Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Vingro latīņamerikāņu ritmos

Agnese Leiburga

2014. gada 10. oktobris 00:00

7

Sen nesatikta paziņa īsā sarunā uz ielas priecīgi stāsta, ka beidzot atradusi sev vingrošanas veidu, kas patiešām aizrauj un patīk. Gadu ar to nodarbojoties, vēl neesot pienācis brīdis, kad sevi jāpierunā doties uz kārtējo nodarbību. Viņa runā par zumbu. Kā skaidro zumbas instruktore Ilze Skrabe, tā ir Latīņamerikas dejas, kultūras un mūzikas iespaidots deju fitness, kas nostiprina, tonizē un veido ķermeni.

Fitness ar deju elementiem
Pēdējos gados fitness kļuvis par vārdu, ko aktīva dzīvesveida piekritēji lieto, daudz nedomājot, un visiem tāpat ir (vismaz tā tiek pieņemts) skaidrs, par ko ir runa. Fitness nozīmē organisma fiziskās formas uzlabošanu, atsevišķu muskuļu grupu attīstīšanu, izmantojot dažādus vingrinājumus (piemēram, uz trenažiera), masāžu u.tml. No fitnesa veidiem var minēt, piemēram, kalanētiku, kas palīdz saglabāt veselību un profilaktiski novērst muguras sāpes, dažāda veida aerobiku, kā stepa vai hiphopa aerobiku, u.c. Tas viss, lai katrs varētu atrast piemērotāko veidu, kā stiprināt savu ķermeni un uzlabot fizisko formu.
Zumbas fitnesa pirmsākumi meklējami Kolumbijā, kur to radīja dejotājs, horeogrāfs un fitnesa treneris Alberto Peress. Kādā nodarbībā iekļaujot aerobikai netipiskus skaņdarbus, viņš paplašināja ierasto treniņu fona mūzikas klāstu un radīja jaunu fitnesa veidu – zumbu. 2001. gadā tā sāka gūt plašu atbalstu ASV, bet 2007. gadā šajā programmā jau bija 10 tūkstoši instruktoru trīsdesmit dažādās valstīs.
Kā stāsta I.Skrabe, pašlaik šo fitnesa veidu pazīst 180 valstīs un nodarbības apmeklē vairāk nekā 150 miljoni cilvēku visā pasaulē. Arvien lielāku atbalstu zumba gūst Eiropā – Anglijā, Skandināvijā, Baltijas valstīs, arī Latvijā. Sākotnēji tas bija A.Peresa eksperiments ar citādāku mūziku aerobikas nodarbībā. Tagad jau arī zumbai ir vairāki veidi, un tā piemērota visdažādākajām vecumu grupām – no 0–3 gadus veciem bērniem līdz zelta zumbai – vecākiem cilvēkiem. Tiek piedāvāta pat zumba ūdenī.
Zumbas nodarbībās tiek izmantoti pamatā aerobikas, intervāla un izturības vingrinājumi, taču tie ir nevis uzdevumi kā fizkultūras stundās, bet gan ietverti deju soļos – salsas, mambo, regetona, sambas, bačatas un citos ritmos. Nodarbībās skan arī starptautiski populāra mūzika. «Viss atkarīgs no instruktora mūzikālās gaumes,» atzīst I.Skrabe.

Visām muskuļu grupām
Kā skaidro instruktore, lai nodarbotos ar zumbu, nav vajadzīgas priekšzināšanas un deju pieredze. Jebkurš var pievienoties jebkurā laikā – nepiespiestā, dzīvespriecīgā atmosfēra un instruktora norādes ātri vien ļauj apgūt soļus un baudīt procesu. Tieši procesa izbaudīšanu par lielāko plusu uzskata tie, kas aizrāvušies ar šo fitnesa veidu. Dzīvespriecīgā mūzika un apziņa, ka drīzāk tiek dejots, nevis izpildīti sporta nodarbības vingrojumi, ļauj pilnvērtīgāk atpūsties tieši emocionāli, kas nav maznozīmīgi, lai ķermenis justos vingrs.
Zumba tiek uzskatīta par lielisku līdzekli pašsajūtas uzlabošanai un enerģijas atgūšanai pēc garas un stresa pilnas darba dienas. Protams, ne mazāk svarīgi, ka nodarbībās tiek noslogotas pilnīgi visas muskuļu grupas, veidojot sēžas, kāju, roku, vēdera un muguras muskuļus un nostiprinot svarīgāko muskuli cilvēka ķermenī – sirdi. Zumbas nodarbībās ir arī augsts enerģijas patēriņa līmenis. Speciālisti atzīst, ka vienas nodarbības laikā iespējams sadedzināt līdz pat 700 kalorijām. «Ar zumbu var nodarboties jebkurš. Protams, ja ir deju, aerobikas vai citu fitnesa veidu pieredze un priekšzināšanas, tas noteikti atvieglo soļu apgūšanu un padara to pašam baudāmāku, taču arī tie, kas ierodas uz nodarbībām kā baltas lapas, īsā laikā apgūst nepieciešamo un dejo ar smaidu. Un tas ir pats galvenais – lai cilvēkam būtu prieks par to, ko viņš dara! Nav būtiski visas kustības izdarīt tā, kā es to rādu, – cilvēks var iet uz pilnīgi pretējo pusi vai dejot ne ar to kāju, taču, ja viņš smaida un acis mirdz, tad mans mērķis ir sasniegts,» atzīst zumbas trenere.

Atrast savu treniņu veidu
«Visu mūžu esmu nodarbojusies ar kādu fitnesa veidu. Kopš apmēram divpadsmit gadu vecuma apmeklējusi gan stepa un kalanētikas, gan ūdens aerobikas, latino un citas fitnesa nodarbības dažādos sporta klubos pie daudziem treneriem, līdz 2013. gada pavasarī man nāca negaidīts piedāvājums apgūt zumbu. Es, protams, to pieņēmu, jo vienmēr esmu ieinteresēta pamēģināt ko jaunu, un tas noteikti ir bijis viens no labākajiem lēmumiem manā dzīvē,» Ilze stāsta par savu sastapšanos ar zumbu.
Zumba no jebkura cita fitnesa veida atšķiras ar to, ka tā neapnīk un neiestājas rutīna: «Mēs kādu laiku nodarbībās izmantojam vienu programmu un tad pamazām mainām horeogrāfiju, kas liek atkal ar jaunu aizrautību mesties deju soļos.»
Pozitīvās emocijas Ilzei gribējies nodot tālāk arī citiem, tāpēc nodarbības viņa vada gandrīz kopš brīža, kad pati iepazina šo fitnesa veidu, proti, kopš 2013. gada jūlija.
Nu jau esot jūtams, ka par zumbu zina un interesējas krietni vairāk cilvēku, nekā tas bija pirms gada vai diviem. Rīgā šis fitnesa veids, protams, ir populārāks, jo informācijas aprite ir straujāka un arī zumbas nodarbību piedāvājums daudz plašāks, taču arī ārpus galvaspilsētas cilvēki arvien vairāk grib to pamēģināt, jo ir par to dzirdējuši no draugiem vai paziņām, lasījuši  un redzējuši «YouTube». Daudzi zvana un interesējas par nodarbību norisi, priekšzināšanām, kādas vajadzīgas, par apaviem un citām niansēm. ◆

Pieredze
Antra, 44 gadi,
divu bērnu mamma
◆ Ar kādu sporta veidu nodarboties – šis jautājums mani mocījis gadus divdesmit. Skolas un studiju laikā bija vienkāršāk, vēlāk, kad apprecējos un piedzima bērni, bija skaidrs, ka palaisties un pavadīt visu dienu darbā pie datora un pēc tam mājās pie televizora noteikti nav labākais veids, kā uzturēt pie labas veselības savu organismu.
Nekāda fizkultūriete nekad neesmu bijusi – sporta nodarbībās izpildīt nepieciešamo vienmēr varēju, bet aktīvi nodarbojusies ar sportu gan nekad neesmu. Tāpēc mani vienmēr baidījušas dažādas aerobikas nodarbības, arī trenažieru zāles apmeklējumi liekas kaut kas pārāk grūts. Divdesmit gadu laikā esmu pamēģinājusi dažādas aktivitātes. Vienu brīdi modē bija joga – izmēģināju. Tāpat izbaudīju kalanētiku, pilates, ūdens aerobiku un citus sporta veidus. Uz zumbas nodarbībām doties mani pamudināja draudzene. Viņa par to bija izlasījusi internetā, nodarbības klubā gan neapmeklēja, bet dejoja mājās pie datora, vērojot ierakstu «YouTube». Man trūkst motivācijas vingrot vienai pašai mājas apstākļos, lai arī to esmu pamēģinājusi, kad bērni bija mazi un apmeklēt sporta klubu īsti nesanāca laika. Mājās gan vienmēr var izdomāt simts un vienu darbiņu, kāpēc vingrošanu atlikt uz vēlāku laiku un galu galā uzdevumu nemaz neveikt. Tomēr draudzenes iespaidā sāku apmeklēt zumbas nodarbības un ārkārttīgi aizrāvos. Pirmajā reizē, protams, bija smieklīgi – likās, ka piņķerējos kā žirafe baleta nodarbībā. Nebija viegli apgūt dažādu deju soļus, ko pirms tam labākajā gadījumā biju redzējusi televīzijā. Taču zumbā ir kaut kas krietni vairāk nekā jebkurā citā fitnesa veidā – dzīvesprieks un azarts. Ar zumbu nodarbojos jau divus gadus. Tagad apmeklēju citu klubu, jo, sporta veidam kļūstot populārākam, nodarbības notiek arī tuvāk manai dzīvesvietai.

Kategorijas