Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnes ezerā ielaiž 2000 zušu

Līga Vīksna

2014. gada 12. septembris 00:00

7

Šonedēļ Alūksnes ezera zivju resursus papildināja 2000 zušu mazuļu, ko tur ielaida Alūksnes novada pašvaldības aģentūra “Alja”. Aģentūras direktors Māris Lietuvietis norāda – izmērā tik lielus zušus ezerā laiž pirmo reizi, jo visi iepriekšējie mazuļi bijuši trīsreiz mazāki.


“Salīdzinot ar citām reizēm, šoreiz ezerā ielaidām lielus zušus, no kuriem katrs sver 100 gramus un ir apmēram 30 līdz 35 centimetrus garš. Izvēle tāda, jo no zivjaudzētavas – zušu fermas Igaunijā, ar ko sadarbojamies, tos varēja iegādāties par izdevīgu cenu. Turklāt šāda izmēra zušu mazuļiem ir lielas izdzīvošanas iespējas, jo tiem praktiski nav dabisko ienaidnieku. Laižot mazāka izmēra mazuļus, izdzīvošanas procents ir zemāks. Kāda cena – to neatklāsim. Zušu mazuļi iegādāti par aģentūras “Alja” līdzekļiem,” stāsta M.Lietuvietis.
Šoruden Alūksnes ezerā vēl vairākas reizes notiks dažādu zivju mazuļu laišana. “Šogad šī ir pirmā reize, kad Alūksnes ezerā laižam zivju mazuļus, bet jau oktobrī laidīsim vienvasaras zandartu mazuļus, arī 21 825 vienvasaras līdaku mazuļus, 5854 sīgu vienvasaras mazuļus. Zandartu mazuļus Alūksnes ezeram ziedos biedrība. Līdaku mazuļu iegādē Zivju fonda finansējums ir 6000 eiro un Alūksnes novada  pašvaldības līdzfinansējums ir 1499,94 eiro, kopā 7499,94 eiro. Savukārt sīgu mazuļi iegādāti par 6162,08 eiro, kur Zivju fonda finansējums ir 4500 eiro un pašvaldības līdzfinansējums 1662,08 eiro,” saka M.Lietuvietis.
Viņš norāda - šoruden, kad uz grunts nosēdīsies iekšezera aizaugums, veiks iekšezera skenēšanu ar ģeoradiolokācijas metodi aptuveni 30 hektāru platībā, iegūstot digitalizētu 3D nogulumu slāņu karti, lai saprastu, ar kādu metodi risināt uz šo brīdi esošās iekšezera ekoloģiskās problēmas. Arī šim projektam piesaistīts Zivju fonda finansējums 5760 eiro apmērā, bet pašvaldības līdzfinansējums ir 1500 eiro.
“Alūksnes novada ezeru apsardzībai “Alja” iegādājusies piecas mobilas video/foto kameras, kas fiksēto uzreiz pārsūta uz inspektoru e-pastu un telefonu. Tās izmantos galvenokārt maluzvejniecības un sadzīves atkritumu izmetēju uzraudzībai. Zivju fonda finansējums ir 1000 eiro, bet pašvaldības līdzfinansējums – 529,60 eiro,” stāsta M.Lietuvietis. ◆

Kategorijas