Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Uzlabo darba apstākļus

Līga Vīksna

2014. gada 10. oktobris 00:00

1495

Vakar Alūksnē atklāja jaunās telpas Rūpniecības ielā 8 f, kur turpmāk atradīsies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) Alūksnes brigāde.

Līdz šim NMPD Alūksnes brigādei telpas bija Alūksnes slimnīcas teritorijā, atsevišķi atrodoties šoferiem un ārsta palīgiem, bet jaunajā mājvietā visi atradīsies kopā. Kopējā jauno telpu platība ir aptuveni 140 kvadrātmetri, atsevišķi nodalot telpu izsaukumu pieņemšanai, ārsta palīgiem, atpūtai, šoferiem. Telpas Rūpniecības ielā 8f pieder Alūksnes uzņēmumam SIA “Straume AB”. Alūksnes brigādē divās maiņās strādā 13 ārsta palīgi un 8 šoferi, atvaļinājumu laikā strādā arī 2 medicīnas māsas no Alūksnes slimnīcas. 

Ārstē arī sienas
“Medicīnā nevar strādāt “uz pusīti” - jāizliek sevi visu vai nestrādā vispār. NMP dienests pirmais saskaras ar negācijām notikuma vietā, veic dzīvības glābšanas funkciju. Atgriežoties no smagiem izsaukumiem, ikdienā arī sienas ārstē – lai arī Alūksnes brigādei tā būtu, atklājam jaunās telpas un novēlu, lai to aura palīdz NMP darbiniekiem veikt šo grūto darbu,” atklāšanā uzsvēra NMPD Vidzemes reģionālā centra vadītājs Aksels Roshofs. Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis atzina, ka sliktais piebraucamais ceļš uz jaunajām telpās tiks sakārtots, izmaksas uz pusēm sedzot pašvaldībai un NMPD. SIA “Alūksnes slimnīca” valdes priekšsēdētāja Maruta Kauliņa “Alūksnes Ziņām” sacīja, ka arī slimnīcas vajadzībām trūkst telpu, tādēļ bijušajās NMPD brigādes telpās paplašinās rehabilitācijas kabineta telpas ar jaunu aprīkojumu. Savukārt bijušais NMPD Vidzemes reģionālā centra vadītājs Juris Memļuks uzsvēra – šis ir vēsturisks brīdis, jo 2009.gadā, uzsākot valstī veidot vienotu
NMPD Vidzemes reģionā, saprata, ka brigādei Alūksnē telpas ir par šauru, bet slimnīcai bija ierobežotas iespējas piedāvāt plašākas telpas. “Jau toreiz kā vienu no variantiem piedāvāja izmantot telpas, ko atklājam šodien. Bijām jau vienojušies ar telpu saimniekiem, bet beigās dienests tomēr atteicās. Tagad Alūksnes brigāde tomēr ir jaunās, skaistās telpās, par ko man ir ļoti liels prieks. NMPD brigāžu darbinieki, kuri diendienā brien dubļus un steidz citiem palīgā, ir pelnījuši labus sadzīves un darba apstākļus,” sacīja J.Memļuks.

Negadījumu raksturs
smagāks
Jautāts, kādēļ notikusi Alūksnes brigādes pārcelšanās, A.Roshofs norāda – Alūksnes slimnīcai ir liels noslogojums, telpas paplašināt nebija iespējams, turklāt ārstu palīgi atradās atdalīti no šoferiem, reizēm bija apgrūtināta izbraukšana no slimnīcas teritorijas uz izsaukumu. “Šī nav vienīgā brigāde, kas izvietota telpās otrajā stāvā un atdalīti no slimnīcas. Piemēram, Balvos NMPD ir Valsts policijas ēkā, bet Eiropā daudzviet tas ir vienā ēkā ar glābšanas dienestu,” saka A.Roshofs. Viņš atzīst – šodien NMPD strādā roku rokā ar Valsts policiju un Valsts Ugunsdzēsības un glābšanas dienestu, jo negadījumu raksturs izsaukumos ir smagāks, nekā agrāk. “Pēdējā laikā arvien vairāk ir reanimēšanas gadījumu ar sirds, elpošanas apstāšanos, kad ierašanās līdz 11. minūtei ir reanimācijas veiksmes stāsts, bet ar katru nākamo minūti pacients tiek zaudēts. Vairāk ir krimināla rakstura gadījumu, kad jāsniedz palīdzība,” saka A.Roshofs.
Apskatot jaunās telpas, Alūksnes brigādes vecākā ārsta palīdze Brigita Šeldere kopā ar A.Roshofu izrādīja arī vietu, kur tiek pieņemti izsaukumi, uzsverot, ka visu Latvijas iedzīvotāju zvani NMPD vispirms nonāk operatīvās vadības centrā Daugavpilī, kas apkalpo tikai Latgales zonu, un Rīgā, kas apkalpo pārējo Latvijas teritoriju. No centriem izsaukumus pāradresē attiecīgajai brigādei, kam kopš izsaukuma motīva saņemšanas divu minūšu laikā jābūt transportā un jāsāk braukt uz notikuma vietu. A.Roshofs vēlreiz iedzīvotājiem atgādina – piesakot izsaukumu NMPD, ir svarīgi ar dispečeri runāt ieturēti, detalizēti aprakstīt notikuma vietu, adresi, notikušo. “Iedzīvotājiem joprojām šķiet, ka zvanus saņem uzreiz konkrētā brigāde uz vietas, tādēļ viņi neizprot, kā var nezināt, kur atrodas, piemēram, autoosta,” saka A.Roshofs. ◆

Kategorijas