Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Garlaicīgi nav nekad

Līga Vīksna

2014. gada 12. septembris 00:00

14



Mālupes pagasta pensionāru kopa aktīvi darbojas jau vairākus gadus, protot radīt sev dažādas interesantas nodarbes brīvā laika pavadīšanai un arī tam, lai iemācītos kaut ko jaunu. Arī gaidāmajai sezonai padomā vairāki jauninājumi, piemēram, rokdarbu pulciņa izveidošana, vingrošanas nodarbību organizēšana.

Dižojas ar vaļaspriekiem
Mālupes pagasta pensionāru kopu Margrieta Bizjukova vada divus gadus. Pagasta pensionāru aktīvs ir 10-12 cilvēki. Mālupes pensionāru kopā iesaistījušies arī trīs sabiedriski aktīvi un dzīves pieredzes bagāti pāri – Veronika un Nikodems Kukoji, Meta un Ivars Jēkabsoni, Ruta un Jānis Ločmeļi. “Neviens pasākums nenotiek bez viņu klātbūtnes, viņi paši ir ļoti dzīvespriecīgi un uztur omulību arī pārējos. Lielāks apmeklētāju skaits parasti ir Ziemassvētku ballē – to rīkojam kopā ar Liepnas pagasta pensionāriem. Rīkojam dažādus pasākumus, atpūtas vakarus. Pavasarī organizējām pensionāru vaļasprieku dižošanās pasākumu, kas izdevās ļoti jauks, jo mūsu pensionāriem ir daudz interesantu aizraušanos. Piemēram, Vija Isaka kolekcionē zirgu figūras, Vija Freimane - ziloņu figūras, Anete Lase – eņģeļus, Ināra Gorbāne – pūces, savukārt Anita Mausle nodarbojas ar pērļošanu un izrādīja pašas darinātas, ļoti skaistas rotaslietas,” stāsta M.Bizjukova. Arī viņas pašas vaļasprieks ir rokdarbi, tādēļ tiek izrādīts tapots plecu lakats, šalle.
Maijā Mālupes pensionāri devās ekskursijā uz Rundāles pili, Dobeles ceriņu dārzu un Pokaiņu mežu. Jūnijā piedalījās senioru sporta dienā Alūksnē, ko organizēja Alūksnes pensionāru biedrība “Sudrabs”, izcīnot septiņas medaļas. Savukārt septembra sākumā piedalījās Mālupes aktīvās atpūtas dienā.

Sadarbojas ar saieta namu
Ļoti laba sadarbība izveidojusies ar Mālupes saieta namu un tā vadītāju Ivetu Zvejnieci. I.Zvejniece uzsver, ka pensionāri ir ļoti nozīmīga un aktīva sabiedriskās dzīves daļa. “M.Bizjukova pati ir ļoti aktīva, tādēļ ir viegli sadarboties. Daudzus pasākumus organizējam, cieši sadarbojoties. Prieks, ka pensionāri ir aktīvi un pēc katras tikšanās reizes aiziet pozitīvi noskaņoti ar vēlmi atgriezties. 11.oktobrī Mālupē būs ikgadējā tirgus diena, kad pensionāri izstādē demonstrēs savas prasmes.  Novembrī būs ikgadējais pasākums “Sirdspuksti Mālupei”, kad cildinās pagasta cilvēkus, neizpaliks Ziemassvētku balle un citi pasākumi. Pērn pirmo reizi uz pasākumu Mālupē aicinājām sociālās aprūpes centra “Alūksne” iemītniekus, kuri bija ļoti priecīgi par šādu iespēju,” saka I.Zvejniece.
Vingros un tapos
Pensionāriem ir vairākas ieceres jaunajai sezonai, kā saturīgi pavadīt brīvo laiku. “Vēlamies izveidot rokdarbu pulciņu, lai mācītos darināt plecu lakatus uz rāmja, tapotu, kā arī strādātu citus rokdarbus. Rokdarbu pulciņš darbu varētu sākt oktobrī,” saka M.Bizjukova.  Pirmās iemaņas tapošanā un lakatu veidošanā uz rāmja ierādīs pati Margrieta, kura šīs prasmes apguva pērn pie liepnietēm un Liepnas tautas nama vadītājas Lienītes Zučikas. Ir iecere organizēt vingrošanas nodarbības, kuras varētu apmeklēt arī citi interesenti.
“Kad kļuvu par pensionāru kopas vadītāju, Mālupē bija aptuveni 130 pensionāri vecumā no 55 gadiem. Divu gadu laikā daudzi ir jau aizsaulē, citi nevēlas nākt sabiedrībā vai viņiem ir veselības problēmas. Bet daļa labprātāk tikai visu kritizē no malas. Kā dzīvo Mālupes pensionāri? Dažādi un viduvēji – pensijas nav lielas, medikamentus vajag. Ģimenēs, kur ir divi pensionāri, klājas vieglāk, bet kur palicis vairs tikai viens – grūtāk. Selga Švāgere no mūsu kopas regulāri apciemo Sofikalna puses pensionārus mājās. Bet, kad rīkojam pasākumus, Mālupes pagasta pārvalde vienmēr nodrošina transportu, lai aizvestu “no durvīm līdz durvīm”,” saka M.Bizjukova. ◆

Kategorijas