Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Muzejā – divas jaunas izstādes

Līga Vīksna

2014. gada 12. septembris 00:00

3

Alūksnes muzejā apskatāmas divas jaunas izstādes - Daces Blūmas personālizstāde „Pirmais piedzīvojums par burtiem” un izstāde “Dažādi stāvokļi”, kur apskatāmas Madaras Gulbis gleznas un Bārbalas Gulbes stikla darbi.


Centrālajā zālē izvietota D.Blūmas personālizstāde, kas ir kā mēģinājums eksperimentēt ar to, ko var izdarīt ar burtiem. Izstādē aplūkojamie darbi tapuši aptuveni trīs gadu laikā - tie ir gan drukāti, ar roku zīmēti un fotogrāfijās attēloti, gan no keramikas veidoti un gleznoti uz porcelāna. Alūksnes muzeja izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciāliste Linda Apšusala norāda – izstādē māksliniece attēlo, cik dažāda patiesībā ir burtu pasaule. “D.Blūma ir keramiķe, tādēļ izstādē piedāvā arī dažādu formu keramikas traukus, no kā var izveidot burtus. Māksliniece caur savām asociācijām ir zīmējot attēlojusi alfabētu. Ar muzejpedagoģisko programmu palīdzību piedāvājam bērniem pēc izstādes aplūkošanas izvēlēties kādu alfabēta burtu un uzzīmēt, ar ko viņiem tas saistās, bet noslēgumā visi kopā nodziedam dziesmu “Joka pēc alfabēts”,” stāsta L.Apšusala. Šī izstāde Alūksnes muzejā būs skatāma līdz 29.oktobrim.
Savukārt M.Gulbis un B.Gulbes izstāde “Dažādi stāvokļi” būs skatāma līdz 2.novembrim. Šajā izstādē apskatāmas māsu Madaras Gulbis glezniecības un Bārbalas Gulbes stikla darbi. Abas mākslinieces savos darbos atveido ikdienišķo vidi ap mums Latvijā – mežus, pļavas, jūru un dabas parādības - sauli, vēju, lietu. “Gleznas veidotas, izmantojot klāšanas un plūdināšanas tehniku, tādēļ tās nav ierastas dabas ainavas, bet spilgti darbi. No apmeklētājiem jau esam saņēmuši atsauksmes, ka M.Gulbis gleznas ir līdzīgi Rotko darbiem. Oktobra beigās būs arī tikšanās ar māksliniecēm – aicinām sekot informācijai,” saka L.Apšusala.
Oktobrī Alūksnes muzejā būs izglītojoša Miķeļdienas muzejpedagoģiskā programma skolēniem, kur varēs gūt informāciju par Miķeļdienu un Maizes tēvu Jumi, un muzejpedagoģiskā programma par latviešu gadskārtām un godiem, kā ietvaros gatavos arī maskas. “Tādējādi vēlamies skolēnus mudināt neatzīmēt pārņemtos Helovīna svētkus, bet iet ķekatās, kā to darīja mūsu senči,” saka L.Apšusala. ◆

Kategorijas