Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar vēlmi darboties Alūksnē

Diāna Lozko

2014. gada 5. septembris 00:00

3169



Alūksnietis Raivis Bērziņš šogad uzsāka apdrukas biznesu, un reti kurš zina, ka šobrīd tieši Alūksnē atrodas viņa uzņēmums “Apdrukas Darbnīca”, kurā var apdrukāt ne tikai audumu, bet arī krūzītes un visu, kas vien ienāk prātā. Raivim ir svarīgi piedāvat arī uzdrukas, kurām ir saistība ar Alūksni. Lai arī viņš šobrīd dzīvo un strādā Rīgā, Alūksne ir tā vieta, kur viņš gribētu atgriezties.
- Kā radās ideja izveidot apdrukas darbnīcu?
- Visu laiku jau ir bijušas idejas par to, ko darīt. Es gribēju tieši Alūksnē izveidot kaut ko savu. Jau iepriekš biju kaut ko mēģinājis. Pirms četriem gadiem pieteicos Hipotēku bankas “Starta programmā”, uzrakstīju projektu internetveikala atvēršanai, kurā varētu iegādāties preces aktīvās atpūtas cienītāji. Biju jau sazinājies ar piegādātājiem, bet galu galā manu projektu neapstiprināja, jo summa, kuru prasīju, izrādījās par lielu. Arī pēc tam kaut ko esmu mēģinājis. Reiz vienkārši skatījos internetā un uzdūros video par kreklu apdruku. Iedomājos, ka Alūksnē tā ir brīva niša, un sāku skatīties tālāk. Sapratu, ka tam nav vajadzīgas pārāk lielas investīcijas, un nolēmu pamēģināt. Uzrakstīju kārtējo projektu Hipotēku bankas “Starta programmā”. Izgāju arī mācības uzņēmējdarbībā, un manu projektu apstiprināja. Kopumā projekta realizcijai lūdzu toreiz vēl 4000 latu. Iegādājos apdrukas iekārtas no Anglijas. Vajadzēja nopirkt arī mēbeles, un būtībā sāku strādāt tikai šīs vasaras otrajā pusē. Jāatzīst, ka otrreiz, rakstot projektu, būtu rīkojies citādāk. Es būtu aizgājis uz kādu darbnīcu, kur to jau dara, un paskatījies, kā apdruka notiek dzīvē, ikdienā. Pavisam citādāk ir tad, ja tu pats to dari, nevis redzi citus to darām. Man sākums bija ļoti grūts, jo bija jāiemācās apieties ar jaunām tehnoloģijām. Pagaidām gan par manu darbnīcu reti kurš zina, jo nav tapusi arī mājaslapa. Pie manis var apdrukāt ne tikai audumus, bet arī krūzītes, automašīnas, uzdrukāt reklāmas tekstus. “Apdrukas Darbnīcai” ir plašs profils un tā nav tikai drēbju apdruka.
- Tu veido arī apdrukas, kuras saistītas ar Alūksni.
- Jā, ir T-krekli ar uzrakstiem “I (sirds) Aluksne”, “Es (sirds) Alūksni”, “Lepns būt par malēnieti”. Kaut ko paskatos internetā, tad salieku kopā. Man pašam patīk un ir interesanti. Ja vēlējos sākt biznesu Alūksnē, alūksnieši ir arī jāpiesaista. Diez vai kāds te pirktu T-kreklu ar uzrakstu “Es mīlu Rīgu”. Sastrādājos arī ar Alūksnes tūrisma centru, kur var iegādāties T-kreklus ar uzrakstu “Es (sirds) Alūksni”. Pats gāju un piedāvāju savu produktu. Prieks, ka ir atbalsts un cilvēkiem patīk.
- Vai jaunam uzņēmējam mazpilsētā ir grūti uzsākt savu biznesu?
- Jā, ja godīgi, ļoti grūti. Man gan šis nav pamatdarbs, bet gan kā hobijs. Ikdienā strādāju būvmateriālu internetveikalā “Prof.lv” Rīgā. Līdz ar to man atliek mazāk laika reklamēt savu biznesu, jo Alūksnē esmu tikai nedēļas nogalēs. Šobrīd neko no šī biznesa nepelnu, jo viss aiziet bankā aizdevuma nomaksai, kā arī telpu īrei. Jāpieķeras tikai klāt, jo tagad līdz ar internetu ir daudz iespēju, kā savu produktu piedāvāt plašākai publikai. Nav jāaprobežojas tikai ar Alūksni. Biznesa plānā gan liek prognozēt tavu klientu apjomu, taču to visu nevar precīzi prognozēt. Prognozētie dati nekad nesakrīt ar realitāti. Grūtas ir arī birokrātiskās lietas, ar kurām ir jāsaskaras: aizej uz vienu iestādi, bet viņi pastāsta tikai to, ko viņiem vajag, bet ne to, ko varbūt vajadzēs citā iestādē. Attiecībā uz šo biznesu man bija doma, ka uz vietas Alūksnē būtu kāds cilvēks, kurš te strādās, izplatīs informāciju, bet šobrīd tas finansiāli nav iespējams. Sanāk strādāt vien uz pasūtījuma nedēļas nogalēs, taču man Alūksne ir tuva un gribu šeit darboties.
Iesaku jaunajiem uzņēmējiem darboties un iet savu ceļu. Man pašam bija tā, ka no rīta pieceļoties šķita, ka labāk nevajag to darīt, bet jau vakarā atkal šķita, ka tomēr vajag. Ja uzticies saviem spēkiem, tad labāk ej un dari!
- Vai nebija bail radīt kaut ko Alūksnes cilvēkiem?
- Ir jau dzirdēts, ka tad, ja Alūksnē gribi kaut ko uzsākt, jārēķinās, ka daudzi tevi, tā teikt, noliks, taču es neesmu ar to saskāries. Es arī darbojos savā nodabā un man būtu vienalga. Es daru to, ko es gribu darīt, un viss - neņemu pie sirds to, ko citi saka. Man pašam gan tieši Alūksnē ir bijis daudz atbalsta un par T-krekliem ar Alūksnei veltītām uzdrukām cilvēki izsakās tikai atzinīgi. Tiem, kuri vēlas uzsāk savu biznesu, es iesaku saprast, kādā nišā tieši viņu bizness darbojas. Var arī nopelnīt, ražojot kaut ko tieši specifiski Alūksnes novadam, neizejot tālāk. Ja cilvēks strādā, tad rezultāti noteikti būs. Noteikti var atrast kaut ko, ar ko arī Alūksnē var nopelnīt un strādāt: ja nepamēģināsi, tad nezināsi. Tas nekas, ja nesanāks, vismaz būs gūta pieredze. Apkārtējo cilvēku atbalsts ir svarīgs, bet, ja kādam tā nav, tas nebūt nav noteicošais faktors. Tas pat var nākt par labu, jo cilvēkam vismaz nav, kas izsit viņu no domas. Pats jau sevī vienmēr šaubīsies - tas ir neizbēgami, taču ir jāiet vienkārši uz priekšu. Esi izdomājis savu – ej un dari! Arī es varbūt dažādas atsauksmes dzirdēšu vēlāk, kad par manu biznesu uzzinās vairāk cilvēku. Tagad tas vēl nav tik zināms. Tad jau arī varēs redzēt, cik alūksnieši ir atvērti. Galvenais neklausīties negatīvajā, bet uztvert pozitīvo. Tad arī pašam būs labāk.
- Tava dzīve rit starp Rīgu un Alūksni. Kura pilsēta tev ir mīļāka?
- Noteikti Alūksne! Te arī gribu atgriezties un palikt, taču pašlaik tas tīri finansiāli nav iespējams. Esmu te dzimis, dzīvojis. Alūksne ir viena no skaistākajām Latvijas pilsētām. Mums te ir pieejams viss – vari aiziet pie ezera, aiziet paskriet. Rīgā pēc darba, ja gribi nopeldēties, ir jabrauc tālu, paiet laiks. Arī cilvēki no mazpilsētām ir pavisam citādāki nekā Rīgā: cilvēki mazpilsētās ir apķērīgāki. Esmu bijis darba intervijās, un pat darba devēji ir teikuši, ka cilvēki no Rīgas ir pliekanāki, augstās domās par sevi, kaut gan tam tā nevajadzētu būt. Savukārt cilvēki no mazpilsētām ir daudz laipnāki un apķērīgāki. Arī es tā uzskatu. Cilvēki no mazpilsētām ir arī patiesāki. Rīgā, protams, ir vieglāk atrast darbu, bet es zinu, ka arī Alūksnē ir darba devēji, kuriem trūkst strādnieku. Daudzi meklē darbiniekus, protams, ne vieglākajās profesijās, bet tomēr. Ir tā, ka daži strādāt gribētāji atnāk, pastrādā dienu un aiziet, jo darbs esot par grūtu. Ja grib, darbu var atrast, viss tikai atkarīgs no tā, ko tu gribi darīt.
- Vai, tavuprāt, cilvēki Alūksnē ir atvērti jaunām idejām?
- Cik es skatos, man pazīstamie, kuri palikuši Alūksnē, sev ir atraduši kādu nišu, kurā darboties. Nav arī tā, ka cilvēki no Alūksnes tikai aizbrauc. Nav tik traki, ka te neviens jaunietis neatgrieztos, tā nudien nav! Alūksnē ir iespējas darboties. ◆

Vizītkarte

Vārds, uzvārds: Raivis Bērziņš.
Dzimšanas gads, vieta: 1986.gada 11.februāris, Alūksne.
Izglītība: iegūta augstākā izglītība E-komercijā Rīgas Starptautiskajā Ekonomikas un biznesa administrācijas augstskolā.
Ģimenes stāvoklis: ir draudzene.
Hobiji: aktīvs dzīvesveids, sports. Daudzus gadus Alūksnes sporta skolā spēlējis basketbolu.

Kategorijas