Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Ar zīmuli parādīt dzīvi

Diāna Lozko

2014. gada 17. oktobris 00:00

5

Pirmdien Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā tika atklāta alūksnieša Kristiāna Dambja zīmējumu izstāde. Izstādē pārsvarā skatāmi portreti zīmuļa tehnikā, kurus varēs aplūkot līdz 15.novembrim.

Vajag iedvesmu, mūziku un mieru
K.Dambis zīmē jau divus gadus, bet tieši 2014.gads ir aktīvākais zīmēšanas ziņā. Izveidot izstādi viņu uzaicinājusi Bērnu literatūras nodaļas vadītāja Dzidra Bauere. “Izstādē aplūkojami A4 darbi, bet tagad uzsāku darbu pie sava pirmā A3 formāta darba. Tas būs mans pirmais lielāka formāta darbs un jauns izaicinājums. Varbūt pāriešu arī uz lielformāta darbiem. Nākotnē labprāt pamēģinātu darboties arī ar akvareļkrāsām,” teic K.Dambis, uzsverot, ka zīmēšanai neatliek daudz laika, jo primārās ir studijas Vidzemes augstskolā, kā arī darbs. “Nevaru arī zīmēt katru dienu, jo man vajag iedvesmu, mūziku un mieru. Gribētu zīmēšanu atstāt kā hobiju - bail to pārvērst par darbu, jo tad tas varētu arī apnikt. Šobrīd zīmēšana ir veids, kā varu izlādēties, un, ja to darīšu visu laiku, tad tas vairs nebūs tas. Viens zīmējums man aptuveni aizņem astoņas stundas, bet ilgākais darbs tapa sešas dienas,” stāsta K.Dambis.

Aicina ieteikt un izmantot iespēju
K.Dambis darbus veido arī kā dāvanas, tāpēc daudzi darbi nu jau atrodas citu cilvēku rokās. “Līdz šim nevienam neesmu atteicis uzzīmēt viņa portretu, tiesa, kad sāku zīmēt, tad gan atteicu, jo vēl nejutos par sevi drošs. Bērnībā gāju arī Alūksnes mākslas skolā. Ar otro piegājienu pabeidzu pirmo klasi un aizgāju. Biju slinks, taču žēl, ka to nepabeidzu, jo man mākslas skolas zināšanas noteikti būtu noderējušas. Toreiz gribējās vienkārši dauzīties un mani ilgi mēģināja pierunāt neaiziet gan mamma, gan ome un toreizējā mākslas skolas direktore,” stāsta K.Dambis.
Puisis atzīst, ka viņam ir prieks kādam būt par iedvesmas avotu. “2013.gada decembrī apģērbu līnija  “Eduardo Cattus” sadarbībā ar vienu Vidzemes augstskolas studeni uzņēma video par mani. Tajā runāju par savu hobiju un teicu, ka nevajag padoties un es esmu dzīvs piemērs tam, ka vajag turpināt to, ko esi iesācis. Tad daudzi cilvēki teica, ka ir noskatījušies video un tas viņus iedvesmojis,” stāsta K.Dambis.
Savukārt Dz.Bauere aicina ikvienu ieteikt sev zināmus māksliniekus un mudina arī pašus  māksliniekus izmantot iespēju izvietot savus darbus Alūksnes pilsētas bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļā. “Ir liels prieks par jaunajiem talantiem!” uzsver viņa. ◆

Kategorijas