Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Lembergs ir sajūsmā par Alūksnes ezeru

Diāna Lozko

2014. gada 12. septembris 00:00

4526

Ventspils mērs Aivars Lembergs savu vasaras atvaļinājumu parasti izmanto, lai apceļotu Latviju un dotos uz attālākajām Latvijas vietām Vidzemē un Latgalē. Šovasar jūlijā A.Lembergs viesojās Alūksnē un divas reizes šajā vasarā devās makšķerēt Alūksnes ezerā.

Alūksnes ezers ir ļoti
interesants
Alūksnes ezerā A.Lembergam izdevās noķert pusotru kilogramu smagu līdaku, brangu zandartu, kas svēra 3 kilogramus un 700 gramus, un vairākus asarus līdz 800 gramiem. “Līdz šim nekad nebiju makšķerējis Alūksnes ezerā. Uz dullo arī negribējas braukt. Kāds mans labs draugs sarunāja man gidu -  vietējo makšķernieku Juri Balto. Sarunājām, ka man viņš būs kā gids un padomdevējs. Alūksnes ezers ir ļoti interesants, jo tajā ir mainīgs dziļums un tas nebūt nav kā bļoda. Te ir sēkļi, salas, zālāji un līdz ar to arī zivis ir daudzveidīgākas,” teic A.Lembergs. Viņš atzīst, ka šogad, visticamāk, vairs neizdosies atbraukt uz Alūksni, taču viņš noteikti kādreiz atgriezīsies šeit vēlreiz.
J.Baltais izsakās pozitīvi par A.Lemberga makšķerēšanu un stāsta, ka viņam esot makšķernieka intuīcija. Ar A.Lembergu makšķerēt esot bijis ļoti interesanti, jo viņs ir atraktīvs un patīkams cilvēks. “Vasaras vidū gan cope nav tik aktīva, kāda tā ir rudenī vai pavasara sākumā, bet A.Lembergam mūsu ezers patika. Arī citas reizes esmu vadājis pa ezeru kādus draugu ciemiņus, jo labi pārzinu ezeru. Šis ir sarežģīts ezers ar sēkļiem, kantēm un kritumiem. Notiek zivju migrācija, un, iebraucot ezerā pēc nedēļas, zivis jau ir jāmeklē citā vietā. Līdz ar to mūsu ezers ir ļoti interesants,” pauž J.Baltais.
Katram makšķerniekam Alūksnes ezerā ir kāda sava mīļākā vieta, kur labāk ķeras zivis. J.Baltais ir gatavs palīdzēt arī citiem interesentiem, kuri vēlas makšķeret, bet nepārzina Alūksnes ezeru. “Protams, var mani uzmeklēt, tiesa, alūksnieši paši ir apņēmīgi un brauc ezerā, kamēr to atkož. Katram ir savas vīzijas, un kādreiz nostrādā labāk viena doma, bet kādreiz manējā,” viņš saka.

Armijas bāze atrodas
nepiemērotā vietā
A.Lembergs atzīst, ka šāda viesošanās Latvijas pilsētās palīdz uzzināt kaut ko jaunu un pat smelties dažādas idejas. “Alūksne atrodas izcili skaistā vietā, un uzskatu, ka jūsu armijas bāze atrodas nepiemērotā vietā. Tik skaistā vietā jāatrodas kaut kam citam, bet armijas daļa būtu jāpārvieto uz citurieni. Šobrīd tā atrodas visekskluzīvākajā vietā. Tajā vietā būtu jābūt SPA vai rehabilitācijas centram, sanatorijai. Tik ekskluzīvu vietu atdot zaldātiem nav prāta darbs. Armijai nav jāieņem ekskluzīvākās un skaistākās vietas. Ja es šeit būtu, tā būtu pirmā lieta, ko es izdarītu - pārvietotu armijas daļu uz citurieni,” uzskata A.Lembergs.
Ventspils mērs atzīst, ka Alūksnē ir ļoti grūta situācija, jo tā atrodas Latvijas nostūrī. “Latvijā nav speciālas programmas nozaru attīstībai nomalēs. Tāda attiektos uz visiem pagastiem un novadiem, kuri ir tālāk par 120 kilometriem no Rīgas. Šādai programmai vajadzētu būt, tās ietvaros arī uzņēmējiem vajadzētu būt mazākiem nodokļiem. Ja šādu atbalstu neieviesīs, tad es neredzu nākotni: atbalsta nav pilnībā nekāda. Visa Latvija, ārpus tiem 120 kilometriem, paliks bez ārstiem, medmāsām. Nebūs vienkārši, kas dzīvo un strādā. Tas nenotiek vienā dienā, bet mēs to jau redzam tagad,” uzskata A.Lembergs. ◆

Kategorijas