Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Paldies, skolotāj!

Diāna Lozko

2014. gada 3. oktobris 00:00

859

Meta Lerha ir bioloģijas skolotāja Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā. Viņa ir starp tiem skolotājiem, kuri šodien pulksten 18.00 Māriņkalna tautas namā saņems pateicību par savu ieguldīto darbu skolotāju svētkos “Ziedēšanu neatliec uz rītu”.


Bijušas piecas audzināmās klases
M.Lerha stāsta, ka par skolotāju viņa izlēmusi kļūt jau savā pirmajā skolas dienā. “Man uzreiz iepatikās skolotāja un tas, ka skolotājs bija visgudrākais un vistaisnīgākais. Līdz pirmajai klasei gan manas domas šaubījās un esmu gribējusi būt gan vilciena pavadone, gan veikala pārdevēja. Manu izvēli kļūt par skolotāju, visticamāk, ietekmēja arī mamma Vilija. Viņa teica, ka skolā ir jābūt ļoti uzmanīgai un jāklausās skolotājā. Es jautāju, vai tad nedrīkst skatīties pa logu pat tad, ja zīlīte lido garām, bet mamma teica, ka nedrīkst vis. Sākumā gribēju kļūt par pirmo četru klašu skolotāju, vēlāk gribēju kļūt par latviešu valodas un literatūras skolotāju, jo, manuprāt, nebija tāda konkursa, kurā es nepiedalītos un nedeklamētu dzejoļus. Septītajā vai astotajā klasē mums bija ļoti apsviedīga angļu valodas skolotāja un viņa atklāja manī to, ka es angļu valodā runāju ļoti ātri. Tad mani arī sagatavoja olimpiādei, un pamatskolā piedalījos angļu valodas olimpiādē Rīgā, kurā izcīnīju 1.vietu. Vidusskolā šī skolotāja vairs nestrādāja un tad man radās citas intereses. Mana audzinātāja Liepnas vidusskolā bija Viktorija Kukliča, kura mācīja ķīmiju un bioloģiju. Ar to arī viss sākās,” stāsta M.Lerha. Viņa devās mācīties uz Daugavpils universitāti ķīmijas un bioloģijas skolotāja specialitātē. Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijā viņai bijušas jau piecas audzināmās klases.

Skolotājs ir vairāk kā
padomdevējs
“Es nesaskatu grūtības attiecībā uz mūsdienu bērniem. Mainījies ir tas, kā mēs mācām. Agrāk skolotājs bija galvenais, bet tagad, it sevišķi pēc pamatskolas, skolotājs ir vairāk kā padomdevējs un darītājs ir pats skolēns. Ienākušas arī jaunās tehnoloģijas, taču es uzskatu, ka blakus tik un tā jābūt klasiskai stundai, jo tehnoloģijas izraisa interesi, bet ar interesi vien zināšanas nevarēs uzkrāt pietiekamā daudzumā,” uzskata M.Lerha. Viņa atzīst, ka ne visus var interesēt visi priekšmeti un skolotājam tas jāsaprot. Arī tad, ja bērni darbosies grupā, klasē nebūs klusuma un to nemaz nedrīkst pieprasīt.

Arī mani skolā interesēja pārsvarā tikai trīs priekšmeti – astronomija, ķīmija un angļu valoda, bet ir jābūt uzcītīgam un ir jābūt arī disciplīnai, lai apgūtu pārējos priekšmetus,” saka Meta Lerha. Viņa uzsver, ka arī skolotājam ir jābūt pietiekami stingram un skolēni to novērtē tikai pēc laika. “Skolotājs nekad nedrīkst melot. Godīgums ir galvenais, un tad arī audzēkņi pret tevi izturēsies pozitīvi,” teic M.Lerha. Viņa atzīst, ka pedagoga darbs nekad nav bijis novērtēts, lai arī viņa strādā par skolotāju jau kopš 1973.gada. “Skolotāja darbs klasē jau ir tikai redzamā aisberga daļa. Vēl jau ir tas, kas ir pēc stundām, labojot darbus un sagatavojot stundas. Pedagoga darbs ir aicinājums un misija. Protams, ir patīkami, ka mans darbs tiek pamanīts un novērtēts,” teic M.Lerha.

Tiks godināti skolotāji
Šodien Skolotāju dienai veltītā pasākumā Māriņkalna tautas namā tiks godināti skolotāji: Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas skolotājas Sanita Medne, Tatjana Sarma, Daina Černomirdina un Meta Lerha; Alūksnes novada vidusskolas skolotāja Līga Krūmiņa; Alūksnes pilsētas sākumskolas skolotājas Eva Kliesta un Ina Perevertailo; Bejas pamatskolas skolotāja Ineta Pūpola; Ilzenes pamatskolas skolotāja Sarmīte Salmiņa; Strautiņu pamatskolas skolotāja Tija Āboliņa; Ziemeru pamatskolas skolotājas Ināra Lazdiņa un Lidija Sniķere; Ziemeru un Jaunlaicenes pamatskolas skolotāja Inga Ārste; Jaunannas mūzikas un mākslas pamatskolas skolotājas Inese Vilciņa, Aiva Vilciņa un Mārīte Mičule; Alūksnes novada pašvaldības Izglītības pārvaldes izglītības psiholoģe Vēsma Kalēja; Alūksnes Bērnu un jauniešu centra skolotājs Mārcis Kalniņš.

Apbalvos ar naudas balvām
Vakar Gaujienā skolotāju godināšanas pasākumā ar Apes novada domes Atzinības rakstu un naudas balvu 30 eiro tika apdāvināti: Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas skolotājas Gunta Liepiņa, Gita Lonska, Tamāra Orlova, Gunda Purakalna, Aiva Zaķe; Gaujienas internātpamatskolas skolotāji Linda Barkovska, Gunta Briede, Modris Berķis, Ligija Krecele, Mirdza Harkina, Iluta Šurkina; Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas skolotājas Inga Baumane, Vizbulīte Jaukule; pirmsskolas izglītības iestādes “Vāverīte” skolotāja palīdze Linda Fedotova, skolotāja Banga Smaroda, logopēde Lienīte Zvejniece; Trapenes pamatskolas direktors Aivars Maltavnieks; Vidagas Sikšņu pamatskolas skolotāja Jogita Kazaka.
Ar Izglītības un zinātnes ministrijas Atzinības rakstu un naudas balvu - 400 eiro - apbalvotas Dāvja Ozoliņa Apes vidusskolas skolotājas Alda Liepiņa un Dina Meistere, Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolas skolotājas Lūcija Kapača un Janīna Višķere, kā arī Gaujienas internātpamatskolas skolotājas Rūta Kliesmete un Agija Lūse. ◆

Kategorijas