Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dedzināt nedrīkst!

Līga Vīksna

2014. gada 12. septembris 00:00

5

“Gribētos, lai cilvēki aizdomājas par to, cik kaitīga dabai, pašu cilvēku veselībai ir sadzīves atkritumu dedzināšana dārza stūrītī! Dedzinot plastmasu, bērnu izlietotos pamperus un citus sadzīves atkritumus, atmosfērā nonāk kaitīgo vielu izdedži, kas nekur nepazūd – ties pēc tam nokrīt turpat viņu tomātu dobēs, bet cilvēki laimīgi, ka paši izaudzējuši ekoloģiskus dārzenīšus! Patiesībā, dedzinot sadzīves atkritumus, cilvēki dzīvo sadzīves atkritumu izgāztuves malā,” saka “Alūksnes Ziņu” lasītāja, rosinot aktualizēt tēmu par sadzīves atkritumu dedzināšanu.


Lasītāja norāda - piemēram, mazdārziņu teritorijā Kalnadruvās nav kopēju sadzīves atkritumu konteineru, bet cilvēki tur dzīvo ikdienā un ražo sadzīves atkritumus. Arī pilsētā daudzi dedzina sadzīves atkritumus, it kā taupības nolūkā. “Kāds varbūt teiks, ka kādreiz taču visu sadedzināja, bet – kādreiz arī bija citādāki sadzīves atkritumi: nebija plastmasas pudeļu, pamperu un daudzu citu atkritumu, kas ir tagad,” saka alūksniete.

Dedzini, bet netraucē citiem
Alūksnes novada pašvaldības policijas priekšnieks Ardis Tomsons norāda - atbilstoši Alūksnes novada domes saistošajiem noteikumiem, pavasara un rudens periodā sakopšanas darbu laikā drīkst dedzināt, piemēram, sausos zarus, trūdošie atkritumi jākompostē, bet sadzīves atkritumi jānodod atkritumu apsaimniekotājam SIA “Rūpe”, jo tos dedzināt ir aizliegts. “Pretējā gadījumā tiek paredzēta administratīvā atbildība un piemērots naudas sods. Tomēr jāņem vērā, ka arī dedzināšana jāveic tā, lai tas netraucē apkārtējiem. Ja ir sūdzības, iespēju robežās pašvaldības policija izbrauc uz notikuma vietu, konstatē faktu. Lielākoties šāda dedzināšana notiek brīvdienu vakaros, kad pašvaldības policija nav uz vietas, bet tas neliedz iedzīvotājiem zvanīt Valsts policijai, kas iespēju robežās fiksēs šādus gadījumus. Diemžēl daudzi izmanto to, ka pavasarī un rudenī atļauts dedzināt, un tādējādi sadedzina arī savus sadzīves atkritumus,” saka A.Tomsons. Viņš uzsver - katram ir jācīnās par savām tiesībām un nevajag pieļaut to, ka kaimiņš regulāri dedzina atkritumus – vajag droši zvanīt policijai.

Jāslēdz līgumi ar “Rūpi”
Savulaik mazdārziņu teritorijā, pie jaunajām Kalnadruvām, SIA “Rūpe” betonēja laukumu un izvietoja konteinerus šķirotajiem atkritumiem. Pēc neilga laika konteineri tika noņemti, to tur nav joprojām. SIA “Rūpe” valdes loceklis Valfrīds Vilks uzsver – konteineri noņemti, jo mazdārziņu iedzīvotāji tos uzskatīja par izgāztuvi visa veida atkritumiem. “Cilvēki bija tik “apzinīgi”, ka šķiroto atkritumu konteineros bēra visu – ābolus, plūmes, lapas, zarus, sadzīves atkritumus, lika to visu zemē pie konteineriem, bet šķirošanu neveica. Tāpēc es pieņēmu lēmumu šādu bardaku neturpināt un konteinerus noņēmām,” saka V.Vilks. Kooperatīvās dārzkopības sabiedrības “Kalnadruvas” valdes priekšsēdētājs Vladimirs Sviklis norāda – dārzkopības biedrības pienākums nav uzturēt teritorijā sadzīves atkritumu konteinerus. “Kalnadruvās zemesgabali ir privatizēti, mājas sabūvētas, ir cilvēki, kuri tur dzīvo arī pastāvīgi – katram ir jāslēdz individuāli līgumi ar SIA “Rūpe” par saviem radītajiem atkritumiem. Cilvēki 20 gadus dzīvo kapitālismā un tagad grib sociālisma likumus? Katru gadu Kalnadruvās nākas risināt sadzīves atkritumu problēmas, jo cilvēki tos met krūmos, atstāj teritorijā pa ceļam uz autobusu, liek autobusu pieturas atkritumu tvertnē,” saka V.Sviklis.
Neradīsim piesārņojumu!
Valsts Vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina atzīst - pavasarī un rudenī VVD pastiprināti saņem iedzīvotāju sūdzības par piegružotām un piesārņotām teritorijām dabā un atkritumu utilizēšanu, tos sadedzinot ugunskurā. “Atbrīvošanās no nevajadzīgiem plastmasas izstrādājumiem, iepakojumiem, nolietotām auto riepām un citiem priekšmetiem, tos sadedzinot, rada gaisa, augsnes un ūdens piesārņojumu. Atkritumiem nepilnīgi sadegot (oksidējoties), atmosfērā nonāk ogleklis, ogļūdeņraži, tostarp aromātiskie, un citas toksiskas vielas, kas ietekmē skābo lietu un toksisku gāzu veidošanos litosfērā un veicina atklāto ūdens baseinu piesārņojumu. Arī atkritumu pelni piesārņo augsni un ūdeņus,” skaidro I.Ņikitina. Viņa atgādina – katrs zemes īpašnieks pats ir atbildīgs par savas teritorijas sakopšanu un atkritumu pareizu utilizēšanu. “Par patvaļīgu atkritumu dedzināšanu un izmešanu dabā aicinām ziņot arī tuvējā VVD reģionālajā vides pārvaldē,” saka I.Ņikitina. ◆

Kategorijas