Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Galvenais – ka vesels!

LIENE ANDERSONE-KOLOSOVA

2014. gada 12. septembris 00:00

2



Katras ģimenes lielākais un laimīgākais notikums ir mazuļa gaidīšana. Tomēr šajā posmā topošajiem vecākiem jābūt īpaši saudzīgiem ne tikai vienam pret otru, lai nenodarītu pāri mazajam, bet jāseko līdzi nepieciešamajām obligātajām un vēlamajām ārstu vizītēm, izmeklējumiem un apmācībām. Lai mazulis, pirmkārt, jau attīstītos, otrkārt, piedzimtu, treškārt, izaugtu vesels. Tas ir pats svarīgākais! Uz sarunu par to, kādas veselības pārbaudes nepieciešamas topošajiem vecākiem bērna gaidīšanas laikā, aicinājām vecmāti Ingūnu Ķudu.

Rūpes jau no uzzināšanas brīža
Visdrošāk pārliecinošu apstiprinājumu par grūtniecību var dot ginekologs. “Tiklīdz kā sievietei ir aizdomas un grūtniecības tests rāda pozitīvu atbildi, sievietei obligāti pēc iespējas ātrāk jādodas pie sava ārsta. Speciālists konstatēs grūtniecību un nozīmēs visas agrīnajā grūtniecības posmā nepieciešamās analīzes: vispārējo un ginekoloģisko izmeklēšanu, lai saprastu, vai ir labvēlīga vide augļa attīstībai, vai māmiņai kaut kā organismā netrūkst (asins analīzes), nav nepieciešama kāda speciāla ārstēšana. Tāpat noteiks paredzamo aptuveno dzemdību termiņu, ķermeņa masas indeksu. Topošā māte tiks arī informēta par turpmāk vērā ņemamo un vajadzīgo rūpēs par sevi un gaidāmo mazuli,” stāsta I. Ķuda. Pēc tam kad analīzes ir nodotas, sievietei jāsazinās ar vecmāti, tas nozīmē – sieviete stājas grūtniecības uzskaitē. “Vēlams to darīt līdz 12. grūtniecības nedēļai,” piebilst vecmāte, norādot, ka tad visas nepieciešamās pārbaudes un analīzes ir valsts finansētas, tātad – bez maksas. Topošajai māmiņai vecmāte izdod dokumentu – Mātes pasi, kur tiek dokumentēti analīžu, pārbaužu rezultāti, ierakstīti vizīšu laiki, informē par citām ar grūtniecību saistītām lietām. Šis dokuments jāglabā ar atbildību, jo jāņem līdzi uz katru tikšanos ar nozīmētajiem ārstiem un grūtnieču izmeklēšanas veicējiem.
Sievietei līdz ar grūtniecības apstiprinājumu sākas tā saucamais saudzējošais režīms: viņai jāatsakās no kaitīgajiem ieradumiem, jāierobežo fiziskās aktivitātes un arī garīgā, psiholoģiskā slodze. Uzzinot par grūtniecību, nepieciešams arī informēt ģimenes ārstu.

Skrīnings – drošības garants
Grūtniecību uzraugošajam ārstam māmiņa iesniedz ģimenes ārsta izziņu par veselības stāvokli un slimībām, kas izslimotas dzīves laikā, kā arī sniedz ziņas par bērna tēvu, viņa veselības stāvokli. Nereti ir nepieciešams fluorogrāfa atzinums.
No 11. līdz 13. grūtniecības nedēļai grūtniecei tiek veikts pirmā trimestra ģenētiskais skrīnings. Tas tiek veikts obligāti visām grūtniecēm neatkarīgi no vecuma. Tajā ietilpst augļa ultrasonogrāfija (USG) un asins analīzes, kas jāveic nosauktajā secībā vienā un tajā pašā dienā vai ar dienas nobīdi. “Tiek aprēķināti grūtniecības riski, ar ko var nākties saskarties, vai ir nepieciešama kāda papildu izmeklēšana, konsultācijas,” skaidro I. Ķuda.
USG ir pirmā reize, kad māmiņa var ieraudzīt mazuli. Pārbaudes laikā ārsts ar mērījumu palīdzību pārbauda, vai auglis atbilst un attīstās pareizi noteiktajam grūtniecības laikam, vai ar mazuļa veselību viss ir kārtībā. Īpaši uzmanība tiek pievērsta mazuļa kakla krokas mērījumam, pēc kuras nosaka tādas patoloģijas kā Dauna sindroma riskus. Uz asins analīzēm jeb bioķīmisko kombinēto skrīningu topošā māmiņa ņem līdzi USG mērījumus. Pēc pirmā skrīninga rezultātiem ārsts sniedz atzinumu par tālāko grūtniecības plānu. Pacientes pēc skrīninga rezultātiem iekļauj zema, vidēji augsta un augsta riska grupās.
Sievietēm, gaidot mazuli, līdz dzemdībām asins analīzes būs jānodod regulāri. Tāpat arī urīna analīzes. Uz USG sievietei atkārtoti būs jāiet ap 20. nedēļu, bet pēc tam – pēc 30. nedēļas. Jāpiebilst, ka ap 20. nedēļu USG var noteikt mazuļa dzimumu. Pēc katras USG sieviete tiks informēta par novērojumiem un izmaiņām dzemdību datumā.
Vecmāte vai ginekologs ieteiks vai izrakstīs nepieciešamos vitamīnus, izmērīs asinsspiedienu, nosvērs, sekos līdzi briestošā punča, dzemdes augstuma apmēriem un tā atbilstībai noteiktajam grūtniecības laikam, novērtēs augļa sirdsdarbību, izrakstīs nosūtījumus, konsultēs par rīcību kādu simptomu novērošanas gadījumā. Katrā tikšanās reizē vecmāte Mātes pasē ierakstīs nākamās vizītes datumu.

Viss ir bez maksas
“Visas analīzes, izmeklējumi grūtniecēm ir bez maksas, ja viņas laikus stājas uzskaitē, kur viņām tiek iedoti nosūtījumi pie speciālistiem. Grūtniecības novērošana ir par maksu, ja sieviete vēlas “novēroties” privātpraksēs,” uzsver I. Ķuda.
I. Ķuda norāda, ka svarīgi ir pašai sievietei būt atbildīgai pret sevi un gaidāmo mazuli. Grūtniecei arī pašai jānodarbojas ar sevis vērošanu, jāatzīmē savi novērojumi un sevis nomierināšanas labā par tiem jāpastāsta ārstam. Grūtniecības vidū sieviete sāks sajust mazuļa kustības: svarīgi ir piezīmēt datumu un par to informēt vecmāti. Gaidību vidus posmā var izvēlēties mazulim ģimenes ārstu, kas veiks viņa aprūpi, novērošanu.
Ap 30. grūtniecības nedēļu sieviete “ar ārsta parakstu” tiek palaista pirmsdzemdību atvaļinājumā. Tad sievietei, iepriekš izrunājot ar vecmāti visu aktuālo par dzemdībām, to norisi un iespējām, jāsāk pamazām gatavoties lielajam notikumam. Sievietei tiek izstāstīts par elpošanas vingrinājumiem, relaksāciju.
“Noslēdzot līgumu ar ārstniecības iestādi, dzemdības ir bez maksas, arī tādā gadījumā, ja tajās vēlas piedalīties bērna tēvs,” informē vecmāte. Jāmaksā ir tad, ja grūtniece vēlas uzturēties vienvietīgā palātā un vēlas saņemt sava izvēlētā ārsta un vecmātes aprūpi dzemdību un pēcdzemdību laikā, kā arī laikus jau zina, ka vēlēsies dzemdību atsāpināšanu.
Par maksu sievietei un arī bērna tēvam vēlams iziet jaundzimušā aprūpes kursus, topošo vecāku skolu, grūtniece var apmeklēt specializētas vingrošanas nodarbības.
Līdz pēcdzemdību sestajai dienai dzemdību speciālists izvērtē gan sievietes, gan mazuļa veselības stāvokli un nepieciešamības gadījumā veic izmeklējumus. Ja nekādas problēmas netiek novērotas, jaunā ģimene no slimnīcas tiek izrakstīta mājās. “Pēc sešām līdz astoņām nedēļām sievietei jāapmeklē ārsts, kurš veiks profilaktisku apskati,” saka I. Ķuda. Apskates laikā ārsts novērtēs sievietes veselības stāvokli, informēs par nepieciešamo kontracepciju un ginekoloģisko saslimšanu profilaksi. ◆


    pieredze
Baiba (29), divu bērnu – Paulas (7 mēneši) un Mārtiņa (2 gadi) – mamma: “Apkārtējo padomus uzklausīju, bet ne vienmēr klausīju. Ja ko darīju pēc norādījumiem, tad tikai ārsta un vecmātes padomiem, jo viņiem ir vairāku simtu mazuļu dzimšanas pieredze. Man vissvarīgākais bija nevis tas, kā bijis citiem un kā citi darīja, bet tas, lai es justos labi un līdz ar to arī mazulis. Katra grūtniecība ir ļoti individuāla, ” saka māmiņa. Sieviete, gaidot savus bērnus, izmantoja valsts apmaksātos pakalpojumus un ir ļoti apmierināta ar grūtnieču aprūpes pakalpojumiem. “Galvenais – ka ir zinošs un saprotošs izvēlētais ārsts, vecmāte, kas visu izskaidro, izstāsta, varu nebaidoties pajautāt, piezvanīt jebkurā diennakts laikā. Arī izmeklējumu, analīžu un konsultāciju sistēma ir saprotama, viegli izsekot līdzi. Aparatūra moderna – sieviete aktīvi ņem dalību sava bērna dzīvē pirms piedzimšanas,” secinājumos dalās māmiņa. Viņa atzinīgi novērtē, ka laikus ir iespējams veikt izmeklējumus un var uzzināt arī mazuļa veselības stāvokli, laikus izslēdzot riskus. ◆

Rūta (49 gadi), trīs pilngadīgu bērnu (25, 23 un 19 gadu) mamma: “Man kā grūtniecei lielākais pārbaudījums bija regulāra analīžu nodošana, kas man bija stipri sarežģīta, jo dzīvoju laukos, tālu no tuvākās ārstniecības iestādes, bet tas nebija neiespējami. USG bija ekstra, īpaši tajā laikā, kad biju gaidībās ar vecāko bērnu. Vispatīkamāk bija paklausīties bērniņa sirdspukstus. Manuprāt, mūsdienās ar visām tām nozīmētajām obligātajām veselības pārbaudēm, skrīningiem sievietes tiek pakļautas lielākam stresam, kas grūtniecei par labu nenāk, kā zināms. Tāpat arī dzemdības bija tikai sievietes un ārsta padarīšana,” tā pieredzējusī māmiņa. ”Tagad mana vidējā meita ir mazuļa gaidībās – zinu, ko tas nozīmē. Protams, ir jau arī pozitīvi, ka valsts apmaksā atsevišķas pārbaudes, pakalpojumus grūtniecēm, kas sievietēm savā ziņā ļauj jau laikus atviegloti nopūsties – ar mazuli viss ir kārtībā!” ◆
    uzziņai
◆ No valsts budžeta līdzekļiem apmaksātus dzemdību palīdzības pakalpojumus var saņemt 19 stacionārās ārstniecības iestādēs visā Latvijā, un grūtniecei ir tiesības brīvi izvēlēties dzemdību nodaļu, kurā plānot dzemdības.
◆ Sīkāku informāciju par valsts apmaksātajiem pakalpojumiem var iegūt, rakstot e-pastu: nvd@vmnvd.gov.lv; zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001234.
◆ Detalizēta informācija par grūtnieču aprūpi Veselības ministrijas mājaslapā www.vm.gov.lv.
◆ Par ģenētisko skrīningu, tā nepieciešamību plašāk var izlasīt www.medicine.lv.

Kategorijas