Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ielaiž zandartus

Līga Vīksna

2014. gada 17. oktobris 00:00

489

Biedrība “Sporta spiningošanas attīstībai” no Rīgas Alūksnes ezeram sarūpējusi dāvinājumu – 10 000 vienvasaras zandartu mazuļus. Pirms nedēļas Alūksnes ezerā ielaida daļu zandartu mazuļu, bet secīgi šonedēļ pārējos.
Zandartu mazuļi iegādāti no SIA “Faps” zivju audzēšanas uzņēmuma Pededzes pagastā pie Armanda Rozes. Līdz šim zandarti Alūksnes ezerā laisti ar Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” gādību no krasta dažādās vietās pa ezera akvatoriju, bet šoreiz to darīja, braucot ezerā uz sēkļiem. “Tas ir tāpēc, ka vienlaikus īstenojam arī līdaku atražošanas programmu. Atbilstoši zivsaimniecības specifikai nav ieteicams divu sugu plēsējus laist kopā, lai nebūtu konkurences jau krasta joslā. Turklāt uz sēkļiem būs reālā zandartu dzīvesvieta, ko viņi varēs apgūt jau no mazotnes. Var teikt, ka mēs viņiem palīdzam – aizvedam jau uzreiz uz mājām,” skaidro aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis.

Sadarbību attīstīs
Biedrība “Sporta spiningošanas attīstībai” dibināta šā gada maijā ar mērķi gādāt par vides aizsardzību, zivju populācijas pavairošanu un sporta spiningošanas attīstību. Biedrības valdes priekšsēdētājs Ingus Goltiņš, kurš pats sporta spiningošanai no laivas pievērsies jau septiņus gadus un ir divkārtējs Latvijas čempions ar panākumiem arī starptautiskās sacensībās, atzinīgi novērtē to, ka Alūksnē ir iestāde, kas gādā par ezera apsaimniekošanu. “Mums jau ir sadarbība ar Juri Balto no  Alūksnes biedrības “C.Albula”. Alūksnē ir ļoti skaists ezers, kas tiek apsaimniekots, šeit ir sakārtota vide, tiek veikta kontrole un uzraudzība. Redzam, ka šeit mūsu dāvinājums būs īstajā vietā, un ar alūksniešiem sadarbosimies arī turpmāk,” stāsta I.Goltiņš. “Mēs, forši puikas, kuri nodarbojas ar sporta makšķerēšanu, gribējām kaut ko dot arī dabai, no kuras paši visu laiku kaut ko ņemam. Alūksnes ezers ir ļoti skaists un pirmais, kur ko tādu Latvijā  īstenojam, bet noteikti ne pēdējais,” piebilst biedrības valdes loceklis Edvards Kokars.

Piesaista sponsorus
I.Goltiņš uzsver – biedrība uzrunā sponsorus, kuri vēlas ziedot savus līdzekļus šādam mērķim, ko tālāk īsteno biedrība. “Sponsori ir dažādi uzņēmumi, kas savu darbību izvērsuši Latvijā, kuru pārstāvjiem, tāpat kā mums, ir tuva daba un makšķerēšana,” saka E.Kokars. Biedrības valdes loceklis Raivo Bercs norāda, ka sponsoru līdzekļus biedrība novirza vides labiekārtošanai un aizsardzībai, Alūksnes ezera gadījumā – zivju populācijas pavairošanai. Ziedojumu Alūksnes ezeram devuši SIA “Būvniecības nams “Kurši””, būvmateriālu ražotājs “Sakret”, laivu ražotāji “Lotta”, uzņēmumi “Penosil” un “Havek”. “Būvniecības nama “Kurši”” valdes loceklis un tirdzniecības vadītājs Gints Geistarts uzsver, ka šobrīd biedrībai rit tikai pirmais darbības gads, tādēļ tā savu darbību noteikti paplašinās. “Biedrība iesaistīsies zivju resursu pavairošanā, spiningošanas sporta attīstībā, vides aizsardzībā – plāni ir lieli,” viņš saka.

Dāvinājums – ievērojams
Alūksnes novada pašvaldības aģentūras “Alja” direktors Māris Lietuvietis norāda – 10 000 zandartu mazuļu ir ievērojams un vērtīgs dāvinājums. Tiesa, 2010.un 2011.gadā “Alja” Alūksnes ezerā ielaida 110 000 zandartu mazuļu. “Tas būs arī kā stimuls aģentūrai no saviem resursiem ezerā ielaist vēl zandartu mazuļus, lai šoruden kopējais ielaisto zandartu mazuļu skaits Alūksnes ezerā būtu vēl lielāks. Lai gan zandartu mazuļu laišanu aģentūra šoruden neplānoja, bet plānoja ielaist citu sugu zivis, centīsimies šoruden pagūt arī to. Savukārt nākotnē meklēsim veidus, kā kopīgi ar biedrību “Sporta spiningošanas attīstībai” paveikt vēl citus labus darbus,” saka M.Lietuvietis.
Savukārt šodien aģentūra “Alja” Alūksnes ezerā ielaidīs sīgas. M.Lietuvietis norāda - ielaidīs 12 000 sīgu: pusi pie aģentūras ēkas un pusi - ezera krastā pie atpūtas kompleksa “Jaunsētas”. ◆

Kategorijas