Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Orientēsanās: 275 dalībnieki no visas Latvijas sadala medaļas 34 vecuma grupās

Didzis Bauers

2014. gada 3. oktobris 17:07

46

Mārkalnes pusē pie Meistara ezera pagājušās nedēļas nogalē tika izcīnītas pēdējās 2014.gada vasaras sezonas Latvijas čempionātu medaļas garākajā no distancēm - orientēšanās maratonā.

OK “Alūksne-Ape” organizētais Latvijas čempionāts pagarinātajā distancē jeb maratonā izvērtās par nopietnu pārbaudījumu tā dalībniekiem, jo distance bija gandrīz uz pusi garāka nekā parastās sacensībās. Purvainajā apvidū, kas nodrošināja iespēju izvēlēties dažādus ceļu variantus, un smalkajā mikroreljefā, kas ļāva pieļaut lielas kļūdas, vīriešu elites sportistiem bija jātiek galā ar 24,2 kilometrus garām distancēm, savukārt sievietēm elites grupas distances garums bija 15,1 kilometrs.


Prasīja lielu fizisko sagatavotību

Kārtējo reizi nepārspēts palika Jānis Krūmiņš (“Briksnis SK”) un savu pirmo Latvijas čempiones titulu šajā distancē izcīnīja Līga Ārniece (“Ozons”). Daudzi arī atzina distances par tehniski sarežģītām un apvidu par piemērotu šādām sacensībām. Sportisti distances veica, sākot no vienas stundas, spēcīgākajām grupām rezultāti tuvojās trešajai stundai. Šīs sacensības prasīja no sportistiem lielisku fizisko sagatavotību, varbūt arī talantu. Daudziem nepietika spēka, tāpēc viņi izstājās, citiem kājas rāva krampjos. No OK “Alūksnes-Ape” startēja maz dalībnieku, jo vairums tika iesaistīti organizēšanā. Vīriem elites grupā Jānis Kūms izcīnīja 4.vietu. V40 grupā Atis Kalējs finišēja 4.vietā. Inese Žīgure S40 grupā izcīnīja 5.vietu. V18 grupā Jānis Veļķeris ierindojās 6.vietā. V21A grupā Jānis Umurs bija 4.vietā. V21B grupā Māris Veismanis - 3.vietā. S21A grupā Līva Veļķere finišēja 4.vietā.


Starts visām vecuma grupām kopā

“Šāda garuma distancēs dalībnieku skaits nav mērāms daudzos simtos: piedalījās 275 dalībnieki, kas sadalīja medaļas 34 vecuma grupās, sākot no 12 līdz 75 gadiem. Pārstāvniecība no visas Latvijas bija kupla: Daugavpils, Kuldīga, Ventspils, kā arī visi lielākie orientēšanās centri - Madona, Cēsis, Ogre, Jelgava, kur šajā sporta veidā trenē sporta skolās. Kopumā varu teikt, ka maratons šoreiz bija apmeklēts labi. Šo sacensību startam bija īpašs modelis: ieguldot lielu darbu, mēs devām startu visām vecuma grupām kopā. Bija vajadzīgs daudz tiesnešu, lai izveidotu trases un kopēju startu. Jāatzīmē novada domes atbalsts, jo tēriņu bija daudz. Neatteica atbalstu arī Kājnieku skola. Ir jāizpilda visas prasības, lai nodrošinātu pēc sacensībām dušas ar silto ūdeni. Mēs, realizējot Lauku atbalsta dienesta projektu, esam ieguvuši gan dušas, gan starta finiša pulksteni. Tas uzreiz sacensībām piedod labi tehniski nodrošināta un kvalitatīvi noorganizēta pasākuma “izskatu”. Paldies “Simonei”, kas palīdzēja sapildīt mucas ar ūdeni! Bijām izveidojuši skatītājiem punktus, kur vērot un just līdzi. Domāju, ka rezultātā visiem kopā sacensības izdevās noorganizēt lieliski,” saka novada sporta darba organizators Vilnis Veļķeris.

Latvijas čempionāts orientēšanās maratonā bija priekšpēdējais Latvijas Kausa posms. Noslēdzošās sacensības 4.oktobrī būs Siguldā, kuras plāno apmeklēt arī OK “Alūksnes-Ape” pārstāvji. Vēl ir doma piedalīties draudzības sacensībās Smiltenē un Veros (Igaunija), kā arī saņemts uzaicinājums no Lietuvas.

Kategorijas