Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Visspēcīgākās gaismas soļi...

Līga Vīksna

2014. gada 17. oktobris 00:00

82

“Lauku sēta ir skaista un gudra. Un ir jādara viss – pie ražas, pie peļņas, pie mantas, lai lauku sēta kļūtu vēl skaistāka un gudrāka. No lauku sētām nāk visdažādākie talanti pasaulei. Skaista sēta ir iespēju vieta, lielo variāciju vieta visspēcīgākās gaismas soļiem...” - ar šādiem patiesiem vārdiem rudens ballē “Visspēcīgākās gaismas soļi...” nedēļas nogalē tikās ilzenieši, sakot paldies sava pagasta cilvēkiem un pasniedzot Cildinājumus vairākās nominācijās.
Ilzenes pagastā rudens balle jau kļuvusi par tradīciju, suminot pagasta darbīgākos cilvēkus dažādās jomās, bet šogad, sveicot ilzeniešus un viesus, pagasta pārvaldes vadītāja Ingrīda Sniedze atklāja noslēpumu, kas jau kādu laiku urdīja ilzeniešu prātus - šoreiz pasākuma organizatori bija centušies ieraudzīt arī vēl nedaudz atšķirīgākas “pērlītes”, kas bija redzeslokā jau iepriekšējos gados, un nu pienācis arī viņu sumināšanas laiks.
“Ilzenē visi ir priecīgi un lepojas ar to, ka pagasta lielākajiem un aktīvākajiem zemniekiem, uzņēmējiem un pašnodarbinātajiem veicas, darbi sokas, saimniecības paplašinās, pagasta teritorija kopumā kļūst vizuāli pievilcīgāka un skaistāka. Šogad rudens ballē cildinājām vēl arī citus pagasta iedzīvotājus – mūsu īpašās “pērlītes”,” saka I.Sniedze.
Cildinājumus pasniedza 13 nominācijās. Vakara vadītāja Agita Līdumniece par visiem  nominantiem, kuri šogad Ilzenes pagastā ieminuši visspēcīgākās gaismas pēdas, citēja pagasta iedzīvotāju apkopotos labos vārdus. Pasākumu kuplināja grupas „Inga un Normunds” dziesmas un deju mūzika.
“Cildinātajiem iedzīvotājiem patīkamus mirkļus sagādāja un balvas pasniedza savējie - ilzenieši, kuri šobrīd dzīvo un strādā pagastā, gan ilzenieši, kuri dzīvo un strādā citur, bet kam sirdis arvien ir savā dzimtajā pagastā,” saka I.Sniedze. ◆

Cildinājumi un labi vārdi

◆ Cildinājumu nominācijā „Sportists – iedvesmotājs” saņēma Inese Žīgure, Inga Ķīse, Viesturs Kazainis un Reinis Markss.
Ilzenieši par viņiem saka: “Lietus, sniegs, dubļi vai svelme Inesi, Viesturu, Reini nebiedē. Viņiem piemīt sportiskais azarts un aizrautība, izturība. Viņu vārds skan gan velobraucēju, gan orientieristu „brālībā” un viņi nekautrējas, ka ir sportisti no Ilzenes un ar savu piemēru iedvesmo jaunāko paaudzi. Inga daudzus gadus vada eksotisko deju kopu „Luksora”,  kolektīvs iepriecina skatītājus. Inga iedvesmo sievietes kustībā priekam un sportam.”

◆ Mūžīgās jaunības recepti vēl neesot izdevies atklāt, bet recepti, kā saglabāt možu garu un lielisku pašsajūtu gan, tāpēc ilzenietes Skaidrīte Kazaine, Ārija Ābeļkalne, Līga Januša, Velga Kazaka, Dzidra Čirkste un Līvija Boka saņēma cildinājumu nominācijā  „Aktīvs dzīvesveids”.

◆ Ilzenes šīs vasaras „Lieliskā komanda” - Dace Kārkliņa, Raimonds Melecis, Jurģis Līdumnieks, Toms Leitis, Mārtiņš Jaškovs, Vitauts Kazainis un Gundars Salmiņš.
Kas vieno visus šos cilvēkus? Makšķere? Nebūs tiesa. Jūlijā viņi bija viena komanda. Apņēmīgi un stipri. Mīcīja dubļus, mucām veda ūdeni,  no siena ruļļiem cēla piramīdas, no baļķiem - barjeras –  un tas viss tika darīts, lai Ilzenē notiktu Šķēršļu skrējiens”. Cildinājums arī viņiem.

◆ Cildinājums nominācijā „Nesavtība” iegūla Ilutas Mednes, Olīvijas Jēģeres, Ārijas Vērses, Jeļizavetas Škelebejas un  Egitas Sutas rokās. Feldšerīte Iluta sirgstošajiem pieejama 24 stundas diennaktī katru dienu un tā daudzu gadu garumā. Pamatskolas direktore Olīvija – sabiedrības dvēsele. Visur, kur jāieskanas dziesmai, mūzikai, gaida Olīviju.
Ārija Vērse – daudzus gadus ar gandrīz vai mātišķu gādību pulcināja kopā ilzeniešus, kuriem patika teātra spēle. Gādāja par „savējiem”, lai nekā netrūktu un izrādes ritētu bez starpgadījumiem. SIA „Alta S” veikala pārdevējas Jeļizaveta Škelebeja  un Egita Suta vienmēr ir atsaucīgas un, ja nepieciešams, strādā vairāk par noteiktajām darba stundām.

◆ Nominācijā „Dalos vaļaspriekā”  cildinājumi Lainei Melecei, Inārai Kalniņai, Airai Vērsei, Velgai Kazakai un  Austrai Kaparšmitei. Laini, Ināru, Airu, Velgu vieno vaļasprieks. Viņas visas mēģina apturēt mirkli  - fotografē un galvenais, ka viņu fotostāstus var aplūkot pagasta ļaudis. Austra ir liela adītāja. Viņa ada savējiem un visiem, kam vajag siltas zeķītes un cimdiņus. Viņa ada vienkārši tāpat, iepriecinot citus!

◆ Elīna Pētersone un Aldis Čirkste saņēma cildinājumu nominācijā „Pleca sajūta”.
Elīna dzīvo un strādā Rīgā, bet kāda sirds daļiņa vienmēr ir Ilzenē. Viņai ir idejas un viņa ziedo savu laiku un enerģiju,  lai pagasta jauniešu dzīvi padarītu aizraujošāku.
Ilzenes pagasta seniorus ar prasmīgu bijušā „pagastveča” roku kopā pulcina un tur Aldis.

◆ Katru gadu visā Latvijā notiek „Vislatvijas lielā sakopšanas talka”. Arī Ilzenē daži cilvēki gadu no gada nav jāaicina, jālūdz piedalīties šajās talkās. Viņi rūpējas par to, lai ceļmalās “neziedētu” plastmasas pudeles un nebalotu plastmasas maisiņu driskas. Cildinājumus  nominācijā „Talcinieks” saņēma - Arita Prižavoite, Elvis Pētersons, Agate Jaškova, Ilva Jokste un  Inese Pušpure.

◆ Viņi negāž kalnus, bet katru dienu kārtīgi un rūpīgi paveic savu darāmo, arī no viņu darba Ilzenes pagasts kļūst tīrāks, sakoptāks un pievilcīgāks gan ilzeniešiem, gan ciemiņiem – cildinājums nominācijā „Uzteicams darbs” - Anitai Šteinertei, Lidijai Alsvikai, Igoram Bobrovam un Valdim Poļakam.

◆ Puķu valstībā viņas ir karalienes - Vija Salmiņa un Džesija Vērse. Šķiet, abām dārzniecēm ir „zaļie pirkstiņi” un ļoti liela vēlme padarīt savu sētu sakoptu un  skaistu, un ļoti, ļoti liela darba mīlestība. Šīs dāmas saņēma cildinājumu nominācijā „Puķu valstībā”.

◆ Cildinājumu nominācijā „Lauku ainava” saņēma Gatis Salmiņš, Gundars Salmiņš, Vēršu ģimene, Laivu ģimene un Ivars Vanags. Gatim Salmiņam vienmēr ir prasmīgi kopti lauki, ceļmalas un grāvji, bet šovasar īpaša bija ainava, kas priecēja gandrīz mēnesi – 60 ha lielais, ziedošais rapša lauks. Gundars Salmiņš katru darbu dara ar lielu rūpību, taču  īpašs cildinājums par dīķu un to apkārtnes  kopšanu; vasarā tajos zied ūdensrozes, bet ziemā gar dīķiem ir Gundara izveidota slēpošanas trase, kurā trenējas gan pieredzējušie sportisti, gan skolas bērni. Gatis Vērsis un Ivars Laiva  ar ģimenēm un Ivars Vanags izveidojuši skaistu birztaliņu ar bērziem, pīlādžiem un kadiķīšiem  „Sapnīšu” pirtiņas tuvumā. Vairāk spēka šai vietai piešķir arī tur izvietotās latviešu „spēka zīmes”. Skaistums lauku sētā atmaksājas!

◆ Cildinājumu nominācijā „Lauku sēta ir gudra” saņēma  Guntars Pakalnietis, Santa Melece un Andis Vāczems. Kas viņus visus vieno?  Varētu teikt – viedums. Karoga masts lauku sētas fasādes pusē ir pašapziņas un nacionālās stājas izpausme, tomēr liela daļa cilvēku atturas uzsliet karoga mastu. Guntara Pakalnieša mājās karogam ir sava vieta. Santa ir  radoša  sieviete laukos, viņa nebaidās apgūt jauno un izcelt no aizmirstības senču gudrības. Santa audzē, vāc un žāvē ārstniecības augus, mācās aust. Andis Ilzenē kļuvis par „pēdējo mohikāni”, viņš rūpējas par pēdējo vai varbūt pirmo, bet šobrīd -  vienīgo zirgu pagastā.

◆ Dailis Kaparšmits, Agris Vērsis, Vladimirs Škelebejs un Viesturs Kazainis. Koks ieaug, cilvēks – iesakņojas. Visi šie vīri būvē, uztur savas dzimtas mājas un veido mājas bērniem un bērnubērniem. Tāpēc cildinām viņus nominācijā „Lauku mājas jumts”.

◆ Cildinājums  nominācijā „Bērns lauku sētā” tika pasniegts Medņu ģimenei.
Šajā ģimenē aug trīs bērni - trīs skolēni. Visi čakli mācībās un darbu darot. Šajās mājās bērni zina lietu kārtību un savu vietu ikdienas dzīves norisēs: virtuvē, kūtī, dārzā. Viņi visi ir arī  mazpulcēni.

Kategorijas