Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Alūksnē jauniešus aicina piedalīties Karjeras nedēļā

Jauniešiem Vidzemē pietrūkst zināšanu par pašizvērtējuma veikšanu, secināts Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) veiktajā aptaujā. Lai aicinātu jauniešus apzināties, ka karjeras izvēle jāsāk ar savu interešu, personības, prasmju un zināšanu izpēti, no 13. līdz 17. oktobrim 15 Latvijas pilsētās un novados, tostarp Alūksnē, VIAA organizē Karjeras nedēļu.

Aptaujā 14 līdz 19 gadus veciem jauniešiem bija jānosauc faktori, kuri, viņuprāt, ir būtiski karjeras izvēlē; jāatklāj, vai viņi ir vērsušies pēc palīdzības pie karjeras konsultanta; kā arī, vai jaunieši ir veikuši pašizvērtējumu, plānojot savu karjeru. Lai arī lielākā daļa jauniešu norāda, ka, izvēloties profesiju, vissvarīgākais ir izvērtēt sevi un tikai tad izvēlēties karjeras virzienu, tikai 35% jauniešu norāda, ka ir izvērtējuši savas intereses, spējas un rakstura īpašības. Turklāt tikai 10% jauniešu Vidzemē ir tikušies ar karjeras konsultantu, lai gan aptuveni puse jeb 49% atzīst, ka vērstos pie speciālista, ja šādas konsultācijas būtu pieejamas.

„Nereti jauniešiem pietrūkst zināšanu par darba tirgu, nav izpratnes par darba nozīmi, trūkst atbildības, kā arī spējas pieņemt nozīmīgus lēmumus. Alūksnes novadā, organizējot Karjeras nedēļu, pirmo reizi tik liela uzmanība tiks pievērsta karjeras izglītībai,” skaidro Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas direktores vietniece audzināšanas darbā, Karjeras nedēļas Alūksnē koordinatore Lolita Vanaga.

Karjeras nedēļas organizatori Alūksnē aicina apmeklēt karjeras konsultācijas, piedalīties diskusijās un semināros, kā arī iesaistīties konkursos un citās aktivitātēs.  Pasākumi tiek organizēti, lai jaunieši labāk saprastu, kam jāpievērš uzmanība, izvēloties studiju virzienu, un kādas iespējas tas var pavērt darba tirgū.

Detalizēta pasākumu programma 15 Latvijas pilsētās un novados pieejama vietnēs: www.viaa.gov.lv/karjerasnedela un www.draugiem.lv/viaa, kā arī www.facebook.com/KarjerasNedela.

Karjeras nedēļas norises Alūksnes novadā.

Kategorijas