Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Mājražošana kļūst par ģimenes biznesu

Līga Vīksna

2014. gada 3. oktobris 00:00

92

Alsviķu pagasta mājražotāju “Vērdiņi” produkciju – kūpinājumus - iecienījuši ne tikai alūksnieši un citviet Latvijā, bet arī igauņi, kuri bieži iepērkas Alūksnē. Jau gadu nelielā apjomā pašu spēkiem “Vērdiņos” gatavo kūpinājumus, bet drīzumā darbību pārcels uz plašākām telpām.


“”Kūpinos” es jau kopš pusaudža gadiem – arī tēvs gatavoja kūpinājumus un ņēma mani līdzi, tādēļ bija iespēja vērot un mācīties šo procesu. Vēlāk prasmes kūpināšanā man ierādīja Jānis Kārkliņš. Tagad kūpinājumu gatavošana ir mans darbs un ienākuma avots – esmu reģistrējies kā individuālā darba veicējs un kā mājražotāji tam pievērsusies visa ģimene,” stāsta “Vērdiņu” saimnieks Guntars Briedis.

Atraduši savu nišu
Pērn augustā G.Briedis aizgāja no darba Alsviķu pagasta pārvaldē un pievērsās mājražošanai. Viņš uzskata, ka cilvēki, kuri vēlas, darbu vienmēr atradīs, lai nebūtu jālūdz sociālā palīdzība. “Darbs ir, tikai jāstrādā, jāprot atrast savu nišu. Arī mūsu jomā ir konkurence, bet es no tā nebīstos – zinu, ka mūsu preci pircēji jau ir iecienījuši ne tikai Alūksnē, bet arī citviet Latvijā. Bet – jābūt kvalitātei. Ar šo darbu bagāts nekļūsi, bet iztikšanai pilnībā pietiek,” saka G.Briedis.
Viņš norāda - kūpināšana notiek ģimenes mājās Alsviķu centrā, kur ierīkoti trīs cepļi. “Strādāju ar svaigu produkciju – gaļu iepērku no lielas cūku fermas Latvijā, bioloģiskā audzētavā, kur cūkas baro ar spiestajiem pašu audzētajiem graudiem, nevis ar kombikormu. Kūpinām cūkgaļu, vistas  un zivis, piedāvājam cūkgaļas desas, kā arī gatavojam putraimu desas, galertu, marinētas zivis, aknu pastēti, zivju galertu. Gaļu pirms kūpināšanas marinēju. Pēc profesijas pats esmu pavārs, marinādes recepti ieguvu no savulaik slavenā restorāna “Sēnīte”,” saka G.Briedis, taču ražošanas apjomu atklāt nevēlas.

Apdzīvos pienotavas ēku
Gatavo produkciju pārdod paši, dodoties izbraukumu tirdzniecībā ar savu autoveikalu. Alūksniešiem jau ir ierasts, ka tas bieži sastopams stāvlaukumos pie veikaliem “Maxima”, vietējos gadatirgos. “Vērdiņi” brauc tirgoties arī kaimiņu novados un uz Rīgu, Ādažiem. 
Tuvākajā laikā “Vērdiņi” iecerējuši paplašināt darbību – G.Briedis ir iegādājies kādreizējās Alsviķu pienotavas ēku, ko pamazām jau pielāgo ražošanas telpām. “Ceru, ka jaunajās telpās varēsim pārvākties jau šoziem – cepļi tur jau ir uzmūrēti. Tur visu – gan marinēšanu, gan kūpināšanu - varēsim izvietot vienviet, attīstīt kulināriju. Visu darām saviem spēkiem, vienīgi iekārtu iegādei pieļaujam domu rakstīt projektu, lai piesaistītu finansējumu no Lauku atbalsta dienesta, jo iekārtas ir dārgas. Gribētos tur atvērt arī nelielu veikaliņu, lai piedāvātu vēl siltu gatavo produkciju,” ieceres atklāj G.Briedis. Viņš uzsver - kūpināšanā ir grūti dot padomus, jo galvenais ir izjūta: jājūt kaut vai acīm ciet, vai gaļa, zivs ir gatava un sulīga. “Jābūt ķērienam – kā jebkurā darbā!” viņš saka. ◆

Kategorijas