Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aug milzu apaļpūpēži

Līga Vīksna

2014. gada 26. septembris 00:00

44

Alūksnietes Antonijas Kokarevičas piemājas dārzā Pils ielā 20 izauguši milzu pūpēži, turklāt tie vēl turpina pieņemties apaļumā. Lielākais no četriem brašuļiem apkārtmērā bez dažiem centimetriem sasniedz metru!


Caur sētu redzams, ka vēl viens apaļpūpēdis aug arī kaimiņu dārzā. A.Kokareviča atzīst, ka milzu pūpēži viņas dārzā aug jau otro gadu. “Pērn pūpēži izauga ļoti lieli – vēl lielāki nekā šobrīd, bet arī šie vēl augs. Grūti spriest, kādēļ tie sāka augt mūsu dārzā – acīmredzot šeit tiem ir piemērota augsne,” saka A.Kokareviča. Meita Sandra Kuharčika piebilst – arī viņu ģimene šogad izbaudījusi lielo sēņu un baraviku ražu mežā, Sandrai pat izdevies atrast baraviku, kur uz viena kāta saaugušas septiņas baravikas!
“Alūksnes Ziņas” sazinājās arī ar Latvijas Dabas muzeja Komunikācijas nodaļu, kur nodaļas vadītājas pienākumu izpildītāja Diāna Meiere apstiprināja – alūksniešu dārzā augošais ir milzu apaļpūpēdis. “Tikai apaļpūpēdis Latvijā var sasniegt šādus izmērus. Tas ir ēdams, un esmu dzirdējusi, ka, prasmīgi pagatavots, apaļpūpēdis garšojot pēc baravikām. Bet ēst tos var tikai tad, kamēr tie vēl ir gaiši balti – vēlāk tie jau kļūst dzeltenīgi, veci un ēst nedrīkst,” saka D.Meiere.
Interneta portālā “www.latvijasdaba.lv” pieejamā informācija liecina, ka milzu apaļpūpēdis ir saprotrofa sēne, kurai ir daudzgadīga sēņotne – vietās, kur tie sākuši augt, aug gadu no gada. Jaunie augļķermeņi, kamēr to gleba ir balta un stingra, ir ēdami (peridija jānoņem). Kad gleba iekrāsojas jau dzeltenīga, augļķermeņi ēšanai nav derīgi. Milzu apaļpūpēdis Latvijā ir sēne ar lielākajiem zināmajiem augļķermeņiem. Līdz šim lielākais zināmais eksemplārs ir ar apkārtmēru 166 centimetri  un masu 700 grami (sauss augļķermenis). ◆

Kategorijas