Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Video filmēšana un veidošana - iespēja radoši izpausties

Loreta Jargane

2014. gada 29. augusts 00:00

8

Alūksnietis Osvalds Neiders ir absolvējis Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju un šobrīd studē Latvijas Universitātē, Datorikas fakultātē. Jau kopš vidusskolas laikiem 21 gadu veco jaunieti saistījusi video veidošana, tāpēc Osvalds netur sveci zem pūra un izpaužas radoši – filmējot.
- Ar ko tu īsti nodarbojies, vai video veidošanu var saukt par hobiju?
- Šobrīd es nodarbojos ar programmēšanu un video veidošanu. Programmēšanu es uzskatu vairāk kā savu profesionālo karjeru, bet video filmēšanu un veidošanu - kā iespēju radoši izpausties, tāpēc man tas ir vairāk hobijs.
- Kā tas aizsākās?
- Pirmais video, pēc kura man bija “āķis lūpā”, bija Alūksnes Valsts ģimnāzijas reklāma, kuru filmēju kopā ar saviem klasesbiedriem Kalvi Ābeļkalnu, Anriju Jarganu un Kristeru Kovgeru. Pēc tam uz skolas vakaru bija jāfilmē vēl viens video un kopā ar vēl pāris klasesbiedriem vēl viens diezgan labs videoklips, kas savukārt bija “Bez Tabu” parodija. Agrāk pārsvarā filmējām tikai skečus. Ar Kalvi un Anriju vienojāmies, ka jāveido sava domubiedru grupa, kuru nosaucām par “Tha Sprunguls”. Nosaukums bija par godu filmēšanas laikā atrastam sprungulim. Ar šo vārdu visu vidusskolas laiku veidojām dažādus videoklipus.
- Studijas ir saistītas ar tavu hobiju? Vai studijās tas noder?
- Tūlīt uzsākšu savu trešo studiju gadu Latvijas Universitātes Datorikas fakultātē. Lielum liela video veidošanas daļa tiek pavadīta tieši pie datora, montējot kopā safilmēto materiālu, tāpēc nosacīti varu teikt, ka studijas ir nedaudz saistītas ar manu vaļasprieku. Mācību procesā liela jēga no video filmēšanas nav, varbūt lielāku interesi radīs pāris gaidāmie kursi, kas saistīti ar attēlu apstrādi. Studijām, protams, ir arī otra puse, kas saistīta ar darbošanos studentu pašpārvaldē. Jau pirmajā kursā sevi pieteicu kā cilvēku, kas prot taisīt videoklipus. Tas man bija īpaši saistoši, jo, ja esi cilvēks ar kādu prasmi, kas ir noderīga citiem, ātri vien iepazīsies ar interesantiem cilvēkiem un jaunas iespējas tevi atradīs pašas. Protams, nevar noliegt faktu, ka visu vēl patīkamāku padarīja iespēja darboties ar kameru, kas piederēja manai fakultātei. Kopš darbošanās studentu pašpārvaldē esmu uzfilmējis savai fakultātei apmēram 40 videoklipus, pārsvarā tie ir atskata video no dažādiem pasākumiem – ballītēm, fakultātes dzimšanas dienas svinībām - vai arī izglītojoši video no Datorzinātņu dienām un atvērtajām lekcijām.
- Kāpēc nodarbojies tieši ar videoklipu uzņemšanu? Ko saka draugi un radi par tavu hobiju?
- Pasaulē, kura ir pārsātināta ar patērētājiem, ir patīkami būt kaut nedaudz atšķirīgam un radīt kaut ko arī pašam. Parasti jau saka, ka viss ir ļoti smuki un forši, reti dzirdu kritiku, kas, protams, nav īsti labi. Konstruktīva kritika palīdz nākamos video taisīt labākus, bet, ja apkārt dzirdi tikai labus vārdus, tad grūti pašam savā darbā atrast kļūdas un izlabot tās nākamajos video.
- Iespējams, pelni arī naudu ar filmēšanu. Vai tas ir tavs vienīgais vaļasprieks?
- Lielāko daļu no tā, ko esmu darījis, esmu darījis sev, bet šad un tad piedāvā arī kaut ko uzfilmēt par naudu. Vēl man patīk aktīvs dzīvesveids. Ikdienā pārvietojos ar velosipēdu.
- Kur rodi iedvesmu, idejas? Kādi ir tavi lielākie sasniegumi, un ar ko pats visvairāk lepojies?
- Tagad mazāk realizēju savas idejas, vairāk palīdzu to darīt citiem. Parasti ir tā, ka iešaujas prātā kaut kāda ideja par tematu, ko vēlos pārvērst par video, tad ilgu laiku plānoju, ko un kā darīt, bet pēc tam uzfilmēju un samontēju. Tehniskās lietas apguvu no istabasbiedra Anrija vai arī pašmācības ceļā, skatoties videopamācības. Esmu pārliecināts, ka vislabākais un ātrākais veids, kā kaut ko iemācīties, ir darot, un ar video filmēšanu man tieši tā arī bija. Vēlējos iemācīties filmēt pasākumus – ņēmu kameru un gāju filmēt fakultātes ballītes. Pirmais klips nesanāca spīdošs, bet katrs nākamais sanāca aizvien labāks. Visvairāk lepojos ar to, ka ir izdevies sasniegt pietiekami augstu līmeni, lai cilvēki būtu gatavi maksāt par to, ko es daru.
- Vai savu nākotni plāno saistīt ar filmēšanu? Varbūt ir kādi projekti, idejas, ko īstenot Alūksnē?
- Sev pārredzamā nākotnē neplānoju pārtraukt filmēt un taisīt videoklipus. Video filmēšana šķiet pārāk forša, lai to tā vienkārši atmestu. Šobrīd neesmu īpaši domājis par kaut kā realizēšanu Alūksnē, pārāk reti sanāk atbraukt, bet, ja mani uzaicinātu nofilmēt kādu pasākumu, tad, visticamāk, piekristu. ◆

Kategorijas