Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aicina uz jauniesvētīto baznīcu

Diāna Lozko

2014. gada 3. oktobris 00:00

12

Apes evaņģēliski luteriskā baznīca, kurai pamati ielikti jau 2009.gadā, tagad ir iesvētīta. Nu tai ir arī nosaukums – Svētā Mateja Apes evaņģēliski luteriskā baznīca.


Baznīcas tapšana bijusi ļoti nozīmīga
Apes evaņģēliski luteriskās draudzes priekšniece Lauma Palkavniece stāsta, ka ilgais baznīcas tapšanas process ir iemācījis pacietību un uzticēšanos Dievam. “Šie gadi palīdzējuši iegūt mieru. Lietas nāks tad, kad būs Dieva prāts, nevis tieši tad, kad man ko gribēsies. Tas palīdzējis pārvērtēt dzīves situācijas. Liela pateicība ir arī manai ģimenei, kura ir bijusi pacietīga, jo mamma atkal jau ir baznīcā. Sākumā reti kurš vispār ticēja, ka baznīcu tiešām uzcels, jo uzsākām celtniecību krīzes gados. Projektu gan apstiprināja jau 2008.gada 8.augustā, un šis bija zīmīgs datums – 08.08.08,” atceras L.Palkavniece.
Baznīcas tapšana bijusi ļoti nozīmīga, jo Apē nekad nav bijis savas baznīcas. “Neviens neko tādu neatceras. Leģendas vēsta, ka pirms 300 gadiem varbūt kaut kur pie Raganu klintīm bijusi baznīciņa, bet tie ir nostāsti. Ir informācija, ka Ape līdz šim bijusi vienīgā pilsēta Latvijā, kurā nav bijis baznīcas. Tas, ka tagad mums ir baznīca, tik tiešām ir liels Dieva brīnums! Līdz ar baznīcas iesvētīšanu esam nosvinējuši arī draudzes 20 gadu jubileju,” stāsta L.Palkavniece.
Jauniesvētītajā baznīcā tiek svinēta arī katoļu draudzes mise, kad tas ir nepieciešams. “Mēs šeit pulcējamies katru svētdienu uz dievkalpojumu pulksten 13.00, kā arī trešdienās sanākam kopā uz lūgšanu. Iestājoties tumšākam laikam, sanāksim kopā pussešos vakarā. Ikviens droši var arī mums pievienoties,” informē L.Palkavniece.

Turpmākajos plānos - uzcelt baznīcas torni
Apes evaņģēliski luteriskajā draudzē ir aptuveni 90 draudzes locekļi, taču L.Palkavniece atzīst, ka diemžēl daudzi no tiem jau devušies strādāt un dzīvot uz ārzemēm. Dievkalpojumus regulāri apmeklē aptuveni 25 cilvēki. Pie baznīcas šobrīd ir pabeigta arī malkas šķūnīša būvēšana. To būvēja Apes Dāvja Ozoliņa vidusskolas darbmācības skolotājs Normunds Prazņicāns kopā ar skolas darbmācības pulciņa audzēkņiem. Turpmākajos plānos ir arī uzcelt baznīcas torni un iegādāties zvanu. “Šīs lietas jāieplāno par draudzes līdzekļiem un būs jāsavāc ziedojumi. Tas mums ir uz priekšdienām,” teic L.Palkavniece. Baznīcā gar sienām ir radiatori, tādēļ būs silti arī ziemā. ◆

Kategorijas