Aluksniesiem.lv ARHĪVS

“Simone” sāk apkures sezonu

Līga Vīksna

2014. gada 3. oktobris 00:00

371

Alūksnes novada pašvaldības akciju sabiedrība “Simone” ir sākusi jauno apkures sezonu – siltumu jau saņem pilsētas bērnudārzi un atsevišķas daudzdzīvokļu mājas. Līdz ar jauno sezonu “Simone” vēlas ieviest jauninājumu – piedāvā daudzdzīvokļu mājām slēgt siltummezgla tehniskās apkopes līgumus.

Kurināmā pietiek
“Jaunajai sezonai esam sagatavojušies – gan šķelda, gan granulas tiek piegādātas un uzkrātas no uzticamiem partneriem ar pārbaudītu piegādājamā materiāla kvalitāti. Ar šķeldu kurinām Parka ielas katlumājā, bet ar granulām – Laurencenes ielas katlumājā, ko pašreiz nebija iespējams pieslēgt centrālajai katlumājai. Tarifs nemainīsies – arī šosezon būs 57,75 eiro par megavatstundu,” saka akciju sabiedrības “Simone” valdes loceklis Mārtiņš Kaļva. Granulas piegādā SIA “Byko-Lat”, bet šķeldu – SIA “SGA Plus”, abiem uzņēmumiem juridiskā adrese reģistrēta Rīgā. Kad āra gaisa temperatūra stabili būs vidēji plus 8 grādi, siltums tiks padots visām mājām.
“Turpināsim darbu pie tā, lai palielinātu to klientu loku, kuri karsto ūdeni saņem no “Simones” - šovasar esam veikuši par to pārrunas ar atsevišķiem interesentiem. “Simones” piegādātais karstais ūdens klientam maksā četras reizes lētāk, nekā sildot to pašiem ar elektrisko boileru. Piekrītu – dažās mājās pilsētā “Simone” nevar nodrošināt pakalpojumu, ka, tiklīdz klients dzīvoklī atgriež krānu, pa to tek karsts ūdens, bet iedzīvotājiem jāsaprot - “Simone” par mājas iekšējiem tīkliem neatbild, tas ir katras mājas ziņā,” saka M.Kaļva. Viņš paredz – šis jautājums iedzīvotājiem būs aktuālāks līdz ar janvāri, kad valstī būtiski palielinās elektroenerģijas cenu.

Veic remontus
Šoruden “Simone” vairākās vietās pilsētā veic siltumtrašu remontdarbus. M.Kaļva uzsver – tie saistīti gan ar avārijas situāciju novēršanu, gan plānotiem renovācijas darbiem. “Vidus ielas rekonstrukcijas gaitā veidojam jaunus pieslēgumus pilsētas siltumtrasei “Spodras” ēkai, poliklīnikas ēkai, daudzdzīvokļu mājai Vidus ielā 7. Arī Tirgotāju ielā renovējām atzaru. Tagad mājām, kas pieslēgušās siltumtrasei no Vidus ielas, būs jauni pieslēgumi, un ceru, ka tuvākajos 10-15 gados tur remontus nevajadzēs. Siltumtrases atzara renovācija veikta arī uz Alūksnes bērnu un jaunatnes sporta skolu, daudzdzīvokļu māju Pilsētas bulvārī 6a, bērnudārzu “Sprīdītis”,” stāsta M.Kaļva. Viņš norāda, ka šoruden ierīkos jaunu pieslēgumu arī uz Alūksnes novada Sociālā dienesta ēku. “Remontarbus veicam par “Simones” līdzekļiem, bet jauno pieslēgumu ierīkošanu līdzfinansē klients. Pēc tam tiks veikti arī labiekārtošanas un apzaļumošanas darbi,” saka M.Kaļva.

Kas kam pieder?
Viņš norāda - “Simone” sākusi darbu, lai definētu piederības robežas starp “Simoni” un klientu par siltummezgliem. Šis jautājums ir aktuāls jau daudzus gadus, par to ir bijušas dažādas domstarpības, tādēļ vēlas to beidzot atrisināt un rast kompromisu. Nesen daudzdzīvokļu māju pārvaldniekus “Simone” aicināja uz tikšanos, lai diskutētu par “Simones” jauno piedāvājumu. Tajā māju pārvaldniekiem izteica piedāvājumu slēgt siltummezgla tehniskās apkopes līgumu. Sākotnēji bija piedāvājums, ka šis līgums jāslēdz visām mājām un katru mēnesi jāmaksā noteikta maksa, ka siltummezgli pieder “Simonei”, bet tagad, kā atzīst M.Kaļva – šis līgums būs “Simones” piedāvātais serviss klientiem, kas paši nevēlas atbildēt par saviem siltummezgliem, savukārt definējot piederības robežas atbilstoši valstī spēkā esošajai likumdošanai (Dzīvokļa īpašuma likumam un Ministru kabineta noteikumiem par siltumenerģijas piegādes nosacījumiem), nosakot, ka mājas piederības robeža tiek definēta aiz siltumenerģijas skaitītāja.
“Tas nozīmē, ka “Simones” atbildības robeža būs līdz ar siltumenerģijas skaitītāju – līdz pirmajai noslēgarmatūrai aiz siltumskaitītāja. Klienta atbildība būs par siltummezglu, kas pieder mājai, kā arī siltuma un karstā ūdens piegādi līdz dzīvokļiem. Tikai nosakot un ievērojot šo robežu, varēsim atrisināt gadiem aktuālo jautājumu. “Simone” atbildēs par siltumenerģijas skaitītāju, veiks tā verifikāciju, remontu, sekos līdzi, lai tas būtu tehniskā kārtībā, bet siltumpadeves regulāciju mājai “Simone” neveiks. Tādējādi arī beigsies mūžsenie pārmetumi, ka “Simone” vai kāda trešā persona patvaļīgi regulē siltuma padevi mājai,” uzskata M.Kaļva.

Jāmaksā kā apkalpošanas maksa
Lai rastu risinājumu līdz šim aktuālajai tēmai par siltummezgliem un to remontu, “Simone” piedāvā katrai mājai slēgt siltummezgla tehniskās apkopes līgumu. Tas paredzētu, ka “Simone” regulāri apseko siltummezgla ierīces, uztur darba kārtībā, regulē – bet tikai mājas pārvaldnieka klātbūtnē, iekārto žurnālu, kur atzīmē datus par katru reizi, kad veikta siltuma regulēšana, palielinot vai samazinot siltuma padevi dzīvokļiem. “Ir mājas, kuru pārvaldnieki paši ir zinoši un viņiem nevajag “Simones” klātbūtni regulēšanā, viņiem jau ir iekārtoti šādi žurnāli savai zināšanai, bet visās mājās tā nav. Ar līguma starpniecību “Simone” vēlas izbeigt mūžsenās domstarpības par to, kurš par ko atbild, regulē siltuma padevi mājā, kā rezultātā reizēm rodas neizprotamas starpības un pārmetumus saņem “Simone”. Ja līgums tiek noslēgts, tad māja zina, kam prasīt atbildību. Vidējā maksā mēnesī paredzēta 25 līdz 30 eiro. Maksas apmērs atkarīgs no darba stundām, ko “Simones” darbinieks pavada siltummezglā, un ēkas apkurināmās platības – jo lielāka māja, jo lielāka maksa. Šobrīd “Simone” ir izstrādājusi līguma pamatu, taču katrai mājai šis līgums var tikt pieskaņots atbilstoši ēkas pārvaldnieka prasībām,” skaidro M.Kaļva.

Bez siltuma neatstās
Daļa apkalpošanas maksas tiktu novirzīta mājas uzkrājuma veidošanai, lai iegādātos jaunus materiālus. “Tādējādi regulāri varētu veikt investīcijas siltummezglos un tie netiktu nolaisti līdz katastrofālam līmenim. Ja līguma nav, tad “Simone” var veikt vajadzīgos remontus par atsevišķu samaksu. Piekrītu, ka aktuāls jautājums ir par to, kā pareizi noregulēt siltuma padevi un patēriņu uz māju, bet inženiersistēmas strādā pēc termodinamikas likumiem un ražotāja rekomendācijām. “Simones” ieteikums ir regulāciju mājā neveikt biežāk kā reizi vai divas mēnesī, jo katrai mājai ir sava siltuma inerce. Diemžēl cilvēki regulāciju veic galējībās – nogriež pavisam vai uzgriež ļoti daudz, bet nepieciešams atrast balansu un izmaiņas veikt tikai dažu grādu robežās. Gribu uzsvērt, ka “Simone” ir gatava kompromisiem un iedzīvotājus bez siltuma neatstās,” saka M.Kaļva.

Regulāciju veic un veiks paši
Ganību ielas 1.mājas pārvaldnieks Imants Bertāns “Alūksnes Ziņām” atzīst – kopš sākotnējā piedāvājuma, kas mājām bija neizdevīgs, tagad ir izmaiņas. “Sākotnēji “Simone” mums centās iegalvot, ka siltummezgli pieder viņiem, bet tā nav – iedzīvotāji tos ir atpirkuši. Māju pārvaldnieku sapulcē nonācām pie kopsaucēja, ka nepiekrītam līgumam, kas paredz, ka “Simones” darbinieks tikai veic regulāciju un apseko siltummezglu, bet mums par to būtu jāmaksā. Ganību ielas 1.mājai tie būtu 800 eiro mēnesī, jo māja ir liela! Tādam līgumam nepiekritām, jo paši protam apkalpot siltummezglu un veikt regulāciju, lai par siltumu būtu jāmaksā tāda summa, ko iedzīvotāji spēj samaksāt. Ganību ielas 1.mājas siltummezglā regulāciju veicu pats un tā būs arī turpmāk. Turklāt tikšanās laikā neizskanēja piedāvājums no šīs maksas veidot mājas uzkrājumu, bet teica, ka par remontiem bojājumu gadījumā būs jāmaksā vēl atsevišķi. Ja tagad piedāvājums ir mainīts, to var izvērtēt, bet maksa ir liela,” saka I.Bertāns. ◆

Kategorijas