Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Palīdzēsim izdzīvot īstu bērnību!

Līga Vīksna

2014. gada 10. oktobris 00:00

28

Zīmols “Selga” trešo gadu aicina sabiedrību iesaistīties akcijā “Par īstu bērnību” un palīdzēt bērniem ar dzirdes traucējumiem. Līdz šim palīdzēts jau 27 bērniem visā Baltijā, bet šoruden akcijas laikā vāc līdzekļus digitālo dzirdes aparātu iegādei septiņiem bērniem. Starp viņiem ir arī mazais Gustavs no Apes, kuram ir tikai 11 mēneši.
Akcijas laikā līdz 7.novembrim no katras iegādātās “Selgas” cepumu paciņas ar akcijas uzlīmi 1 centu ziedos, lai iegādātos jaunus daudzkanālu digitālos dzirdes aparātus, kas daudz efektīvāk samazina fona trokšņus un izceļ runātas valodas skaņas, palīdzot labāk saklausīt valodu un to labāk apgūt. Pēc Latvijas Bērnu dzirdes centra datiem, šobrīd ir aptuveni 1250 bērnu vecumā līdz 18 gadiem ar paliekošiem dzirdes traucējumiem, kuri to kompensēšanai lieto dzirdes tehniskās iekārtas. Bērniem, kuri akcijā pērn saņēma digitālos dzirdes aparātus, ir manāmi uzlabojusies dzirdes un valodas kvalitāte, bērnu sejās ir redzams dzīvesprieks un bezgalīga zinātkāre, tādēļ – palīdzēsim arī šogad piepildīt septiņu vājdzirdīgu bērnu sapņus, nopērkot kaut vienu “Selgas” cepumu paciņu!  Akcijas mērķis ir arī vērst sabiedrības uzmanību uz to, ka šāda problēma pastāv, un aicināt cilvēkus kļūt līdzcietīgākiem. Aptuvenās izmaksas ir 14 000 eiro. Jaunos aparātus iegādāsies Dzirdes centrs, kur tos programmēs atbilstoši katra bērna vajadzībām un nodos lietošanā.
To, ka Gustavam ir dzirdes problēmas, vecāki uzzināja, kad izrakstījās no Vidzemes slimnīcas Valmierā. Veicot atkārtotu pārbaudi šķita, ka viss būs kārtībā, taču četru mēnešu vecumā Latvijas Bērnu dzirdes centrā viņam diagnosticēja vājdzirdību. “Ar labo austiņu viņš dzird labāk, ar kreiso sliktāk. Gustavs ir visu mīlulis, iekarojis arī Dzirdes centra darbinieku mīlestību un rūpes. Piedalīties “Selgas” akcijā mūs rosināja Dzirdes centra daktere Inese Gžibovska. Piekritām, tas ir kaut kas jauns mūsu ikdienā. Piedaloties mēs palīdzam paši sev un citiem kopā kļūt labākiem. Gustavs jau ir kļuvis arī par “Selgas” komandas mazo zvaigznīti,” saka Gustava māmiņa Ilva Sāre.
Citiem vecākiem viņa novēl netikt līdz tam, kad uzzina sava bērna diagnozi par vājdzirdību. “Nevar noteikt, kāpēc ar manu bērnu tā ir noticis? Šis ir jautājums, kas arī mani tirda… Vecākiem, kuri gaida vai plāno ģimenes pieaugumu, iesaku pārdomāt savu ikdienu, atlikt nepadarāmos darbus, izvairīties no stresa, pirms lietot medikamentus, pārliecināties par to nepieciešamību, jo vājdzirdīgi bērni gan piedzimst, gan kļūst par tādiem dzīves laikā. Vecākiem, kuri saskaras ar šo problēmu, iesaku nekavējoties vērsties pēc palīdzības. Ja ir kaut mazākās aizdomas - bērns neatskatās, neatsaucas, ir agresīvs, nerunā, slikti runā. Latvijas Bērnu dzirdes centrā ir zinoši speciālisti, kuri veiks nepieciešamo izmeklēšanu, sniegs konsultāciju un palīdzēs. Gustavs ir brīnišķīgs bērns, šobrīd mēs neizjūtam, ka viņš būtu citādāks. Ir bērni, kuri no rīta uzliek brilles, mēs uzliekam austiņas… Gustavs man ir iemācījis paklausīt Patrīcijas Claffordes teiktajam, ka ”darbs pagaidīs, kamēr tu parādīsi bērnam varavīksni, bet varavīksne negaidīs, kamēr tu padarīsi savu darbu”,” saka I.Sāre. ◆

Kategorijas