Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Balso par stabilitāti, bet vēlas pārmaiņas

Mārīte Dzene

2014. gada 10. oktobris 00:00

355

Par spīti priekšvēlēšanu kaislībām un sakultajām emocijām 12.Saeimas vēlēšanas lielus pārsteigumus nav sagādājušas. 100 krēslus Saeimā ir ieguvuši sešu partiju deputātu kandidāti, turklāt pārsvars ir līdzšinējās valdošās koalīcijas pusē, lai gan ar vienu deputāta vietu “Vienotību” ir pārspējusi “Saskaņa”.
Alūksnes novadā visvairāk vēlētāju balsojuši par Zaļo un zemnieku savienību, bet Apes novadā - par “Vienotību”. Var pieļaut, ka būtiska nozīme bijusi tam, ka Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis ir ZZS biedrs, bet Apes novada domes priekšsēdētāja Astrīda Harju - “Vienotības”. 

Saeimā nav mūsu novadu deputātu
“Zinot situāciju valstī, var teikt, ka kopumā vēlēšanu rezultāti apmierina. Par savu startu arī nevaru žēloties, ņemot vērā, ka man nebija nekādas priekšvēlēšanu aģitācijas kampaņas. Esmu gandarīta par vēlētāju vērtējumu,” atzīst A.Harju. Daži vēlētāji atklājuši, ka viņi svītroja savas pašvaldības vadītāju, jo nevēlas, ka viņa aizietu no šī posteņa. Lai gan prognozes lika apšaubīt, ka Saeimā varētu iekļūt Latvijas Reģionu apvienība, tā ir pat nedaudz apsteigusi “No sirds Latvijai”, iegūstot par vienu deputāta vietu vairāk. Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins secina, ka vēlēšanu rezultāti apmierina, taču apbēdina novada vēlētāju nepietiekamais atbalsts savējiem deputātu kandidātiem, lai kaut viens no viņiem iekļūtu Saeimā. “Saeimā būtu jābūt darba grupai, kuras locekļiem ir nepārtraukta sadarbība ar reģioniem. Tā kā deputātu sastāvā nav neviena no mūsu puses, man būs aktīvi jāstrādā ar Saeimas deputātiem, lai būtu citi kritēriji un attieksme finansējuma sadalē reģionu attīstībai,” uzsver A.Harju. 
Par 12.Saeimas deputātu ir kļuvis tikai novadnieks Kārlis Krēsliņš. Viņš no 9.vietas nacionālās apvienības “Visu Latvijai!” - “Tēvzemei un brīvībai/LNNK” sarakstā pacēlies uz 2.vietu, no Alūksnes novada vēlētājiem saņemot 321 plusu un 97 svītrojumus. Tas, protams, palīdzēja ieņemt 5.vietu Vidzemē, kas nodrošina vietu Saeimā. “Protams, centīšos aizstāvēt reģionu, it sevišķi Alūksnes novada, intereses. Drīzumā gatavojos tikties ar novada pašvaldības vadību, lai pārrunātu, kā labāk varētu palīdzēt risināt sasāpējušas problēmas un veicināt attīstību. Koordinēsim savu darbību ar Latvijas Reģionu apvienības deputātiem, turklāt mūsu partija vēlas, lai Reģionu apvienība tiktu iekļauta valdības sastāvā,” skaidro K.Krēsliņš. 

Par maz atbalsta savējos kandidātus
Tendenci balsot, atbalstot savējos, apliecina plusi un svītrojumi vēlēšanu zīmēs. Tāpēc no Alūksnes un Apes novada startējušie deputātu kandidāti ir spējuši krietni pavirzīties uz augšu vismaz vietējā mērogā. A.Harju Alūksnes novadā saņēmusi 481 plusu un pacēlusies līdz 2.vietai aiz saraksta līderes Laimdotas Straujumas, bet savā - Apes novadā - ar 366 plusiem pat apsteigusi to. Tomēr Vidzemē viņa palikusi 10.vietā. Alūksnes novada domes deputāte Jana Zilkalne, kas nacionālās apvienības sarakstā bija iekļauta ar 17.numuru, pacēlusies līdz 4.vietai, saņemot 343 plusus un 165 svītrojumus. Acīmredzot taisnība tiem, kas secina – ne visiem ir tīkamas deputātes aktivitātes. “Esmu apmierināta gan ar partijas sasniegto, jo ir par trim deputātu vietām vairāk nekā iepriekš, gan arī ar savu rezultātu. Domāju, ka pakāpties sarakstā savā novadā ir atzīstams panākums, kas liecina – vēlētāji ir mani novērtējuši. Esmu viņiem pateicīga,” saka J.Zilkalne. Viņa pieļauj, ka salīdzinoši daudzie svītrojumi var būt skaidrojami ar nevēlēšanos pieļaut iespēju, ka viņa varētu aiziet no Alūksnes. Turklāt novadā vairumam kandidātu esot 80 - 90 svītrojumi. “Protams, nav izslēgts, ka es kādam vienkārši nepatīku. Nav iespējams izprast, ko un kāpēc katrs domā,” secina J.Zilkalne.
Alūksnes novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Fomins bija sestais Reģionu apvienības sarakstā.  Savā novadā ar 251 plusu un 68 svītrojumiem. tāpat arī Apes novadā viņš spēja pacelties līdz 2. vietai, nostājoties aiz partijas līdera Mārtiņa Bondara, taču Vidzemē ieņēma tikai 9.vietu. Novada vēlētāji tūlīt aiz A.Fomina ierindoja Alūksnes ģimnāzijas direktora vietnieci Ilgu Ozoliņu, pievelkot 104 plusus un 72 reizes svītrojot. Vidzemē viņa palika 18.vietā. Arī Alūksnes novada domes deputāts Ainars Melders (“Vienoti Latvijai”) ar 35 plusiem un 13 svītrojumiem spējis savā novadā pakāpties no 7. līdz 2.vietai sarakstā, ieņemot vietu aiz līdera Ivara Godmaņa. Taču šī partija nepārvarēja 5 procentu barjeru. A.Melders atzīst, ka tāds rezultāts jau bija paredzams. Tomēr partija startēja vēlēšanās, lai vājinātu “Vienotības” pozīcijas. “Visi jau ir aizmirsuši, ka Latvijass attīstības indekss ir pēdējā vietā starp Eiropas Savienības dalībvalstīm, savukārt Alūksnes – Vidzemē. Vajadzētu teikt taisnību vēlētājiem, nevis lepoties ar veiksmes stāstu. Manā skatījumā vēlēšanu rezultāti ir labi, jo “Vienotība” nevar lepoties ar uzvaru. Saeimā ir iekļuvuši deputāti no reģionu partijām, ar kurām bija slēgtas vienošanās, kā arī Zatlera Reformu partijas biedri. Savukārt divi “Vienotības” ministri, kā arī Saeimas priekšsēdētāja ir izbalsoti. Nevar rēķināt tikai matemātiski,” uzskata A.Melders.
“No sirds Latvijai” Vidzemes saraksta līderis Gunārs Kūtris, kura dzimtā puse ir Liepna, nestartēja, pārstāvot novadu. Tomēr vietējie viņu atceras, to apliecina 553 plusi un tikai 13 svītrojumi. Savukārt alūksnietis Dainis Svarups, kas bija nacionālās apvienības Latgales sarakstā, saglabājis  14.vietu tajā. Viņš saņēmis 212 plusus un 392 svītrojumus. Var secināt, ka Latgales vēlētāji bijuši enerģiski svītrotāji, jo iepretim katra deputāta kandidāta vārdam ir trīs un pat četru ciparu skaitļi, kas rāda svītrojumu skaitu. A.Melders secina, ka savējo atbalsts deputātu kandidātiem nav bijis pietiekams, lai kāds no tiem iekļūtu Saeimā. “Kāpēc novadā visvairāk plusu ir Jānim Dūklavam un Laimdotai Straujumai? Jāšaubās, ka viņi iestāsies par mūsu novadu attīstību. To liecina līdzšinējā pieredze, ka Alūksnes novads nav bijis starp atbalstītākajiem,” norāda A.Melders.

Labāka saskaņa bez
“Saskaņas”?
Alūksnes vidusskolas skolotājs Vadims Savkovs (“Saskaņa”), saņemot 104 plusus un 26 svītrojumus, no 28.vietas tika līdz 4.vietai sarakstā. Taču tā bija tikai Alūksnes novadā, Apes novadā viņš varēja pakāpties par četrām vietām uz augšu, bet Vidzemē – līdz 13.vietai. “Nevaru teikt, ka man vēlēšanu rezultāti būtu negaidīti vai liktos negatīvi. Par “Saskaņu” balsoja tās vēlētāju elektorāts plus apmēram 20 procenti latviešu. Tāpēc nevar apmierināt paredzamais spēku sadalījums pēc vēlēšanām. Kā teica kāds no politologiem, Ukrainas konflikta ietekmē baidās no krieviem,” vērtē V.Savkovs. Viņš piekrīt, ka droši vien vajadzēja “Saskaņu” iekļaut valdībā pirms trim gadiem, kad par to iestājās Zatlera Reformu partija. Taču to varētu darīt arī tagad. “Lielā daļā Eiropas valstu valdības veido sociāldemokrātiskas partijas. Kāpēc tad Latvijā tā nevar būt valdības sastāvā?” nesaprot V.Savkovs. Pagaidām viņš nevēlas prognozēt, vai tas varētu palielināt spriedzi sabiedrībā, ja kārtējo reizi “Saskaņa” tiktu atstāta opozīcijā. V.Savkovs atbalsta partijas priekšlikumu veidot varavīksnes valdību. “Ja valdībā paliks tikai līdzšinējā koalīcija, tad valstī nekas nemainīsies,” uzsver V.Savkovs.
Lai gan nacionālā apvienība nepieļauj pat domu, ka “Saskaņu” varētu aicināt valdībā, K.Krēsliņa viedoklis ir cits. “Uzskatu, ka piedāvājums veidot varavīksnes valdību ir loģisks. Latvija būs Eiropas Savienības prezidējošā valsts, tāpēc tas būtu signāls, ka mūsu valstī ir atrisinātas iekšējās pretrunas un sabiedrībā nav savstarpējas nesaskaņas. Ja viss paliek, kā līdz šim, tad rodas jautājums, kurš apdraudējums ir lielāks – ārējais, kur paļaujamies uz NATO aizsardzību, vai iekšējais. Rīgas domes darbība apliecina, ka tieši tagad ir mazāk problēmu, kas saistītas ar savstarpējiem konfliktiem,” spriež K.Krēsliņš. Viņš uzskata, ka partijai varētu piedāvāt kādu ministra portfeli, tad nebūtu iemesla pretenzijām.
A.Melders norāda, ka arī “Saskaņa” šajās vēlēšanās ir zaudējusi, tāpēc ir panākts līdzsvars. “Ja godīgi, Ukrainas konflikts paglāba “Vienotību” un citas labējās partijas. Tā ir laime nelaimē. Šīs vēlēšanas ir sākums izmaiņām, jo nākamā Saeima tiks ievēlēta pavisam citāda. Būs pagājis tas laiks, kad vēlētājus var mānīt, pasakot, ka tas būs premjers, vai iebaidot. Pamazām cilvēki sāk saprast netīro politikas virtuvi,” komentē novada domes deputāts. A.Melders uzskata, ka “Saskaņa” nav gatava strādāt valdībā.
Konstatē divus
administratīvus pārkāpumus
Alūksnes un Apes novadā vēlēšanas aizritējušas mierīgi. Pirmo reizi bija iespēja nodot balsi glabāšanā, balsojot trīs dienas pirms vēlēšanām. Šo iespēju izmantoja 306 vēlētāji, turklāt 3 no tiem vēlēšanu dienā savu izvēli mainīja. Alūksnes novada vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Baiba Meistere norāda, ka patīkami bija vērot jauniešus, kuri aktīvi piedalījās vēlēšanās. Vidusskolas vēlēšanu iecirknī balsoja daudzi Alūksnes Kājnieku skolas kursanti. Alūksnē balsoja arī tūristi un ekskursanti, kas acīmredzot ar autobusiem devās izbraukumos. “Tas liecina par ieinteresētību mūsu valsts nākotnē. Bija arī viens negadījums, kad kāds vēlējās balsot otrreiz, uzrādot nederīgu pasi, kurai divās lapās bija noplēsti stūri. Tā kā vienā lapā bija palicis nospiedums no vēlēšanu spiedoga, varēja secināt – cilvēks vēlas balsot atkārtoti. Šī iespēja, protams, tika liegta,” skaidro B.Meistere. Savukārt Apes novadā vienā no aploksnēm bija ielikta vēlēšanu zīme, kurā lasāmi necenzēti vārdi.
Alūksnes novadā ir konstatēti divi priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumi – no ziņojumu dēļiem Pils ielā nebija noņemti partiju reklāmas plakāti. “Saskaņā ar normatīvajiem aktiem visi priekšvēlēšanu aģitācijas plakāti bija jānoņem dienu pirms vēlēšanām. Par šo pārkāpumu ir paredzēts administratīvais sods, tāpēc abos gadījumos ir uzsākta administratīvā lietvedība,” informē Valsts policijas Vidzemes reģiona pārvaldes vecākā inspektore Sintija Virse. ◆

Visvairāk plusu saņēmuši
                                 Alūksnes  nov.         Apes nov.
Jānis Dūklavs (ZZS)                                     804                          199

Laimdota Straujuma (“Vienotība”)               736                           259

Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība)          722                           168

Gunārs Kūtris (“No sirds Latvijai”)               553                              79

Astrīda Harju (“Vienotība”)                           481                            366


Visvairāk svītroti

                                  Alūksnes  nov.         Apes nov.
Ina Druviete (“Vienotība”)                            211                       108

Kārlis Šadurskis (“Vienotība”)                      206                       112

Jana Zilkalne (Nacionālā apvienība)             165                         18

Inese Aizstrauta (ZZS)                                   125                         16

Romāns Naudiņš (Nacionālā apvienība)       124                         25

Balsojums par Saeimā iekļuvušajām partijām
                            Alūksnes  nov.         Apes nov.
Zaļo un zemnieku savienība                     2234              473

Partija “Vienotība”                                    1775              640

Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”
“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK”                1449              285

“No sirds Latvijai”                                      955                148

Latvijas Reģionu apvienība                       636                100

Sociāldemokrātiskā partija “Saskaņa”     538                  49

Alūksnes novada vēlētāju vietējiem deputātu
kandidātiem
                                                                                                                          plusi    svītrojumi
Astrīda Harju (“Vienotība”)                                          481               67

Jana Zilkalne   (Nacionālā apvienība)                         343              165                                   

Kārlis Krēsliņš (Nacionālā apvienība)                      321                97

Aivars Fomins (Latvijas Reģionu apvienība)         251               68

Dainis Svarups  (Nacionālā apvienība Latgalē)     212              392

Vadims Savkovs (“Saskaņa”)                                        114                72

Ilga Ozoliņa  (Latvijas Reģionu apvienība)            104               72

Ainars Melders (“Vienoti Latvijai”)                 35                 13


Apes novada vēlētāju vietējiem deputātu kandidātiem

                            plusi   svītrojumi
Astrīda Harju (“Vienotība”)                                          366            33

Dainis Svarups (Nacionālā apvienība Latgalē)        212           392

Kārlis Krēsliņš (Nacionālā apvienība)              35                16

Jana Zilkalne (Nacionālā apvienība)          26                18

Aivars Fomins (Latvijas Reģionu apvienība)         11                  7

Ilga Ozoliņa (Latvijas Reģionu apvienība)         9                    7

Vadims Savkovs (“Saskaņa”)                 1                    3


Vēlēšanu rezultāti
 Alūksnes novadā
No 14 005 balsstiesīgajiem iedzīvotājiem vēlēšanās piedalījušies 7988. Tas nozīmē, ka vēlētāju aktivitāte bijuši zemāka nekā vidēji valstī – 57,04 procenti. Derīgas bijušas 7928 vēlēšanu zīmes, no kurām grozītas – 5168.
Par Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) balsojuši 2234, par “Vienotību” (V) - 1775, par nacionālo apvienību “Visu Latvijai!” - “Tēvzemei un brīvībai/LNNK” (NA) - 1449, “No sirds Latvijai” (NSL)  saņēmusi 955, Latvijas reģionu apvienība (LRA) – 636, “Saskaņa” (S) - 538 vēlētāju balsis. “Vienoti Latvijai” (VL) ieguvusi 129 balsis, bet pārējo partiju saraksti – mazāk par 100.

Alūksnē bija 4 vēlēšanu iecirkņi.
Pilsētas administratīvās ēkas iecirknī:
V - 466, NA – 357, LRA – 148, S – 127, ZZS – 458, NSL – 190.
Pilsētas sākumskolas iecirknī:
V – 228, NA – 231, LRA – 79, S – 68, ZZS – 237, NSL – 126.
Vidusskolas iecirknī: V – 160, NA – 137, LRA – 72, S – 119, ZZS – 140, NSL – 64.
SIA “Alūksnes energoceltnieks” iecirknī:
V – 184, NA – 182, LRA – 84, S – 66, ZZS – 245, NSL – 95.

Alsviķu pagastā bija 2 vēlēšanu iecirkņi.
Kultūras nama iecirknī: V – 92, NA – 49, LRA – 31, S – 4, ZZS – 108, NSL – 36. Strautiņu pamatskolas iecirknī:
V – 32, NA – 51, LRA – 19, S – 5, ZZS – 64, NSL – 17.

Annas pagastā: V – 26, NA – 47, LRA – 41, S – 6, ZZS – 54, NSL 18.

Ilzenes pagastā:
V – 25, NA – 37. LRA – 12, S – 2, ZZS – 76, NSL – 15.

Jaunalūksnes pagastā bija 2 vēlēšanu iecirkņi.
Bejas iecirknī: V – 26, NA – 20, LRA – 7, S – 2, ZZS – 39, NSL – 6. 
Kolberģa tautas nama iecirknī:
V – 62, NA – 51, LRA – 12, S – 26, ZZS – 84, NSL -33.

Jaunannas pagastā:
V – 67, NA – 28, LRA – 12, S – 6, ZZS – 91, NSL – 17.

Jaunlaicenes pagastā:
V – 75. NA – 41, LRA – 16, S – 4, ZZS – 87. NSL – 17.

Kalncempju pagastā:
V – 19, NA – 10, LRA – 6, S – 5, ZZS – 43, NSL – 19.

Liepnas pagastā:
V – 39, NA – 31, LRA – 17, S – 9, ZZS – 52, NSL – 165.

Malienas pagastā:
V – 41, NA – 15, LRA – 6, S – 4, ZZS – 63, NSL – 18.

Mālupes pagastā:
V – 37, NA – 49, LRA – 17, S – 11, ZZS – 95, NSL – 35.

Mārkalnes pagastā:
V – 34, NA – 20, LRA – 7, S – 1, ZZS – 52, NSL – 6.

Pededzes pagastā:
V – 16, NA – 17, LRA – 3, S – 55, ZZS – 27, NSL – 8.

Veclaicenes pagastā:
V – 40, NA – 19, LRA – 13, S – 2, ZZS – 47, NSL – 11.

Zeltiņu pagastā:
V – 45, NA – 27, LRA – 16, S – 9, ZZS – 57, NSL – 23.

Ziemera pagastā: 
V – 61, NA – 30, LRA – 18, S – 7, ZZS – 115, NSL – 36.

  Apes novadā
No 3150 balsstiesīgajiem iedzīvotājiem vēlēšanās piedalījās 1808 jeb 57,4 procenti. Par partiju “Vienotība” balsojuši 640 vēlētāji, par Zaļo un zemnieku savienību – 477, par nacionālo apvienību “Visu Latvijai!” - “Tēvzemei un brīvībai/LNNK” - 285, partija “No sirds Latvijai” saņēmusi 148, Latvijas Reģionu apvienība – 100 un “Saskaņa” - 49 balsis.

Apes pilsētā:
V – 298, NA – 91, LRA – 36, S – 26, ZZS – 160, NSL – 56.

Gaujienas pagastā:
V – 136, NA – 94, LRA – 18, S – 16, ZZS – 152, NSL – 51.

Trapenes pagastā:
V – 126, NA – 40, LRA – 13, S – 5, ZZS – 72, NSL – 18.

Virešu pagastā: 
V – 80, NA – 60, LRA – 33, S – 2, ZZS – 93, NSL – 23.

Kategorijas