Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atklāj novērošanas torni

Līga Vīksna

2014. gada 26. septembris 00:00

62

Alūksniešiem atkal ir savs tornis, no kura smailes pilsēta un ezers nu ieraugāmi daudz krāšņāk un plašāk - Alūksnē sestdien atklāja jauno ugunsnovērošanas torni “Tempļakalna parks”.


Koka konstrukcijas tornis tapis pēc Valsts meža dienesta (VMD) pasūtījuma, būvdarbus veica SIA “FF” no Rīgas. Redzamība no Tempļakalna torņa būs ļoti tāla – pats tornis ir 35 metrus augsts, bet kopā ar augstumu, kas šajā vietā jau ir virs ezera līmeņa, sasniegs 55 metrus. Tornis ir aprīkots ar saules bateriju, lai iegūtu elektroenerģiju mobilo tālruņu uzlādēšanai, nelielam apgaismojumam. Ar saules baterijām VMD aprīko torņus, jo nākotnē vēlas pāriet uz videonovērošanas sistēmu – šobrīd gan tehnoloģijas vēl nav tik pilnīgas un bez cilvēka klātbūtnes neiztikt. Ugunsbīstamajā periodā tornī dežurēs VMD darbinieks.

Apgūst Eiropas finansējumu
Atklāšanā piedalījās gan daudzas amatpersonas, gan iedzīvotāji. VMD ģenerāldirektors Andis Krēsliņš uzsvēra – VMD viena no funkcijām ir arī meža ugunsapsardzība. Lai atklāšanu sekmīgi veiktu, Latvijā ir izveidots meža ugunsnovērošanas torņu tīkls - vairāk nekā 180 meža ugunsnovērošanas torņi.
“Vietas izvēlei ir svarīgi trīs faktori – lai ļoti tālu varētu redzēt, lai vieta būtu pieejama un lai torni varētu ātri sasniegt mūsu cilvēki gan ikdienas dežūrām, gan speciāliem gadījumiem. Alūksnē pēdējos 20 gados zaudējām torni Jaunannā, tika pārvietots tornis no Zāgadiem, līdz ar to šī teritorija palika nenosegta mūsu redzamībai. Par torņa nepieciešamību Alūksnē runāts jau pirms 15 – 20 gadiem, bet finansējums tam atradās tikai tagad. Jāsaka liels paldies Eiropas atbalstam, ka šo objektu Alūksnē mums ir izdevies uzbūvēt. Gribas cerēt, ka mums veidosies laba sadarbība ar Alūksnes novada pašvaldību un mācēsim torni izmantot ne tikai pamatfunkcijas veikšanai, bet arī iedzīvotāju izglītošanai, lai katrs varētu paraudzīties, cik skaista un zaļa ir Alūksne,” sacīja A.Krēsliņš.

Alūksniešiem - liela interese
Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis pauda - jaunais tornis ir pierādījums valsts institūcijas un pašvaldības veiksmīgai sadarbībai. “Tornim ir divas pamatfunkcijas – pašvaldība savas funkcijas noliks zemāk nekā valsts funkcijas, jo tās ir primārās. Liels paldies celtniekiem, pašvaldības aģentūrai “Spodra” un pārējiem, kuri pielikuši roku torņa tapšanā. Pašvaldība gādās, lai šī teritorija kļūtu vēl pievilcīgāka un interesantāka ne tikai alūksniešiem un viesiem, bet arī tūristiem no ārvalstīm. Lai tornis top par vienu no Alūksnes simboliem!” vēlēja A.Dukulis.
Jau šobrīd alūksniešos ir liela interese par jaunā torņa pieejamību. A.Dukulis “Alūksnes Ziņām” atzīst – pašvaldība domās par torņa apsardzību un kā labāk organizēt interesentu plūsmu, jo šobrīd sadarbības līgums ar VMD par torņa izmantošanu vēl nav noslēgts. Rudenī, kad ir lietains, ziemā, kad ir apledojums, tornis nebūs pieejams. “Šobrīd meklējam labāko risinājumu un domājam, kā organizēt kāpšanu tornī no nākamās tūrisma sezonas,” saka A.Dukulis.
Alūksnes Brāļu kapu komitejas vadītājs Uldis Veldre. Vēlot, lai jaunajā tornī svētkos plīvotu Latvijas valsts karogs, U.Veldre to dāvināja VMD. Atklāšanas dienā visiem interesentiem, kuru nebija maz, bija iespēja arī uzkāpt jaunajā tornī un vērot brīnišķīgo Alūksnes panorāmu. ◆

FAKTI

◆ 1938.gada 7.aprīlī Alūksnes tūrisma veicināšanas un labierīcības komitejā 7. Siguldas kājnieku pulka pulkvedis Vilis Spandegs paziņoja, ka ir uzsācis 34 metrus augsta skatu torņa būvi Tempļakalna parkā.
◆ 13.oktobrī 7. Siguldas kājnieku pulka sapieru vads uzslēja jaunā torņa mastus, 27.oktobrī Alūksnes pilsētas galva Kārlis Magaziņš pilsētas apspriedē nolēma, ka uz Latvijas Republikas 20 gadu jubilejas svinībām 18.novembrī ar ilumināciju tiks izceltas divas vietas – jaunais skatu tornis un Glika pamatskola. 18.novembrī uz jaunā skatu torņa, iestājoties tumsai, parādījās ugunīgiem romiešu cipariem rakstīts skaitlis XX, kas blāzmoja pāri ezeram.
◆ 1.decembrī staltais 40 metrus augstais tornis tika pabeigts. Toreiz skatu tornis tika celts ne tikai tūristiem, bet arī ugunsnelaimju novērošanai, signālu pacelšanai.
◆ Skatu torņa kristīšana notika 1939.gada 4.jūnijā Ziedu svētkos ar koru, orķestru un dejotāju piedalīšanos.
◆ Pēc laikabiedru stāstītā, skatu tornis nojaukts 20.gadsimta četrdesmito gadu beigās – piecdesmito gadu sākumā, jo bija kļuvis nedrošs.
Ticējumi par jauno ugunsnovērošanas torni “Tempļakalna parks”
◆ Ja no torņa var labi un skaidri saskatīt Alūksnes baznīcas gaili, tad Alūksnes novada domē iestāsies miers un saticība, pilsētai un novadam būs zelta laiki.
◆ Ja no torņa kāds ieraudzīs Munameģi, tas tiks Saeimā!
◆ Ja no torņa Alūksnes Jaunās pils logā var redzēt gaišu tēlu, tad Briseles nauda plūdīs kā pa reni.

Kategorijas