Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dod iespēju kļūt patstāvīgākiem

Diāna Lozko

2014. gada 26. septembris 00:00

9

Bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām atbalsta centra “Saulstariņi” dalībnieki jau kopš aprīļa iesaistījušies sociālās palīdzības sniegšanas projekta realizācijā, kura laikā jaunieši ar īpašām vajadzībām apgūst ēst gatavošanu un galda kultūru, kā arī sadzīvē nepieciešamās prasmes, kas ļautu tiem patstāvīgāk parūpēties pašiem par sevi. Pirmdien notikušajā kulinārijas nodarbībā jauniešus apmeklēja arī pārstāvji no Latvijas Taivānas parlamenta sadarbības grupas.

Jauniešiem mācām
gatavot ēst
Bērnu un jauniešu ar īpašām vajadzībām atbalsta centra “Saulstariņi” vadītāja Māra Podkalne informē, ka projekts turpināsies līdz pat novembrim, tas sastāv no septiņiem nodarbību cikliem. “Iesniedzām projektu organizācijā “Ziedot.lv” un šī projekta laikā jauniešiem mācām gatavot ēst, apgūt savu izdevumu plānošanu, racionālu iepirkšanos, produktu un to sastāvdaļu atpazīšanu, kā arī galda kultūras apgūšanu. Projekta kopējās izmaksas ir 949 eiro. Nodarbības notiek reizi mēnesī, un tām ir dažādas tēmas. Tās norit Alūksnes novada vidusskolā sadarbībā ar mājturības skolotāju Daci Alksni,” stāsta M.Podkalne. Alūksniete Kristīne Berkule projektā iesaistījās, atsaucoties uz M.Podkalnes aicinājumu, un atzīst, ka nodarbības ir tik tiešām vērtīgas un interesantas. Viens no nodarbību pamatprincipiem ir arī veselīgs uzturs, un šī tēma caurvij visas ēdienu tēmas. To atzinīgi novērtēja arī šīsnedēļas nodarbības viesi. “Saulstariņa” biedrs Nikolajs Papovskis atzīst, ka arī viņam šīs nodarbības ir iespēja apgūt jaunas iemaņas. “Esmu iemācījies ātri sagriezt produktus, un man tiešām to patīk darīt. Galvenais ir būt uzmanīgam,” atzīst puisis. Skolotāja D.Alksne uzsver, ka ir ļoti svarīgi iemācīties pareizu produktu sadalīšanu un pēdējais izaicinājums būs noslēguma lekcija, kuras tēma ir zivju ēdieni. Jauniešiem būs iespēja iemācīties sagatavot zivis pagatavošanai, kā arī iemācīties jaunas receptes. Jaunieši pēc nodarbībām var paši apgūtos ēdienus pagatavot mājās, kā arī mācīt savus vecākus un draugus.

Taivāna ir ļoti liels
Latvijas draugs
Šīsnedēļas nodarbībā viesojās arī organizācijas “Taipei misija” pārstāvji. “Taivānas pārstāvji mums šogad ziedoja 750 eiro. Izmantojām šo naudu, lai trīs biedrības “Saulstariņi” bērni aizbrauktu uz atpūtas centru “Kubija”, kas atrodas Veru,” stāsta M.Podkalne. “Taipei misijas” direktora vietnieks Čjangs – hai Lī tikšanās laikā uzsvēra, ka šī nav vienīgā reize, kad viņi palīdzējuši kādai biedrībai Alūksnē, un atzīst, ka viņi ir ieinteresēti palīdzēt mazākām Latvijas pilsētām. “Kad uzzinām no mūsu sadarbības partneriem Latvijas Taivānas parlamenta sadarbības grupā par kādu biedrību, kurai nepieciešama palīdzība, cenšamies tai palīdzēt. Mums ir daudz kopīga ar Latviju, kaut gan daudziem tā nebūt nešķiet. Tad, kad Latvijai draudēja okupācija, Taivānas valdība neatzina to, tā ka mūsu draudzība ietiecas jau vēsturē. Mēs gribam, lai jūs zināt, ka Taivāna ir ļoti liels Latvijas draugs,” uzsvēra Č.Lī. Viņš atzina, ka pats viesojas Alūksnē pirmo reizi, un pauda izbrīnu, ka tik attālā vietā no galvaspilsētas viss funkcionē ļoti labi un ir vērojams milzīgs poteciāls dažādu organizāciju darbībā.
Šajā dienā Taivānas pārstāvniecības Latvijā pārstāvji apmeklēja arī Alūksnes pilsētas pensionāru biedrību “Sudrabs”, kas no viesiem saņēma dāvinājumu – televizoru 419 eiro vērtībā. Taizemieši atzina, ka šī dāvana ir tikai maza draudzības izrādīšana no Taivānas. Viesi bija ļoti aizkustināti par silto uzņemšanu “Sudraba” telpās ar muzikāliem priekšnesumiem no ansambļa “Sudraba notis”, pašu sarūpētu cienastu un daļu šī siltuma aizveda arī līdzi dāvanā saņemtajos cimdos no “Sudraba” rokdarbniecēm. Biedrības “Sudrabs” valdes priekšsēdētāja Gita Tortuze uzsvēra, ka televizors biedrībai bija ļoti nepieciešams un tagad ļaus vērot pašu uzņemtās filmas par pensionāru aktivitātēm. “Esam ļoti priecīgi un pateicīgi,” saka G.Tortuze. ◆

Kategorijas