Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lasītāju priekam – 22 gleznas

Līga Vīksna

2014. gada 5. septembris 00:00

39

Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā visu septembri būs skatāma jauna izstāde – bijušā alūksnieša Anatolija Safranova gleznas, kas piesaista ar košām krāsām, smalki izstrādātu reljefa tehniku un precīziem spoguļattēliem.
„Pēc tautības esmu krievs, dzimis Kačanovā – aiz Liepnas. Alūksnē dzīvoja tēva radinieki, un tā arī mēs ar ģimeni 1957.gadā pārcēlāmies uz Alūksni. Alūksnē esmu pavadījis bērnību, mācījos Alūksnes 2.vidusskolā, vidējo izglītību ieguvu tehnikumā,” stāsta mākslinieks. Savulaik A.Safranovs strādājis Gulbenē uz greidera ceļu daļā, pēc tam Zemessardzē, līdztekus tam izgatavoja kapu pieminekļus, bet šobrīd ir pelnītā atpūtā.
“Mana dzīve visu laiku ir bijusi saistīta ar mākslu. Bērnībā ar vecākiem dzīvoju Miera ielā Alūksnē un labprāt gāju peldēties uz Līko bērzu Alūksnes ezera krastā. Tur atradu zemē nomestas izlietotas eļļas krāsas tūbiņas. Pacēlu, pasmaržoju un, tiklīdz sajutu krāsas aromātu, tiku “saslimdināts”. Tad pārcēlos dzīvot uz Olaini, kur strādāju plastmasas rūpnīcā. Tur bija arī mākslinieks-noformētājs. Viņš man iemācīja gleznot portretus. Mana sieva ir cēlusies no Gulbenes novada Lizuma – tur satiku mākslinieku Jāni Brekti. Viņš gan strādā ar akvareļiem, bet ierādīja man gleznošanas tehnikas pamatus. Jāatzīst – man nepatīk gleznot ar akvareļiem, es tos uzskatu par dubļiem, turklāt pēc nožūšanas tie maina krāsu. Es gleznoju ar eļļas krāsām, cenšoties piekopt reljefa tehniku,” stāsta A.Safranovs.
Mākslinieks labprāt glezno dabu, ainavas, ziedošas ābeles, nevis portretus, bet sapnis ir uzgleznot sievietes aktu, Alūksnes Tempļa kalnu un tā apkārtni, Alūksnes Jauno pili. „Man patīk gleznot senlaicīgas mājas, pilis, ūdeņus. Ainavas no dabas nekopēju, bet gan izdomāju pats. Pārsvarā gleznoju Latvijas dabu, bet ir arī Īrijas, Itālijas, Norvēģijas ainavas. Mēģinu izstrādāt impresionisma tehniku, bet – nesanāk. Pie katras gleznas strādāju tik ilgi, līdz nāk apjausma – viss, neko labāk vairs nevar vēlēties, bet impresionismam ir raksturīga nepabeigtības izjūta darbos,” saka A.Safranovs.
Nesen A.Safranova gleznu izstāde bija skatāma Litenē, divreiz tā bijusi arī Gulbenē, bet visu septembri priecēs alūksniešus. ◆

Kategorijas