikt. “Patīkami, ka šādi ir novērtēts grūtais ikdienas darbs, kur ieguldīts daudz laika un enerģijas. Bērnudārza attīstības plāns paredz veidot Dabas taku, ir jau izveidoti dažādi aktivitāšu centri, ko sadarbībā ar vecākiem vēl nemitīgi pilnveidojam un kur audzēkņi var darboties caur izzināšanu. Arī “Comenius” projekts ir vērsts uz vides apmācību, darbošanos dabā. To īstenojām divu gadu garumā kopā 12 valstis. Galvenais ieguvums un secinājums ir – strādājam līdzīgi kā citviet pasaulē. “Comenius” projektā bērnudārza teritorijā esam izveidojuši arī garšaugu stūrīti, kur bērni gūst priekšstatu par ravēšanu,” stāsta A.Apine. “Sprīdītī” viss turpina attīstīties – šovasar izremontēta vēl vienas grupas telpas, grupas virtuvīte, iegādātas jaunas mēbeles, turpinās celiņu bruģēšana bērnudārza teritorijā, tiek labiekārtots sporta laukums.
Trīs gadu laikā apkopoti jau vairāk nekā simts stāsti no visiem Vidzemes novadiem. Šāgada 26 stāsti drīzumā būs pieejami Vidzemes veiksmes stāstu mājaslapā “www.vidzemesstasti.lv”. ◆

Kategorijas