Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Par medicīnas “acīm”

Līga Vīksna

2014. gada 12. septembris 00:00

2

Dr. A.Misiņa Medicīnas vēstures muzejā Alūksnē septembrī skatāma Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzeja ceļojošā izstāde “Kā redzēt neredzamo jeb medicīnas “acis”.”


Izstāde piedāvā izzinošu ceļojumu rentgenoloģijā tās vēsturiskajā, izglītojošā, kazuistiskajā un interaktīvajā aspektā. Izstādes apmeklētājiem ir iespēja ielūkoties radioloģijas noslēpumos, sākot no pirmajiem rentgenuzņēmumiem vairāk nekā 100 gadus tālā pagātnē līdz pat mūsdienu moderno tehnoloģiju radītajiem attēliem, kas sniedz precīzu atainojumu par dažādām pārmaiņām cilvēka organismā.
“Kad šovasar Dr.A.Misiņa Medicīnas vēstures muzejā notika simpozijs, Paula Stradiņa medicīnas vēstures muzeja darbinieki kā pārsteigumu līdzi bija atveduši šo ceļojošo izstādi. Tā izvietota muzeja telpās, ko šovasar izremontējām. Apmeklētājiem pirmajā mirklī, ieraugot, ka izstādē ir tikai plakāti, rodas nepareizs priekšstats, ka tas nav interesanti, bet, pievēršot uzmanību kaut vienam no tiem, domas uzreiz mainās un rodas ļoti liela interese,” stāsta Dr.A.Misiņa vēstures muzeja vadītāja Ilze Baltais.
Izstādē var gūt ieskatu par rentgenoloģijas vēsturi un dažāda veida izmeklējumiem ar rentgena staru palīdzību – kā mediķi strādāja agrāk un ar cik modernu aparatūru izmeklējumus veic šodien, kā attīstījusies medicīna. Cilvēki zina, ka ārsts nosūta veikt magnētisko rezonansi, bet – kas tas ir? Arī to var uzzināt šajā izstādē. Šodien nevienam vairs nav pārsteigums, ka māmiņas vēderā ar ultrasonogrāfa palīdzību var aplūkot mazuli, noteikt tā dzimumu – agrāk tas bija kas neiedomājams. Tāpat arī izstādē uzskatāmi attēlots, kā diagnosticē, piemēram, mugurkaula skriemeļu bojājumus, ievainojumus sirds un asinsvadu sistēmā, galvaskausā un daudz, daudz cita. Izstādes kontekstā I.Baltais arī stāsta, cik lielisks ārsts savulaik bija dr.A.Misiņš. “Visiem stāstu arī gadījumu, ko pati esmu piedzīvojusi, kad biju klāt un redzēju, kā A.Misiņš izmeklē pacientu: viņš noteica precīzu diagnozi, ārstēšanu un piebilda, ka uz rentgenu vajag aiziet, jo tā pieklājas,” saka I.Baltais. ◆

Kategorijas