Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar katru jauno mācību gadu - mazāk skolēnu

Līga Vīksna

2014. gada 5. septembris 00:00

658



Šonedēļ arī Alūksnes un Apes novadu izglītības iestādēs ir sācies jaunais mācību gads. Diemžēl skolēnu skaits mūsu novados ar katru gadu turpina sarukt. “Alūksnes Ziņu” apkopotā statistika liecina - ja pirms 10 gadiem kādreizējā Alūksnes rajonā 1.septembrī mācības 1. līdz 12.klasē uzsāka 4232 skolēni, tad šogad Alūksnes un Apes novados kopā – vairs tikai 2100 skolēni. Desmit gadu laikā esam zaudējuši 2132 skolēnus. Lai gan pašvaldības cenšas sniegt daudzveidīgu finansiālo atbalstu, darbavietu trūkums liek ģimenēm ar bērniem pamest novadus un atstāt arvien tukšākas skolas.
Arī pašas skolas meklē dažādus risinājumus, lai savai skolai piesaistītu skolēnus, piemēram, ieviešot jaunas mācību programmas, specializējoties kādā jomā, bet arī tas ne vienmēr palīdz, jo – skaitliski skolēnu paliek arvien mazāk. Valstī spēkā esošais finansējuma sadales modelis skolām “nauda seko bērnam” rada nevajadzīgu konkurenci starp skolām, bet mazajām skolām bez lielo skolu vai pašvaldības atbalsta vispār liedz pastāvēt.

Par 27 pirmklasniekiem vairāk
Pozitīvā ziņa ir tā, ka šobrīd abos novados kļūst vairāk audzēkņu pirmsskolas vecumā, Alūksnes novadā šogad ir par 27 pirmklasniekiem vairāk nekā pērn. Alūksnes novada Izglītības pārvaldes vadītāja Gunta Kupča stāsta – pēc datiem uz 3.septembri, Alūksnes novadā ir 2420 izglītojamie (kopā ar pirmsskolas grupām un Liepnas internātpamatskolas audzēkņiem).
“Salīdzinot ar pagājušo gadu, 1. līdz 12.klasēs ir par 54 skolēniem mazāk, pirmsskolas grupās – par 19 audzēkņiem mazāk, bet pirmsskolā ir raksturīgi, ka audzēkņu skaits septembrī mēdz vēl palielināties. Prieks, ka šogad novadā ir par 27 pirmklasniekiem vairāk nekā pērn, ka 1.klase nokomplektēta arī Jaunannā un Malienā, bet 1.klases šogad nav Ilzenes pamatskolā,” viņa norāda.
G.Kupča uzsver, ka šajā mācību gadā Alūksnes novadā ir 120 klašu komplekti, no tiem 37 ir apvienoti. Skolēnu skaita ziņā lielākās ir Alūksnes pilsētas sākumskola ar 381 skolēnu, Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija ar 327 skolēniem un Alūksnes novada vidusskola – 241. Savukārt vismazākais skolēnu skaits, ieskaitot pirmsskolas grupu audzēkņus, ir Mālupes pamatskolā – 51, Ilzenes pamatskolā – 54, Mārkalnes pamatskolā – 58. Alūksnes novadā pirmsskolas izglītībā šajā mācību gadā piedāvā piecas dažādas izglītības programmas, pamatizglītības posmā – 14, vidējās izglītības posmā – 6. G.Kupča akcentē, ka profesionāli orientētā virziena programmas ir diezgan grūti izveidot pagastu skolās, jo nav liels skolēnu skaits.

No lielajām – mazajām
“Alūksnes novadā niecīgs ir to skolēnu skaits, kuri ar ģimenēm atgriežas no ārvalstīm un turpina šeit mācības. Pērn bija divi šādi skolēni pagastu skolās. Viņu prombūtnes laiks bija īss, tādēļ integrēties nebija problēmu,” saka G.Kupča.
Alūksnes novads no valsts saņems 725 796 eiro pamata un vispārējās izglītības mērķdotāciju, lai apmaksātu pedagogu darbu no septembra līdz decembrim, interešu izglītībai – 31 014 eiro, piecgadīgo un sešgadīgo bērnu obligātajai apmācībai – 71 136 eiro, internātpamatskolai un bērnudārziem ar speciālajām grupām – 315 699 eiro (tostarp uzturēšanas izdevumi). G.Kupča norāda – Alūksnes novada dome no pašvaldības budžeta piemaksā par interešu izglītību, piecgadīgo un sešgadīgo bērnu apmācību, atbalsta personālu. “Lielāko skolu finansējums tiek pārdalīts mazākajām, nepārsniedzot 3 procentus no kopsummas, bet tas nav ilgtermiņa risinājums, jo arī pilsētas skolās skolēnu skaits samazinās,” saka G.Kupča.

Apē 1.klase – visās skolās
Apes novada domes izglītības darba speciāliste Gunta Ļuļe norāda, ka šoruden novadā skolēnu skaita samazinājums ir minimāls. Mācības 1. līdz 12.klasē uzsāka 401 skolēns, kopā ar pirmsskolas grupām – 566, pērn – 574. Tāpat kā citus gadus, lielākais skolēnu skaits ir Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā – 130, mazākais – Vidagas Sikšņu pamatskolā (31, kopā ar pirmsskolas grupu – 48). “Prieks, ka 1.klases ir visās novada skolās, turklāt labi piepildītas, sākot no 5 līdz 15 skolēniem.  Lietderīgas līdzekļu izmantošanas nolūkos vidusskolās neveidos apvienoto klašu komplektus, bet nodarbību grupas, kad atsevišķu mācību priekšmetu stundas notiks vairākām klasēm kopā, piemēram, sports,” stāsta G.Ļuļe. Viņa uzsver, ka šajā mācību gadā skolās nav ieviestas jaunas mācību programmas, jo vairāki jauninājumi bijuši iepriekšējos gados. Apes vidusskolā ir daži skolēni, kuri turpina mācības Latvijā pēc prombūtnes ārvalstīs.

Palīdz ģimenēm materiāli
Apes novada domes deputāti augusta sēdē pieņēma vairākus lēmumus, kas saistīti ar atbalsta sniegšanu novada iedzīvotājiem saistībā ar jauno mācību gadu. Apes novada domes priekšsēdētājas vietnieks Jānis Liberts atzīst – skolas ir Apes novada prioritāte un bez pašvaldības atbalsta tām būtu grūti pastāvēt. Tāpat kā jau iepriekšējos gados, arī šogad Apes novada dome sniedz finansiālu atbalstu visām novada ģimenēm, kuru bērni uzsāk mācības 1.klasē kādā no Apes novada izglītības iestādēm. Augusta domes sēdē nolemts, ka šogad tas ir 25 eiro katram pirmklasniekam. Materiāls atbalsts paredzēts arī skolēniem no Apes novada daudzbērnu ģimenēm.
Bērniem no daudzbērnu ģimenēm, kuri Apes novada izglītības iestādēs apmeklē profesionālās ievirzes programmas, piemēram, mūzikas, sporta vai mākslas skolu, šajā mācību gadā to apmeklējums būs par brīvu - to pilnībā apmaksās Apes novada dome. Šāda palīdzība daudzbērnu ģimenēm Apes novadā ir pirmo reizi un skars gandrīz 30 ģimenes. Savukārt trūcīgām personām un ģimenēm palīdzība tiek sniegta arī no pašvaldības sociālā budžeta.

Būs vienota maksa
ēdināšanai
Tāpat kā iepriekšējos gados, arī šoruden Apes pašvaldība visiem skolēniem apmaksās brīvpusdienas. Šobrīd lēmums tā rīkoties ir par septembri. “Septembrī visiem skolēniem Apes novada vispārējās izglītības iestādēs, sākot ar piecgadīgajiem un sešgadīgajiem bērniem pirmsskolu grupās un līdz 12.klasei, Apes novada dome apmaksās pusdienu ēdināšanas izdevumus. Tas attiecas gan uz Apes novadā deklarētajiem skolēniem, gan uz tiem, kuri nav mūsu novada iedzīvotāji. Izņēmums, protams, ir 1. līdz 3.klašu skolēni, kuriem brīvpusdienas apmaksā valsts. Septembrī, kad būs zināms precīzs skolēnu skaits novadā un ēdināšanas izmaksas, novada domē starp deputātiem analizēsim turpmāko rīcību. Līdz ar jauno mācību gadu Apes novadā gribam vienādot vecāku maksu par ēdināšanu bērniem neatkarīgi no tā, kuru Apes novada izglītības iestādi bērns apmeklē – Vidagā, Apē, Gaujienā vai Trapenē,” stāsta J.Liberts.
Šobrīd Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolā, Trapenes pamatskolā un Vidagas Sikšņu pamatskolā ēdināšanas pakalpojumu sniegšanu organizē Apes novada pašvaldība, bet Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolā to dara privātuzņēmums. J.Liberts uzsver - līdz ar to Gaujienā izmaksas ir daudzreiz augstākas, nekā citviet novadā. “Lai to mainītu un gaujieniešiem nebūtu jācieš, domāju, jau ar oktobri maksa par ēdināšanu būs vienāda visā novadā, bet par to vēl septembrī lems deputāti. Tas nenozīmē, ka vecākiem nebūs jāmaksā par savu bērnu pusdienām – būs, bet mazāk. Dzīvojam vienā novadā, tādēļ visiem jābūt vienādām iespējām, neatkarīgi no tā, kur dzīvo,” saka J.Liberts.

Piemaksā pašvaldība
Līdz ar to, ka valsts finansējumu skolām sadala pēc modeļa “nauda seko bērnam” un šis finansējums Apes novadam nav pietiekams, Apes novada pašvaldība jau vairākus mācību gadus no pašvaldības budžeta līdzekļiem piemaksā, lai pedagogi varētu saņemt atbilstošu atalgojumu par savu paveikto darbu.
“Šobrīd tiek dalīta valsts piešķirtā mērķdotācija no septembra līdz decembrim un ir viennozīmīgi skaidrs, ka ar to nepietiks, lai mūsu skolas varētu sekmīgi pastāvēt – būs jāpiemaksā. Līdz šim Apes novada dome ir finansējusi Vidagas Sikšņu pamatskolu, Trapenes pamatskolu, lai sanāktu vismaz valstī noteiktā minimālā samaksa, Gaujienas vidusskolu, minimāli – Apes vidusskolu. Tagad septembrī novada domē deputāti lems, cik papildus finansējuma vajadzēs šoruden, lai skolām palīdzētu. Apes novada domē mums starp deputātiem ir vienošanās, ka visām novada skolām ir jāpastāv – atsakāmies no kaut kā cita, bet skolām naudu vienmēr atrodam,” uzsver J.Liberts.
Salīdzinoši Alūksnes novadā, kur skolu ir vairāk un lielākas, novada domē finansējumu no lielākajām skolām pārdala mazākajām, savukārt pašvaldība no novada domes līdzekļiem apmaksā, piemēram, mazpulku un orķestra darbību, jo pietrūkst finansējuma interešu izglītībai.

Apmaksā arī transportu
Arī Alūksnes novada pašvaldība radījusi dažādus veidus, kā sniegt atbalstu skolām, skolēniem un vecākiem. Ir ēdināšanas maksas atvieglojumi - pirmsskolas obligātās izglītības (piecgadīgie un sešgadīgie) izglītojamajiem un vispārizglītojošo izglītības iestāžu 3. līdz 12.klašu skolēniem, jo 1. līdz 3.klašu skolēniem pusdienas apmaksā valsts. Par ēdināšanu izglītības iestādē, kur ēdināšanas pakalpojumu nodrošina izglītības iestādes izvēlēts pakalpojumu sniedzējs, novada dome maksā 0,50 eiro dienā uz bērnu, bet par ēdināšanu izglītības iestādē, kur ēdināšanas pakalpojumu nodrošina pati izglītības iestāde no pašvaldības budžeta līdzekļiem –  0,30 eiro dienā. Turklāt no šā gada aprīļa līdz 31.decembrim papildus piešķirti vēl ēdināšanas maksas atvieglojumi 0,30 eiro apmērā dienā vienam audzēknim.
“Ir arī transporta izdevumu segšana: no pašvaldības budžeta katrai teritorijai (pagastiem un pilsētai) pēc faktiskajiem datiem apmaksā novadā deklarēto skolēnu braukšanas izdevumus. Ir sociālais pabalsts bērna ēdināšanai, ko var saņemt vispārizglītojošo izglītības iestāžu, arodizglītības iestāžu un pirmsskolas izglītības iestāžu piecgadīgo, sešgadīgo bērnu izglītības programmas audzēkņi no ģimenēm, kuras atbilst trūcīgas ģimenes (personas) statusam un kuru ienākumi iepriekšējos trīs mēnešos nepārsniedz trūcīgas personas (ģimenes) ienākumu līmeni, pabalstu piešķirot trīs mēnešiem,” skaidro Alūksnes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Evita Aploka.

Paredz naudu ekskursijām
Alūksnes novada izglītības iestādēm no pašvaldības budžeta šāgada budžetos ir paredzēta noteikta  summa mācību grāmatu un mācību līdzekļu iegādei - 20 eiro uz skolēnu. No pašvaldības budžeta atvēlēti līdzekļi arī izglītības iestādēm mācību ekskursijām - 6 eiro uz vienu audzēkni.
E.Aploka uzsver, ka ir arī vēl citi pašvaldības finansēti atbalsta veidi, ko vecāki varbūt neizjūt tiešā veidā savā maciņā, tomēr skolēni to ikdienā jūt: pašvaldība līdzfinansē interešu izglītību, piemēram, mazpulku, sporta interešu izglītību un orķestra darbību. Novadā īsteno arī izglītības iestāžu ēku siltināšanas projektus. Atbalstu guvis pašvaldības projekts, kas paredz novada skolām iegādāties ziemas sporta inventāru. Pašvaldība arī apmaksā skolu atbalsta personālu – psihologu, logopēdu un citus. ◆

Statistika par pēdējiem 10 gadiem

Pārlapojot “Alūksnes Ziņu” pēdējo 10 gadu publikācijas, secinājums ir – šo 10 gadu laikā mūsu novados skolēnu skaits sarucis uz pusi.

2014.gads:
* Alūksnes novadā 1. līdz 12.klasē mācības uzsāka 1699 skolēni. Kopā ar pirmsskolas grupu audzēkņiem – 2420. Mācības 1.klasē uzsāka 169 skolēni, 9.klasē – 185, 10.klasē – 81, pirmsskolas grupā – 721, Liepnas internātpamatskolā 99 kopā ar pirmsskolas audzēkņiem.
* Apes novadā - 401 skolēns, kopā ar pirmsskolas audzēkņiem – 566.

2013.gads:
* Alūksnes novadā 1. līdz 12.klasē mācības uzsāka 1753 skolēni. Kopā ar pirmsskolas grupu audzēkņiem – 2493.
* Apes novadā - 406 audzēkņi (kopā ar pirmsskolas audzēkņiem - 572).

2012.gads:
* Alūksnes novada skolās no 1. līdz 12.klasei mācības uzsāka 1807 skolēni, kopā ar Liepnas internātpamatskolas skolēniem – 1890 (par 169 skolēniem mazāk nekā 2011.gadā).
Mācības 1.klasē Alūksnes novadā uzsāka 127 skolēni.
* Apes novada skolās no 1. līdz 12.klasei - 328 skolēni, kopā ar Gaujienas internātpamatskolas audzēkņiem – 445. 1.klasē - 40 skolēni.
* Vismazāk skolēnu Alūksnes novadā ir Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolā (41) un Sikšņu pamatskolā Apes novadā (35).

2011.gads:
*Alūksnes novadā mācības uzsāka 2065 skolēni (par 243 bērnu mazāk nekā 2010.gadā).
 1.klasē - 148 skolēni (par 1 vairāk nekā 2010.gadā).
* Apes novadā mācības uzsāka 467 skolēni (par apmēram 50 skolēniem mazāk nekā 2010.gadā). 1.klasē - 36 skolēni.

2010.gads:
* Alūksnes novadā mācības uzsāka 2307 skolēni 1. līdz 12.klasē – gandrīz par 200 skolēniem mazāk nekā 2009.gadā.
Sarucis arī pirmklasnieku skaits – 2009.gadā bija 192 pirmklasnieki, bet 2010.gadā – 147. Toties audzēkņu skaita palielinājums ir pirmsskolas izglītības programmās: par 70 bērniem vairāk nekā iepriekšējā gadā – 692.

2009.gads:
* Ar 2009.gada vidu izveidoti divi novadi – Alūksnes un Apes. Alūksnes novadā mācības uzsākuši 2497 skolēni, 1.klasē - 202 skolēni.
Līdz ar 2009./2010.gadu likvidētas pamatskolas Veclaicenē, Zeltiņos un Annā.
Mazākā skola ir Jaunannas pamatskola, kur mācības uzsāka 55 skolēni.

2008.gads:
* Alūksnes rajonā mācības uzsāka 3253 skolēni.
1.klasē - 243 pirmklasnieki, no tiem 84 – Alūksnes skolās.
10.klasēs - 227 skolēni. No 15 Alūksnes rajona pamatskolām tikai trijās skolēnu skaits ir lielāks par 100 – Pededzē, Strautiņos un Ziemeros.
Vismazāk audzēkņu ir Annas, Veclaicenes un Zeltiņu pamatskolā – attiecīgi 27, 35 un 36.

2007.gads:
* Alūksnes pilsētas skolās mācības uzsāka 1424 skolēni. Lielākais audzēkņu skaits ir Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā – 594, Alūksnes pilsētas sākumskolā – 450, Alūksnes vidusskolā – 380.
Alūksnes pilsētas sākumskolā mācības 1.klasē uzsāka 69 pirmklasnieki, Alūksnes vidusskolā – 16.

2006.gads:
* Alūksnes rajona skolās mācības 1.klasē uzsāka 261 skolēns.

2005.gads:
* Alūksnes rajonā mācības 1.līdz 12.klasē uzsāka 4067 skolēni. 1.klasē mācības uzsāka 222 audzēkņi.
1.klases nav Jaunannas, Annas un Mālupes pamatskolā.

2004.gads:
* Alūksnes rajonā mācības uzsākuši 4232 skolēni (par 124 skolēniem mazāk nekā 2003.gadā).
1.klasē – 255 (par 41 skolēnu mazāk nekā 2003.gadā). Pirmklasnieku nav Annas, Veclaicenes un Zeltiņu pamatskolā.

Kategorijas