Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kampaņa „Nenovērsies!” aicina savlaicīgi meklēt palīdzību psihisku traucējumu gadījumos

Šodien, 10. septembrī, Starptautiskajā pašnāvību novēršanas dienā, Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC) un Veselības ministrija atklāj kampaņu „Nenovērsies!”. Kampaņas ietvaros cilvēki tiks aicināti atpazīt savas un savu līdzcilvēku psihiskās veselības traucējumu pazīmes un nebaidīties savlaicīgi vērsties pēc specializētas palīdzības. Tāpat kampaņas laikā tiks īstenotas aktivitātes, lai mazinātu sabiedrībā valdošos aizspriedumus (stigmu) pret personām, kuras ar šiem traucējumiem slimo.

Kampaņas „Nenovērsies!” ietvaros Latvijas iedzīvotāji tiek aicināti ielūkoties mājas lapā www.nenoversies.lv, kura sagatavota kampaņas ietvaros un kurā atrodama daudzveidīga informācija, ietverot iedzīvotājiem viegli uztveramu un saprotamu materiālu par dažādiem psihisko traucējumu veidiem (depresija, šizofrēnija, demence, somatoforma veģetatīva disfunkcija, miega traucējumi, ēšanas traucējumi u.c.), to simptomiem, ārstēšanu un citiem palīdzības veidiem. Mājas lapā ikvienam interesentam iespējams arī veikt pašnovērtēšanas testu, lai noskaidrotu, vai cilvēkam nepiemīt depresijas pazīmes un vai ikdienas stress neliecina par nevēlamu trauksmi.

Kampaņas ietvaros izveidoto video klipu „Anna”, kas vērsts uz iecietības veicināšanu pret iedzīvotājiem ar garīgās veselības saslimšanām, iespējams apskatīt: https://www.youtube.com/watch?v=ZYEYSWBMIWY&index=3&list=UULlpko1BWp2KklFQgzC-icw

Tāpat kampaņas „Nenovērsies!” ietvaros tiks organizētas tiešraides diskusijas, kur speciālisti atbildēs uz iedzīvotāju iesūtītajiem jautājumiem, iedzīvotāji varēs saņemt privāti praktizējošu psihiatru bezmaksas konsultāciju Rīgā, Jelgavā, Aizkrauklē, Ventspilī, Liepājā, Līvānos (kopā vairāk nekā 60 konsultācijas), kā arī laika posmā līdz novembra beigām plānotas vēl daudzas citas kampaņas aktivitātes..

Veselības ministrijas parlamentārais sekretārs Renārs Putniņš, atklājot kampaņas „Nenovērsies!” preses konferenci uzsvēra: „Psihiskie traucējumi ir viens no būtiskākajiem izaicinājumiem gan Eiropas reģionā, gan citur pasaulē. Valstis arvien vairāk apzinās cik nozīmīga ir laba psihiskā veselība un cik lielu ieguvumu, gan sabiedrībai kopumā, gan indivīda līmenī var nest psihiskās veselības nozares attīstīšana un psihiskās veselības veicināšana.  Labu psihisko veselību nav iespējams sasniegt, ja sabiedrībā valda stigma pret psihisku saslimšanu – mīti, aizspriedumi pret slimajiem cilvēkiem, bailes no vēršanās pēc palīdzības un sabiedrības nosodījuma ir faktori, kuri neļauj cilvēkam „pārkāpt barjeru”, lai saņemtu mūsdienīgu un efektīvu ārstēšanu vēl pirms slimība ir atstājusi vērā ņemamas sekas cilvēka spējā sociāli funkcionēt”.

Kampaņas „Nenovērsies!” ietvaros ir veikts arī pētījums par Latvijas iedzīvotāju attieksmi pret līdzcilvēkiem ar psihiskām saslimšanām. Pētījums atklāj, ka sabiedrībā joprojām valda aizspriedumi pret cilvēkiem ar psihiskās veselības traucējumiem. Dati liecina, ka gadījumā, ja kāds no respondentu ģimenes locekļiem saslimtu ar kādu psihisku slimību, gandrīz katrs otrais Latvijas iedzīvotājs šo faktu no citiem slēptu. Zīmīgi, ka situācijā, kad sabiedriskajā transportā blakus apsēstos cilvēks ar acīmredzamām psihiskās veselības problēmām, 44% respondentu pirmā vēlme būtu piecelties un pārsēsties citur un katrs ceturtais respondents tā arī rīkotos. Pētījumā atklājies, ka lielākā daļa aptaujāto izprot galvenos psihisko saslimšanu rašanās iemeslus (smagi psiholoģiski satricinājumi, iedzimtība, nelabvēlīgi apstākļi ģimenē u.c.), tomēr ir sabiedrības daļa (15%), kas vēl joprojām uzskata, ka vainojams cilvēka vājais raksturs.

SPKC sabiedrības veselības analītiķis Toms Pulmanis: „Aizspriedumi, kauns, bailes un nepārliecinātība par pareizo reakciju raksturo Latvijas sabiedrības attieksmi pret cilvēkiem ar psihiskām saslimšanām. Vēlme novērsties, ignorēt, slēpt savu ģimenes locekļu psihiskās veselības problēmas no apkārtējiem – tie ir tikai daži veidi, kā izpaužas sabiedrības reakcija. Turklāt Latvijā valda visai pašpārliecināta attieksme – cilvēki uzskata, ka zinātu, kur meklēt palīdzību, taču speciālistu novērojumi liecina par ko pilnīgi citu – brīdī, kad jāvēršas pēc palīdzības sabiedrībā valdošie aizspriedumi pret psihisku saslimšanu „ņem virsroku” un cilvēks pēc palīdzības nevēršas”.  Pētījums tika veikts no 1. līdz 7. augustam, un tajā piedalījās 1005 respondenti. Pētījuma kopsavilkumu iespējams apskatīt: http://www.spkc.gov.lv/file_download/2047/Aptauja_psihiska_veseliba.pdf

Psihiatre Inga Zārde: „Minētais pētījums un citu pētījumu dati tikai vēlreiz apliecina Latvijas un Eiropas ekspertu diskusijās valdošo viedokli, ka stigmatizācija pret psihisku saslimšanu ir viens no galvenajiem iemesliem, kādēļ cilvēki savlaicīgi nesaņem palīdzību. Kampaņa „Nenovērsies!” ir pirmais solis, lai par šiem jautājumiem runātu, tādējādi mudinot sabiedrību ieklausīties, saprast un nenovērsties. Tomēr jāuzsver, ka iedzīvotāji paši var darīt ļoti daudz, lai mazinātu psihiskās saslimšanas iespējamību – saglabāt labu fizisko veselību, regulāri vingrot, ēst pilnvērtīgu uzturu, saglabāt dzīvesprieku un atrast veidus, kā tikt galā ar stresu, kā arī sniegt atbalstu līdzcilvēkiem”.

Iedzīvotājiem palīdzību un atbalstu krīzes situācijās jau vairāk nekā 17 gadus sniedz nevalstiskā organizācija - biedrība „Skalbes”. Biedrība nodrošina krīzes telefonus 67222922 un 27722292, kā arī veic citas nozīmīgas aktivitātes. Arī biedrības „Skalbes” vadītāja Gita Lodziņa aicina ikvienu palīdzēt līdzcilvēkiem savlaicīgi saņemt nepieciešamo palīdzību un uzzināt vairāk par pazīmēm, kas var liecināt par iespējamu psihisko saslimšanu. 2013. gadā „Skalbes” krīžu telefons saņēmis gandrīz 8000 zvanu par dažādām krīzes situācijām gan no pieaugušajiem, gan bērniem.

Kampaņas „Nenovērsies!” preses konferences atklāšanas videoierakstu iespējams noskatīties https://www.youtube.com/watch?v=HNy9hJDKLJ4&feature=youtu.be

Kategorijas