Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Piekto reizi zelta medaļas stafetē

Didzis Bauers

2014. gada 12. septembris 00:00

4

Pagājušās nedēļas nogalē Viesītes apkārtnē notika Latvijas čempionāts orientēšanās sportā vidējā distancē un stafetēs. Tajā piedalījās arī OK “Alūksne-Ape” kluba biedri, kuri stafetē kļuva par čempioniem. Savukārt vidējā distancē pjedestāla otro un trešo vietu izcīnīja Edgars Bertuks un Lauri Silds.


Vidējā distancē – divas
medaļas
Vidējā distancē Mārtiņš Sirmais ļoti pārliecinoši izcīnīja uzvaru, 6,4 kilometrus garo distanci veicot 32:46 minūtēs un tuvāko sekotāju apsteidzot par 2:19 minūtēm. Otrajā vietā ierindojās Edgars Bertuks, kurš tikai par trīs sekundēm apsteidza savu OK “Alūksne-Ape” komandas biedru un iepriekšējo čempionu Lauri Sildu, kuram šoreiz tika bronzas medaļa. Pārējiem kluba orientieristiem tik labi neveicās - Jānis Kūms uzrādīja 23.rezultātu, Jari Ikaheimonenam – 15.vieta. V40 grupā Atis Kalējs izcīnīja 10.vietu. S40 grupā Iveta Veļķere ierindojās 13.vietā. V35 grupā Raivim Kalniņam - 10.vieta. V21A grupā Jānim Umuram – 5.vieta. V18 grupā Jānim Veļķerim - 7.vieta. V12  grupā Austrim Kalniņam - 18.vieta. V55 grupā Vilnis Veļķeris ierindojās 9.vietā, Uldis Bertuks – 17.vietā. S55 grupā Ārija Bertuka izcīnīja 15.vietu.

Gandrīz ideāls skrējiens un ātrums
Otrajā sacensību dienā notika stafetes sacensības, kas pēdējos gados iegūst arvien lielāku prestižu. Lai cīnītos par uzvaru, Latvijas klubi pat piesaista ārzemju sportistus. Tā šoreiz vadošo komandu sastāvos startēja sportisti no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas un Somijas.
Vīriešu elitē pirmajā etapā vadībā savu komandu OK “Azimuts/SmBJSS” izvirzīja Artjoms Rekuņenko, bet viņam turpat aiz muguras stafeti nodeva arī Jānis Kūms (OK “Alūksne-Ape”). IK “Auseklis” pirmā etapa veicējs Mikus Puriņš stafeti nodeva 5.vietā - 1:12 minūti aiz līderu dueta.
Otrajā etapā Lauri Silds izvirzīja vadībā OK “Alūksne-Ape”, bet viņam pietuvojās IK “Auseklis” pārstāvis Jānis Tamužs, paceļot savu komandu uz 2.vietu - 44 sekundes aiz līderiem. Tikai 55 sekundes aiz līdera OK “Azimuts/SmBJSS” komandu pēdējā etapā 3.pozīcijā raidīja Artūrs Pauliņš.
Pēdējā etapā bija skaidrs, ka pirmās trīs vietas sadalīs Edgars Bertuks (OK “Alūksne-Ape”), Mārtiņš Sirmais (IK “Auseklis”) un Vilius Aleliunas (OK “Azimuts/SmBJSS”), kuri visi distancē atradās divu minūšu intervālā. Intrigu vienkārši atrisināja Edgars Bertuks, kuram izdevās gandrīz ideāls skrējiens un ātrums – viņš bija galvas tiesu pārāks par citiem stafetes dalībniekiem. E.Bertuks savai komandai jau piekto reizi nodrošināja Latvijas čempionāta zelta medaļas stafetē.
V145 grupā Māris Vabulnieks, Vilnis Veļķeris un Atis Kalējs izcīnīja 4.vietu. V21 grupā 15.vietu izcīnīja OK “Alūksne-Ape” otrā komanda - Jari Ikaheimonens, Jānis Umurs un Raivis Kalniņš.

Šogad būs vēl divas
sacensības
Jāatzīmē, ka atlicis pēdējais “Horizonta 2014” posms, kas notiks otrdien pie ABR “Zāgadi”, marķējums - no autoceļa Alūksne-Zeltiņi.
Šosezona atlicis vēl viens Latvijas čempionāta posms - pagarinātajā jeb maratona distancē. 27.septembrī tas risināsies Alūksnes novada Mārkalnē pie Meistara ezera. OK “Alūksne/Ape” jau vairākkārt ir bijis līdzīgu sacensību organizators, bet maratona distancē valsts čempionātu ir organizējis jau tālajā 1998.gadā. Interesanti, ka šīm sacensībām nebūs dalītais starts, bet dalībnieki distancē dosies no kopējā starta, kas ļaus arī līdzjutējiem sekot līdzi sacensībām. ◆

Kategorijas