Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vidzeme ir salīdzinoši mierīga teritorija, taču policiju vēlas redzēt vairāk

Vakar, 1.oktobrī, iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis tikās ar Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes un vietējo pašvaldību vadītājiem un darbiniekiem, lai pārrunātu iekšlietu nozares aktualitātes un Vidzemes reģiona pārvaldes darbības rezultātus kopš tās izveides 2009.gadā.

Tikšanās laikā iekšlietu ministrs R.Kozlovskis atzina, kā pēdējo gadu laikā situāciju Valsts policijā ir izdevies uzlabot un stabilizēt.

“Ja 2011. gadā Valsts policijā atvaļināto policistu skaits bija par 275 vairāk nekā pieņemto, tad jau gadu vēlāk šī starpība tika samazināta līdz 75. Tas nozīmē, ka savā darbavietā palikuši strādāt 200 policistu. Esmu pārliecināts, ja tiks īstenoti konceptuālie dokumenti – Valsts policijas attīstības koncepcija un koncepcija “Par jaunu darba samaksas sistēmu Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm”, tad ap 2016. gadu varētu plānot jau darbinieku skaita pieaugumu. Protams, tas nenozīmē, ka īsā laikā spēsim aizpildīt visas vakances, taču jāturpina darīt viss, lai noturētu esošos darbiniekus un panāktu, ka arvien vairāk spējīgu jauniešu izvēlas policista profesiju. Tāpat vēl daudz darba nepieciešams ieguldīt, lai sakārtotu ne tikai policijas, bet arī pārējo iekšlietu sistēmas dienestu materiāltehnisko nodrošinājumu. Arī šis jautājums ir ārkārtīgi svarīgs, jo, lai rūpētos par iekšējo valsts drošību, ikvienam darbiniekam ir jābūt atbilstošam ekipējumam,” atzīst R.Kozlovskis.

Tāpat tika pārrunāts jau gadiem aktuālais jautājums par atskurbšanas vietām un to izveides nepieciešamību. “Arī šis jautājums ir aktuāls, un jāsakārto. Šajā jautājumā jāsadarbojas kā valstij, tā arī pašvaldībām un šim mērķim ir nepieciešams valsts līdzfinansējums,” pauda iekšlietu ministrs. Policija joprojām personas, kas pārlieku iereibušas, atskurbšanai nogādā policijas iecirknī, taču īslaicīgās aizturēšanas vietas tam nav paredzētas un nepieciešams izveidot vai atrast telpas, kas piemērotas šādam mērķim. Cēsīs šo jautājumu sola sakārtot un Cēsu novada pašvaldības administrācijas vadītājs Jānis Goba tikšanās laikā atklāja, ka pašvaldība ir radusi risinājumu un tiek plānots izveidot atskurbšanas vietu.

Sarunās tika atzinīgi novērtēta Vidzemes reģiona pārvaldes iecirkņu sadarbība gan ar pašvaldībām, gan Pašvaldības policiju. No vietējo pašvaldību puses tika izteikta vēlme policiju redzēt vairāk ne tikai, kad ir plašāka mēroga pasākumi, bet arī ikdienā. Taču par nožēlu, kā atzina klātesošie, ir ļoti grūti palielināt policistu klātbūtni ikdienas režīmā, ja tam nav atbilstoša finansējuma.

Par Vidzemes reģiona pārvaldes darbību šo piecu gadu laikā stāstīja pārvaldes priekšnieks Imants Mitrošenko.

“Vidzemes reģions kopumā ir salīdzinoši mierīga vieta, un pēdējo gadu laikā noziedzības līmenis nav būtiski pieaudzis. Neiepriecina situācija uz ceļiem, jo arvien turpina pieaugt to autovadītāju skaits, kas pie stūres sēžas alkohola reibumā. Autostāvietā, kur novietojam iereibušo vadītāju mašīnas, mēnesī vidēji regulāri stāvvietā atrodas 40 automašīnas. Lielākā baža ir par to, ka pieķerto vadītāju reibums pārsniedz 1,5 promiles, tātad šoferi pie stūres sēžas visnotaļ stiprā alkohola reibumā,”norāda I.Mitrošenko.

Ceļu satiksme ir joma, kur policija plāno pastiprināt savu darbību. “Pārsteidz fakts, ka autovadītājus nesatrauc bargie sodi, kas draud par braukšanu alkohola reibumā. Acīmredzot tikai ar represīvām metodēm nav iespējams sasniegt vēlamo rezultātu, tādēļ meklēsim alternatīvus risinājumus,” pauž I.Mitrošenko.


Interesanti fakti:

* Vidzemes reģiona apkalpojamā teritorija platības ziņā ir lielākā no visu Valsts policijas reģionu apkalpojamām teritorijām;

* Vidzemes reģiona apkalpojamā teritorijā ir aptuveni 65 km gara jūras robeža; 343 kilometrus gara robeža ar Igauniju un aptuveni 50 kilometrus gara robeža ar Krieviju;

* Pavisam kopā Vidzemes reģionā ir 556 policisti. Valmierā 109; Cēsīs 91; Madonā 74; Limbažos 66; Valkā 62; Alūksnē 55; Gulbenē 54.

* Vienam Vidzemes reģiona policistam ir jāparūpējas par 438 iedzīvotāju drošību.

Kategorijas