Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atbalsts arī Alūksnes novadam

Diāna Lozko

2014. gada 19. septembris 00:00

3

Pagājušajā nedēļā bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis tika iecelts par Eiropas Komisijas viceprezidentu eiro un sociālā dialoga jautājumos. Vai tas dos kādu labumu arī mums, pierobežā dzīvojošajiem?

Pašvaldībai jāseko līdzi
Dienu pirms amata iegūšanas V.Dombrovskis tikšanās laikā ar Latvijas medijiem uzsvēra, ka jaunais amats ir iespēja ietekmēt procesus ne tikai vispārīgi Eiropas Savienībā, bet arī konkrēti Latvijā. “Kas attiecas uz Alūksni, es ieteiktu pasekot līdzi tam, kā šobrīd notiek Eiropas Savienības fondu plānošana. Esmu arī izrunājis šo jautājumu ar Alūksnes novada pašvaldību. Savulaik tika izveidota Latgales atbalsta programma, kura arī nākamajā plānošanas periodā tiks turpināta. Kas attiecas uz Alūksni, arī tā pēc sociālekonomiskajiem rādītājiem daudz neatšķiras no Latgales. Tā arī atrodas turpat vien blakus. Tieši tādēļ mēs piedāvājam veidot nevis Latgales atbalsta programmu, bet gan Austrumlatvijas, kurā būs ietverta gan Latgale, gan Alūksnes novads. Alūksnes pašvaldībai būtu jāpaseko līdzi tam, kas notiks nākamajā plānošanas periodā un kā šī ideja virzās tālāk, lai Alūksne no šīs idejas kaut kur nepazūd,” uzsvēra V.Dombrovskis.

“Esmu gatavs risināt”
Tuvākajos piecos gados Eiropas Komisijas starp primārajiem uzdevumiem būs ekonomikas un finanšu jautājumu risināšana. “Tuvākajos piecos gados būtiskākais ir nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi un jaunu darbavietu radīšanu. Jānovērš riska faktori, kas var ievirzīt Eiropas ekonomiku ilgstošā ļoti lēnas izaugsmes un pat stagnācijas scenārijā. Atslēgas vārds ir “konkurētspēja”, kas aktuāla visām dalībvalstīm, tajā skaitā Latvijai, kas daudz paveikusi tautsaimniecības pārstrukturēšanā pēdējos gados un vairākās pozīcijās uzrāda straujāko izaugsmi Eiropas Savienībā. Ir jāstrādā gan pie Eiropas Savienības kopumā, gan arī atsevišķu dalībvalstu konkurētspējas stiprināšanas. Jāstiprina iekšējais tirgus, jāīsteno nepieciešamās strukturālās reformas Eiropas Savienības dalībvalstīs. Svarīgi arī nodrošināt, lai ekonomiskās izaugsmes augļus sajustu visi Eiropas Savienības iedzīvotāji, mazinot ienākumu nevienlīdzību starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, kā arī pašās dalībvalstīs. Esmu gatavs risināt šos jautājumus, strādājot ciešā kontaktā ar atbildīgajiem komisāriem, un darīt visu nepieciešamo, lai nodrošinātu Eiropas Savienības finansiālo stabilitāti un ilgtspējīgu ekonomikas izaugsmi,” pauda V.Dombrovskis.

Latvijai ir iespēja ietekmēt
Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete uzskata, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem šķiet, ka Eiropas komisāri nevar sniegt nekādu labumu Latvijai, taču šāds uzskats ir maldīgs. Tiesa, lielāka teikšana esot lielvalstīm, it sevišķi Vācijai, taču arī Latvijai ir iespēja ietekmēt procesus. “Daudz kas, ko Eiropas komisāri izdara, tā arī paliek ārpus publiskās pieejamības. Redzams ir tikai rezultāts,” viņa uzsvēra.
S.Kalniete norādīja, ka svarīgs ir lēmumu pieņemšanas process un komisāra privilēģija ir zināt visu pieejamo informāciju par attiecīgajiem procesiem. Tādā veidā komisāram ir iespēja arī pamanīt, kā konkrētās izmaiņas likumos ietekmēs arī to valsti, no kuras nāk viņš pats. “Nereti izveidojas situācijas, kad valstij, no kuras nāk komisārs, rodas kādas vajadzības. Tādas, protams, ir arī citām valstīm, taču svarīgas ir savstarpējās attiecības, kompromiss,” pauda S.Kalniete. Viņa uzskata - V.Dombrovska pluss ir tas, ka viņam Eiropas Parlamentā ir laba reputācija un pārējie politiķi viņu respektē. Tiesa, neviens komisārs nedrīkst pārkāpt Eiropas Parlamenta un Eiropas Padomes pieņemtos normatīvos aktus tikai tādēļ, lai pieņemtu savai valstij izdevīgākos grozījumus. “Tomēr tik un tā ir pietiekami liela manevru telpa, kurā komisārs var kaut ko ietekmēt, it īpaši tajā jomā, kurā darbojas,” viņa sacīja.
V.Dombrovska viceprezidenta amats eiro un sociālā dialoga jautājumos ir jo īpaši aktuāls arī Latvijai, jo tieši ar ekonomiskajām un sociālajām problēmām visvairāk saskaras Latvijas iedzīvotāji. ◆

Kategorijas