Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Modernizē laboratoriju

Līga Vīksna

2014. gada 19. septembris 00:00

608

SIA “Alūksnes primārās veselības aprūpes centrā” (iepriekš – Alūksnes poliklīnika) kopš septembra ir modernizēta laboratorija, ļaujot iedzīvotājiem saņemt daudzveidīgāku izmeklējumu klāstu plašākās laboratorijas telpās.


Kopš 4.septembra aprūpes centra laboratorijas telpās atrodas SIA “Centrālā laboratorija”, kas tur atvērusi savu filiāli un sniedz iedzīvotājiem gan valsts apmaksātos, gan maksas pakalpojumus. SIA “Centrālā laboratorija” darbību Latvijā uzsāka pirms 20 gadiem, izveidojot vienu no lielākajām un modernākajām laboratorijām Latvijā, turklāt tai ir plašs filiāļu tīkls reģionos. Kopš septembra tajā ietilpst arī Alūksnes un Apes novadi. Laboratorijā veic dažādas analīzes - hematoloģijā, bioķīmijā, imūnhematoloģijā, koaguloģijā, citoloģijā, mikrobioloģijā, imunoloģijā, STS diagnostikā, izmantojot jaunākās tehnoloģijas.

Ir plašāks izmeklējumu klāsts
“Tagad laboratorijā viss ir datorizēts, iegādāta jauna un moderna tehnika, analīzes varam veikt ātrāk. Strādājam ar mūsdienīgu laboratorijas informatīvo sistēmu - ar svītrkodiem. Tagad piedāvājam plašāku izmeklējumu klāstu, jo specifiskus izmeklējumus, ko neveicam uz vietas Alūksnē, nosūtām uz laboratoriju Rīgā. Katru dienu analīzes pārvadā kurjers, kurš pēc tām brauc arī uz Alūksnes un Apes novadu pagastu ģimenes ārstu praksēm un feldšerpunktiem. Var teikt, ka radīta viena jauna darba vieta – kurjeram, šos pienākumus veic alūksnietis Andis Lapsenietis,” stāsta SIA “Centrālā laboratorija” Alūksnes filiāles vadītāja, biomedicīnas laborante Valda Broka – Priedīte.
Pacientiem piedāvā iespēju analīžu rezultātus nosūtīt elektroniski uz e-pastu – šis pakalpojums starp pacientiem jau ir kļuvis ļoti iecienīts. Tikai pašiem ir jānorāda e-pasta adrese. Pacientiem, kuri analīzes veikuši par maksu, SIA “Centrālā laboratorija” mājaslapā “www.laboratorija.lv” sadaļā “Pacientiem” ir iespēja saņemt arī laboratorijas ārstes Olgas Degtjarjovas bezmaksas konsultāciju par saviem analīžu rezultātiem elektroniskā veidā. Ja pacients nodod analīzes un uz laboratoriju nāk ar ģimenes ārsta nosūtījumu, tad analīžu rezultāti tiek nodoti ģimenes ārstam.

Veido datu bāzi
V.Broka - Priedīte norāda, ka laboratorijas telpas ir paplašinātas – vietā, kur agrāk bija zobārsta Aigara Dūrēja kabinets, tagad ir ieeja laboratorijā. Minētais zobārsts Alūksnē vairs nepraktizē. “Šajā telpā iekārtota laboratorijas reģistratūra, kur pacienti nodod analīzes un samaksā par pakalpojumu. Par pakalpojumiem var norēķināties gan skaidrā naudā, gan ar kredītkartēm. Veidojam laboratorijas pacientu elektronisko datu bāzi – pacientiem, kuri nodot analīzes nāks atkārtoti, datu bāzē būs saglabāti iepriekšējo analīžu rezultāti, kas ārstam ļauj vieglāk izsekot dinamikai,” saka vadītāja.
Tiklīdz analīzes veiktas, to rezultātus nosūta datorprogrammai un tos uzreiz redz ārstējošais ārsts sava kabineta datorā, jo tie aprīkoti ar vienotu datorprogrammu. Pacientiem, kuriem vajag tūlītējus analīžu rezultātus, tos ir iespējams saņemt par atsevišķu samaksu, bet, ja analīžu veikšanu kā steidzamu nozīmējis ārsts, pacientam nav papildus jāmaksā. V.Broka – Priedīte atzīst, ka veicamo analīžu apjoms arvien palielinās.

Labiekārto ieeju
SIA “Alūksnes primārās veselības aprūpes centra” izpilddirektors Nikolajs Gonšteins uzsver, ka aprūpes centrā šovasar īstenoti arī citi jauninājumi, piemēram, ieejas remontdarbi, padarot centru vēl pieejamāku cilvēkiem ar kustību traucējumiem. “No ieejas līdz ielai vēl veiksim bruģēšanas darbus. Centram sola pievienot pilsētas siltumtrasi – apkurei to vēl gan neizmantosim, bet tā būs kā alternatīva iespēja apkurei vajadzības gadījumam. Esam iesnieguši arī savu projektu ERAF, lai piesaistītu līdzekļus invalīdu pacēlāja iegādei,” saka N.Gonšteins. ◆

Kategorijas