Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Siltināšanas darbi tuvojas finišam

Līga Vīksna

2014. gada 29. augusts 00:00

7

Alūksnē noslēgumam tuvojas daudzdzīvokļu mājas Helēnas ielā 55/3 siltināšanas darbi, apgūstot Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu. Iedzīvotāji cer, ka pēc projekta īstenošanas siltumenerģijas rēķini būs mazāki par aptuveni 40 procentiem.

Mājai ir nomainīts jumta segums, visi logi, siltina fasādi, pagraba griestus un ārsienas no iekšpuses, apkures caurules, remontē kāpņu telpas, maina ārdurvis.

Projektēšanai – vislielākā uzmanība
Mājas vecākais Juris Priednieks norāda, ka pirms vairākiem gadiem tika sākts kāpņu telpu remonts par mājas uzkrājuma līdzekļiem, bet ātri vien sapratuši, ka darbu apjoms ir lielāks un bez kredīta tos nav iespējams paveikt. “Paldies iedzīvotājiem, kuri saprata, ka jāizmanto iespēja māju siltināt, ja ERAF atmaksā pusi izdevumu. Mēs spējām vienoties, pieteicāmies projektam jau pirms trim gadiem un šobrīd veiksmīgi tuvojamies īstenošanas noslēgumam. Process nebija vienkāršs. Mūsu mājas apsaimniekotājs ir SIA “Alūksnes nami”, kas konkursa kārtībā izvēlējās projektētāju,” stāsta mājas vecākais.
J.Priednieks uzsver, ka pasūtītājam, šajā gadījumā SIA “Alūksnes nami”, ļoti liela uzmanība siltināšanas projektam jāvelta jau projektēšanas gaitā, lai projektā iekļautu visus vēlamos darbus. “To, kas nav iekļauts projektā vai iekļauts kļūdaini, pēc tam ir ļoti grūti labot, jo naudas ir tik, cik projektā paredzēts. Mums traucēja tas, ka šo triju gadu laikā SIA “Alūksnes nami” vairākas reizes mainījās vadība: viens sāka projektēt, otrs ņēma kredītu un uzsāka, trešais – īsteno. Diemžēl mums ir daudz darbu, kas nebija projektā vai bija tikai daļēji, un tie tagad ir jāapmaksā tikai no mājas apsaimniekošanas uzkrātajiem līdzekļiem. Piemēram, ārdurvju nomaiņa, bēniņu siltināšana, kāpņu telpas grīdas remonts, skursteņu pārmūrēšana, apzaļumošanas darbi un citi, bet mājas uzkrājums nav neizmērojams. Paldies iedzīvotājiem, ka apzinīgi veic komunālos maksājumus, jo mūsu māja ir viena no retajām Alūksnē, kurā nav parādnieku. Tiesa, mājā dzīvo galvenokārt pensionāri, kuri ir visapzinīgākie maksājumu veicēji,” saka J.Priednieks.

Kredīts – uz desmit gadiem
Mājā Helēnas ielā 55/3 ir 18 dzīvokļi. Lai apgūtu ERAF līdzekļus siltināšanai un projektu apstiprinātu Latvijas investīciju un attīstības aģentūra (LIAA), ņemot vērā dzīvokļu skaitu, projekta kopsumma nedrīkstēja pārsniegt 142 000 eiro. “Mums veicās ar būvnieku - SIA “Ase” no Smiltenes, kas šo objektu izsolīja lētāk - par 95 000 eiro, līdz ar to mājai bankā bija jāņem mazāks kredīts - 95 000 eiro. Tikai tad, kad projekts būs īstenots un to būs akceptējusi LIAA, saņemsim ERAF finansējumu 50 procentu apmērā un mūsu kredīts samazināsies uz pusi, tāpēc šobrīd iedzīvotājiem ir diezgan liels kredītslogs,” atzīst J.Priednieks.
Diemžēl ir gadījumi arī Alūk­snē, piemēram, kad siltināja daudzdzīvokļu māju Pils ielā 34, kad ERAF finansējuma atmaksa kavējas, jo LIAA konstatē nepilnības projekta īstenošanā. Helēnas ielā 55/3 mājas siltināšana jāpabeidz septembrī un iedzīvotāji cer, ka līdz ar jauno apkures sezonu ERAF finansējums būs atmaksāts un kredīts pārrēķināts. “Būvnieks strādā ļoti kvalitatīvi un atbildīgi. Veiktais energoaudits uzrādīja, ka lielākie siltuma zudumi ēkai bija caur sienām, logiem. Īstenojot projektu, siltuma zudumi ir jāsamazina par 40 procentiem, līdz ar to teorētiski par apkuri mums būtu jāmaksā par 40 procentiem mazāk. Līdz šim mēs par siltumu maksājām tik, cik vidēji nesiltinātās mājās Alūksnē – apmēram 1,15 latus jeb 1,64 eiro par kvadrātmetru,” saka J.Priednieks. Viņš atzīst, ka drīzumā iedzīvotājiem būs jādomā par vēl citu darbu veikšanu – stāvvadu siltināšanu, radiatoru nomaiņu dzīvokļos, jo to neveic siltināšanas projektā. ◆

Kategorijas