Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Miera osta pašiem un draugiem

Līga Vīksna

2014. gada 5. septembris 00:00

485

Alūksnes novada pašvaldības sakopto sētu konkursā “Sakop, rādi, lepojies!” nominācijā “Sakoptākā Alūksnes novada individuālās mājas vai vasarnīcas apkārtne” par uzvarētājiem tika atzīti alūksnieši Diāna un Ilmārs Dambji, kuru ģimenes māja paslēpusies starp Torņa un Latgales ielu ar adresi Torņa iela 6. 


Savu īpašumu Diāna un Ilmārs iegādājās pirms astoņiem gadiem – četru gadu laikā uzcēla dzīvojamo māju, bet iekopt krāšņo dārzu turpina joprojām. Konkursam māju ieteica gan pašvaldības būvinspektore, gan ģimenes draugi. Diānas galvenais nosacījums ir, lai dārzā būtu daudz krāsu – to tur patiesi netrūkst. Ilmārs ir ļoti saimniecisks un savām rokām prot īstenot visas ieceres, tādēļ abiem kopā izdevies radīt brīnišķīgu vietu.

Savu māju uzceļ paši
“Šeit bija veca 1924.gadā celta māja. To nojaucām un uz vecajiem pamatiem uzbūvējām savu. Visu paši: Ilmārs to projektēja, būvēja, tikai lielākajos darbos palīgā nāca viņa brāļi,” stāsta D.Dambe. Diāna atzīst, ka dārzu iekopj piecus gadus un joprojām šķiet, ka tur vēl ir daudz, ko darīt. Katru gadu viņa to pārveido, pārstāda puķes. “Mans nosacījums bija, lai, izejot no mājas, apkārt redzu daudz ziedu, bet vīra nosacījums bija, lai visi stādījumi izvietoti tā, ka var ātri un viegli nopļaut zāli. Tādēļ puķu dobes izvietotas gar teritorijas ārējo malu, vidū veidojot koptu mauriņu,” saka Diāna. Teritorijas mitrākajā vietā izrakts dīķis. Ir izbūvēta sistēma, lai lietusūdens no mājas jumta pa caurulēm, kas ieraktas zemē, aizplūst caur aku, kur izvietots sūknis, uz dīķi, no kura ņem ūdeni dobju laistīšanai. “Pirmā dobe atradās dārza tālākajā stūrī, kur stādīju visu, kas iepatikās. Tad sapratām, ka vajag norobežot teritoriju no Torņa ielas trokšņiem un skatieniem. Ap žogu sastādījām vīteņus, bet – rudeņos tie nomet lapas. Mums vajadzēja kaut ko mūžzaļu, tādēļ sastādījām skujeņus,” stāsta Diāna. Viņa uzsver, ka tobrīd dārza apzaļumošanā sniegt konsultācijas pieaicināja Ivaru Tīcu. “Iepriekšējie mājas saimnieki dārzā bija norakuši visādus atkritumus – kas tik te neatklājās! Atvedām melnzemi, gar sētu sastādījām tūjas. Dārza iekšpusē, priekšā tūjām, sastādīju dažādas puķes, jo dobe ir gar visu dārza malu. Pavasaros tur zied narcises, tulpes, hiacintes, pēc tam tās secīgi nomaina vasaras un rudens puķes,” saka D.Dambe.
Košumam – samtenes
Diāna ir pārliecināta, ka dārzs nav iedomājams bez samtenēm, kas apstādījumos ir košas visu sezonu un izturīgas dažādos laika apstākļos. Ar puķu stādiem viņu apgādā mamma un vīramāte. Mājas svētībai pagalma vidū kuplo ozols. Dienvidu pusē vietu radusi rožu dobe. Vadoties pēc I.Tīca ieteikuma, Diāna starp tām iestādījusi zemos skujeņus, alises, jo nekad nav paredzams, kā rozes pārziemos, kādas slimības tām var piemesties. Kopš pagājušā gada krāšņa puķu dobe izveidota arī mājas priekšā. Tajā atrasts veiksmīgs risinājums, lai vienkopus sadzīvotu divi jasmīnu krūmi, bet zem tiem – puķu dobe. Jasmīnu krūmiem izveidota forma – vāze, izgriežot apakšējos zarus, un tagad zem tiem kuplo hostas, zemās astilbes, alises, atraitnītes un citas puķes.
Dambju dārzā ceturto gadu aug arī krūmmellenes. Ziediem bagātajā pagalmā vietu radis sakņu dārzs. “Šogad tur palaikam frēzējam zemi, uzlabojam augsni, lai nākamgad stādītu zemenes, gurķus, sīpolus. Nesen iestādījām arī avenes,” saka D.Dambe. Lai krūmu apakšā ērti nopļautu zāli, krūma vidū iedzen mietu, gar krūma ārpusi apmēram 30 centimetrus no zemes tam apkārt izvieto stīpu, ko vairākās vietās ar auklām piesien pie mieta gala. Diāna tā atsien arī peoniju un rožu krūmus. ◆

Kategorijas