Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Kartupeļiem šis bijis nelabvēlīgs gads

Līga Vīksna

2014. gada 10. oktobris 00:00

39

Apes pagasta zemnieku saimniecībā “Vosukalni” izvērtē šāgada kartupeļu ražu.
“Vosukalni” ir Purakalnu ģimenes saimniecība kopš 1991.gada, kas nodarbojas ar graudaugu un kartupeļu audzēšanu, piedāvā lauksaimnieciskos pakalpojumus. Kopumā “Vosukalnos” apstrādā nedaudz vairāk kā 300 hektārus zemes. No tiem kartupeļi aizņem tikai 5 hektārus, pārējā platībā audzē dažādus ziemājus un vasarājus.
“Šogad ar kartupeļiem apstādījām mazāku platību nekā iepriekš, jo nav nozīmes audzēt daudz, ja kartupeļi jāved pārdot uz lielpilsētu, kas ir tālu, un par lētu naudu. Man vislabāk patīk ‘Bellarosa’ - šīs šķirnes kartupeļi šogad arī ir vislabāk auguši. Jau vairākus gadus audzēju arī šķirnes ‘Laura’, ‘Marabel’. Esmu iestādījis arī vairāku jaunu šķirņu kartupeļus, lai izmēģinātu, bet šobrīd gan negribu plašāk atklāt – vēl eksperimentēju. Šogad kartupeļu raža ir švaka – par aptuveni 40 procentiem mazāka nekā iepriekšējos gados. Miglošanu veicu tikai vienu reizi, pēc tam strauji sāka attīstīties lakstu puve, tad vēl ilgais sausuma periods vasarā, kā rezultātā bumbuļu briešanai nepietika mitruma. Pērn ļoti skaisti izauga ‘Marabel’ šķirnes kartupeļi, bet šogad to raža der tikai sēklai – ēdamo kartupeļu ir ļoti maz,” stāsta G.Purakalns.
Šķirnes materiāls jāatjauno nemitīgi, jo jaunās šķirnes izvirst. “Vosukalni” ir  kartupeļu audzētājs virs viena hektāra – atbilstoši Eiropas Savienības regulām katru gadu jāveic sēklas materiāla atjaunošana. Savulaik “Vosukalnos” audzēja arī kartupeļus cietei, ko nodeva uzņēmumam Alojā, bet tagad pārdod kartupeļus vietējā tirgū. “Alojai bija savas prasības augsnes mēslošanai, kas bija jādara ļoti bagātīgi, bet jautājums – vai tā ir tīra prece? Tagad piedalos izsludinātajos iepirkumos un, piedāvājot lētāko cenu, ar kartupeļiem apgādāju tuvējās skolas, sociālās aprūpes centru Trapenē, arī Balvu novadā. Pārdodam arī tiešajā tirdzniecībā. Reizēm iepērkoties cilvēki saka, ka pēc izvārīšanas kartupeļi kļūst tumši un pelēcīgi. Līdz šim semināros skaidroja – tas nozīmē, ka kartupelim augšanas laikā pietrūcis kālija, slāpekļa par daudz, bet nesen televīzijas raidījumā kāds pavārs uzsvēra: ja kartupelis vārot kļūst tumšs, tas nozīmējot, ka tas ir tīrs, nevis pārmēslotas augsnes rezultāts,” uzsver kartupeļu audzētājs.
G.Purakalns atzīst – vismaz graudu raža šogad esot laba, tikai iepirkuma cena varējusi būt augstāka. Graudus nodod kooperatīvajā sabiedrībā “Vāks” Valmierā. “Zemniekam jau nekad nav labi! Nesen “Jaunā lauksaimnieka rokasgrāmatā”, kas izdota pagājušā gadsimta piecdesmitajos gados, atradu ierakstu: zemniekam jārēķinās ar to, ka no desmit gadiem ciešami labi būs trīs, viens – par ko priecāsies, bet pārējos - jādomā, kā izdzīvot. Tā arī ir, ka dabu prognozēt nevaram,” saka G.Purakalns.
Jaunās zaļināšanas prasības, kas būs spēkā ar nākamo gadu, zemnieku nesatrauc, jo jau līdz šim saimniecībā ir liela audzējamo kultūru dažādība un papuves platības. “Pieļauju, ka zaļināšanas prasību dēļ zemniekiem nāksies rūpīgāk visu aprēķināt. Eiropas Savienības maksājumi lauksaimniecībā ir ļoti liels atspaids – nav noslēpums, kamēr šo maksājumu nebija, mūsu pusē lauksaimniecība nebija attīstīta. Tagad ir prieks par sakoptajiem tīrumiem,” viņš saka. ◆

Kategorijas