Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ūdens motosports: testē trasi Alūksnes ezerā

Līga Vīksna

2014. gada 27. septembris 08:00

4124

Nesen Alūksni apmeklēja Latvijas Ūdens motosporta federācijas (LŪMSF) viceprezidents Dmitrijs Šillers, sev līdzi atvedot divas „Endurance Pneumatics” laivas. Alūksnes ezera akvatorijā atzīmēja trasi, kur ar šīm laivām to izmēģināja gan D.Šillers, gan Alūksnes ūdens motosporta kluba “Nord Ost” sportisti. Tādējādi sākta gatavošanās nākamvasar jūnijā plānotajām ilgas braukšanas jeb izturības sacensībām Alūksnes ezerā „Endurance Pneumatics” laivu klasē.


Pasaulē šīs sacensības notiek jau vairākus gadus, Latvijā līdz šim notikušas tikai Rīgā, Daugavas akvatorijā. Alūksne būs pirmā vieta ārpus Rīgas, kur tās varētu notikt.


“Strādāsim, lai Alūksnes sacensībās jūnijā “Nord Ost” startētu arī ar savu komandu vai arī mūsu piloti brauktu pie “Akvashelt Racing” komandas. Tas mums būs kas jauns un ceram, ka arī palīdzēs saliedēt kluba biedrus. Šobrīd Latvijā ir četras „Endurance Pneumatics” klases laivas ar atšķirīgām dzinēju jaudām, kas piedalās vienlaikus visās sacensībās, bet rezultātu vērtēšana atšķiras,” stāsta kluba “Nord Ost” valdes loceklis Armands Musts.


D.Šillers atzīst – Alūksnē ir ļoti skaists un liels ezers, kas populārs ar ūdens motosporta sacensību tradīcijām kopš Padomju savienības laikiem, tādēļ būtu grēks šeit tās nerīkot. “Ideja par sacensību norisi Alūksnē radās jau pirms gada. Alūksnē ir laba trase, labi nosacījumi, vietējās pašvaldības un “Nord Ost” atbalsts – ko vēl vairāk vajag? Šeit ir ideāla vieta sacensībām! Šobrīd plānojam, ka Alūksnē notiks „Endurance Pneumatics” Eiropas čempionāts,” saka D.Šillers.


Viņš piebilst, ka turpmāk Alūksnes ezerā šādas sacensības notiktu reizi divos gados.


Šovasar Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis un “Nord Ost” pārstāvji bija vērot, kā „Endurance Pneumatics” sacensības – Eiropas čempionāts - norit Polijā, kur tās organizēja LŪMSF.

“Braucām, lai iepazītu sacensību organizatoriskos jautājumus. Alūksnē plānotas 10 stundu sacensības 11.līdz 13.jūnijā, bet jūlijā Alūksnē notiks arī jau ierastās ūdens motosporta sacensības pārējās laivu klasēs. „Endurance Pneumatics” sacensības būs citādākas, ar trīsreiz stingrākiem drošības nosacījumiem. Būs 3 kilometru trase gan iekšezerā, gan lielajā ezerā. Pastiprināta drošība krastā, slēgtā zona skatītājiem gar laipām, kuras būs jāpaplašina šo sacensību vajadzībām, jānodrošina 10 tonnu degvielas uzglabāšana un padošana laivām. Sacensību dalībnieki būs no 6 valstīm – Ungārijas, Lietuvas, Igaunijas, Baltkrievijas, Latvijas, bet viskuplākais skaits – no Krievijas,” sacensību norisi ieskicē A.Musts.

Viņš uzsver – sacensības būs interesantas arī ar to, ka skatītāji tās varēs vērot no dažādiem skatu punktiem, īpaši interesants būs pit stops pie krasta, kad veiks degvielas uzpildi laivām un pilotu maiņu. Paredzams, ka no jaunā ugunsnovērošanas torņa notiks sacensību filmēšana, pārredzot visu trasi.

“Alūksnei tas būs jauns sporta – izklaides pasākums ar lielu starptautisku rezonansi, tādēļ tiks domāts arī par saistošu kultūras programmu,” saka A.Musts.


Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis norāda, ka šobrīd notiek sarunas ar LŪMSF par sacensību organizēšanas finansējumu, jo pašvaldība tikai saviem spēkiem to nevar izdarīt. 


A.Musts norāda, ka “Nord Ost” vēlas uzsākt arī skolēnu no 8 gadu vecuma apmācību braukšanai ar speciālām, nelielām gumijas laivām “Formula Future”, kas aprīkotas ar nelieliem piekaramajiem dzinējiem .

““Nord Ost” nodrošinātu treneri apmācībām, laivas – LŪMSF, bet skolēniem tā būtu iespēja gūt zināšanas un prasmes par laivas vadīšanu, piedalīties sacensībās, aizrauties ar kaut ko lietderīgu. Vēlamies šim mērķim piesaistīt līdzekļus arī caur projektu, tādēļ vecākiem tās būtu minimālas izmaksas. Tādējādi radītu jauno paaudzi ūdens motosportam,” saka A.Musts.


Kategorijas