Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Izvēles priekšā

Diāna Lozko

2014. gada 10. oktobris 00:00

18

No 13. līdz 17.oktobrim Alūksnes novada skolās un Apes novada Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolā liela uzmanība tiks pievērsta karjeras izglītībai, organizējot Karjeras nedēļu “Es būšu... Vai zini, kas būsi Tu?”.

Iespējas atgriezties un
strādāt Alūksnē
Valsts izglītības attīstības aģentūra šo iniciatīvu realizē sadarbībā ar 15 Latvijas pilsētu un novadu pašvaldībām un to izglītības pārvaldēm. Alūksnes novadā Karjeras nedēļas programmu sagatavo un tās norisi koordinē Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas direktores vietniece Lolita Vanaga. Karjeras nedēļas norisei sagatavota daudzveidīga programma gan kopēji visam novadam, gan katrā skolā atsevišķi. “Karjeras nedēļu atklāsim ar paneļdiskusiju, kurā dažādu iestāžu pārstāvji un jaunieši diskutēs, kā rosināt jauniešus domāt par savlaicīgu savas karjeras veidošanu, kādu atbalstu sniegt, lai palīdzētu jauniešiem izzināt savas karjeras iespējas, kādas ir prasmes, ko augstu vērtē darba devējs un kādas ir iespējas jauniešiem pēc studijām atgriezties un strādāt Alūksnē. Diskusija notiks Alūksnes Bērnu un jauniešu centrā 13.oktobrī pulksten 14.00,” informē L.Vanaga.

Iepazīt dažādas izglītības iestādes
Novada skolēniem Karjeras nedēļas laikā tiek piedāvātas iespējas iepazīt arī dažādas izglītības iestādes – Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāziju, Alūksnes novada vidusskolu, Alsviķu arodskolu, profesionālās pilnveides skolas, Alūksnes Bērnu un jauniešu centru, kā arī Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas augstskolas filiāli. “Aicinu 14.oktobrī klātienē ielūkoties augstskolas Alūksnes filiāles telpās, satikt pasniedzējus un studentus, piedalīties lekcijās, bet 17.oktobrī no pulksten 11.30 būs iespēja aprunāties ar Latvijā pieprasītāko augstskolu pārstāvjiem, kas būs ieradušies ģimnāzijā uz izstādi „Tavu iespēju diena”,” uzsver L.Vanaga. 
Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas augstskolas Alūksnes filiāles zālē 14.oktobrī pulksten 16.30 notiks pedagoģijas doktores Staņislavas Marsones lekcija “Skolas un ģimenes sadarbība skolēnu karjeras attīstības atbalstīšanai”.  Uz šo lekciju tiek aicināti gan vecāki, gan pasniedzēji. Savukārt trešdien ģimnāzijā noritēs diskusija par jauniešu darba pieredzi vasarā.

Iespēja piedalīties dažādos konkursos
Visu nedēļu ar skolēniem un studentiem par karjeras jautājumiem būs gatavi strādāt arī Nodarbinātības valsts aģentūras Alūksnes filiāles darbinieki. Viņi piedāvās dažādus personības izpētes testus, praktiskas nodarbības CV un motivācijas vēstules rakstīšanā.  Būs iespēja piedalīties dažādos konkursos. Viens no konkursiem noris sadarbībā ar laikrakstu “Alūksnes Ziņas”. Vecāko klašu skolēnus aicinām līdz 14.oktobra rītam iesūtīt fotogrāfijas, kurās notverts kāds mirklis, kad cilvēki darbojas savā profesijā. Fotogrāfijas jāsūta uz e-pastu “diana.lozko@dienasmediji.lv”, norādot vārdu, uzvārdu, skolu un klasi. Var sūtīt 1-3 fotogrāfijas JPG vai TIFF formātā, nedrīkst apstrādāt datorprogrammā. Visu konkursu labāko darbu autori tiks apbalvoti Karjeras nedēļas noslēguma pasākumā 17.oktobrī ģimnāzijā.
“Daudzas skolas piedāvā interesantas un pārdomātas programmas, īpaši gribu uzteikt Liepnas internātpamatskolu un Ojāra Vācieša Gaujienas vidusskolu. Alūksnē Karjeras nedēļas noslēguma pasākums “Iekāp Karjeras kurpēs” notiks ģimnāzijā 17.oktobrī. Visu nedēļu pie ģimnāzijas būs izvietota vides instalācija “Karjeras kurpe”, kuru varēs pielaikot un nofotografēt. Šobrīd daudzi milzīgo kurpju pāri dižojas Vecrīgā,” informē L.Vanaga.

Alūksnes muzejā būs ēnu diena
Alūksnes muzejā no 13. līdz 17.oktobrim būs iespēja apskatīt fotoizstādi par darbu muzejā, kurā varēs aplūkot vecākas un jaunākas bildes, kurās vislabāk atspoguļota muzeja darbinieku ikdiena un notikumi. 15.oktobrī pulksten 10.00 Alūksnes muzejā būs tikšanās ar muzeja darbinieki, kuri pastāstīs par darbu muzejā un izvēlētajām profesijām. 17.oktobrī muzejā būs ēnu diena, kad varēs iepazīt ar izglītojošā darba un darba ar apmeklētājiem speciālistu, klientu apkalpošanas speciālistu un vēsturnieku/pētnieku darbu. Pieteikties var pa telefonu 25665538.
Ar visu programmu var iepazīties Alūksnes pašvaldības un Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas mājaslapās, kā arī  “www.viaa.gov.lv”. Karjeras nedēļu organizē Valsts Izglītības attīstības aģentūra, izmantojot arī Eiropas Komisijas “Euroguidance” programmas atbalstu. ◆

Kategorijas