Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Dāvanā – izstāde

Līga Vīksna

2014. gada 3. oktobris 00:00

17

Jaunalūksnes pagasta Bejas novadpētniecības centrs saņēmis nozīmīgu dāvinājumu – izstādi par novadnieku, gleznotāju Leo Kokli.
Tā tagad ir pastāvīga novadpētniecības centra ekspozīcija, kas stāsta par mākslinieka biogrāfiju un daiļradi viņa darbu reprodukcijās no māsīcas Vēsmas Kokles-Līviņas privātās kolekcijas, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Latvijas Nacionālā teātra.
Dāvinājums saņemts no biedrības “Kultūras un izglītības centrs “Stili””. Izstādi “Gleznotājam Leo Koklem 90” veidojuši Alūksnes mākslinieki Ivars Vecāns un Antra Lielmane. “Pēc tikšanās ar mākslinieci Zigrīdu Ilenāni radās iecere radīt kaut ko L.Kokles piemiņai. Uzrakstījām projektu, ko atbalstīja Valsts kultūrkapitāla fonds, sadarbojāmies arī ar Alūksnes muzeju. Projekta laikā rīkojām divas izglītojošas lekcijas skolēniem Bejas pamatskolā un Alūksnes pilsētas sākumskolā, ko lasīja Z.Ilenāne, un izveidojām izstādi, kas arī jau ir apceļojusi vairākas Alūksnes novada skolas. To tagad dāvinām Bejas novadpētniecības centram, jo arī mana dzimtā puse ir Bejā,” saka A.Lielmane. I.Vecāns uzsver – Alūksnes novadā dzimuši daudzi talantīgi cilvēki, dažādu profesiju pārstāvji, par kuriem ir jāstāsta sabiedrībai, un jāsaglabā sava novada vēsture.
Bejas novadpētniecības centra vadītāja Jolanta Baldiņa izstādes atklāšanā ar lepnumu uzsvēra, ka L.Kokle ir mūsu novadnieks. Lielā mērā pateicoties viņa mātes mīlestībai un lielajam darbam, šis mazais cilvēks savā garā un prasmēs ir pāraudzis ļoti daudzus. Mākslas zinātniece Ilze Konstante ir teikusi - “pieminot Leo Kokli, ir jāpatur prātā, ka viņam šai saulē atvēlēti gadi bija tikai 40. Runājot par mākslinieku, der atcerēties – cilvēka lielums ir nevis fiziska, bet garīga kategorija. Un gara spēkā mēroties ar Leo Kokli diez vai daudzi spēs. Vairāk nekā puse mūža tika pavadīta mākslā, bet kā pavadīta! Tā bija ledlauža cienīga loma, ko uzņēmās šis mazā auguma cilvēks”.
“Par L.Kokli ļoti daudz esam runājuši Mākslas dienās, viņa dzimšanas dienas laikā. Esam sadarbojušies ar Alūksnes muzeju, braukuši ciemos uz L.Kokles piemiņas istabu un L.Kokles sievas Terēzes Kokles un tikušies ar māsu Ainu Ķirķi. Par šo dāvinājumu esam ļoti priecīgi,” norāda J.Baldiņa.
Latviešu gleznotājs un portretists L.Kokle dzimis 1924.gada 3.martā Jaunalūksnes pagasta Visikumā. Divu gadu vecumā liktenīga kritiena laikā viņš savainoja muguru, bet, par spīti veselības problēmām, kļuva pat tautā iemīļotu mākslinieku, vienu no sava laika talantīgākajiem gleznotājiem.
Mākslinieks mūžībā aizgāja 1964.gada 7.decembrī, atstājot daudz izcilu darbu. Jaunalūksnes pagasta Visikumā ir L.Kokles piemiņas vieta. ◆

Kategorijas