Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Auto un izklaides biznesā – 20 gadus

Līga Vīksna

2014. gada 17. oktobris 00:00

3286

Alūksnes novada uzņēmums SIA “Veltījums jums” rīt svinēs 20 gadu darbības jubileju. Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Aigars Steberis atzīst – vienmēr strādājis pēc principa: gūt var dodot, tādēļ arī dzimšanas dienā pie alūksniešiem un saviem klientiem nāk ar dāvanām:  atvērta jauna kafejnīca “Pauze” un autoserviss, bet novembra sākumā durvis apmeklētājiem vērs jaunais Alūksnes izklaides un izaugsmes centrs “Prelūdija”.
Uzņēmumu reģistrā „Veltījums jums” reģistrēts 1994.gada 18.oktobrī, pamatdarbības veidi - auto remonts, apkope, rezerves daļu tirdzniecība un izklaides pasākumu organizēšana. Darbību savulaik  sāka ar pārtiku un kultūru – bija pārtikas veikals Bejā, vēl daži veikali rajonā. Autobiznesam pievērsās 2000.gadā - vispirms Bejā, tad Alūksnē. Līdz tam vairāk organizēja izklaides aktivitātes, piemēram, mūziķu festivālu “Rakari” Bejas “Dainās”. “Viss jaunais rodas tikai tādēļ, ka ir cilvēki, kuri vēlas to darīt – pēc šā principa mums uzņēmumā viss ir attīstījies. Piemēram, ja dēls Oskars savu dzīvi izvēlējies saistīt ar izklaides biznesu, lai viņš to dara! Patīkami, ka uzņēmuma apgrozījums palielinās, jo nemitīgi domājam par attīstību,” saka A.Steberis. Šobrīd SIA “Veltījums jums” strādā 18 darbinieki. Uzņēmuma paspārnē savu darbību izvērsušas arī pašnodarbinātas personas, tostarp dēla Oskara biznesa animatori – kopā ar tām nodarbināto skaits ir 35. Šobrīd uzņēmuma autoserviss un automazgātuve atrodas Rūpniecības ielā. Nelielā apjomā darbība izvērsta arī pie degvielas uzpildes stacijas “Virši A”, bet tur telpas ir par šauru, tādēļ tās drīzumā pametīs, apgūstot jaunu teritoriju – turpat Rūpniecības ielā, bet citā vietā vienā ēkā ar kafejnīcu iekārtots arī jaunais autoserviss un automazgātava. Var teikt, ka šo gadu laikā SIA “Veltījums jums” pārtapis par ģimenes uzņēmumu, jo pēdējos gados tēvs Aigars atbild par auto nozari, bet dēls Oskars – par izklaides pasākumu organizēšanu, turpinot tēva iesākto.
Ar pozitīvām pārmaiņām uzņēmumā sagaida jubileju – to atzīmēs rīt “Pauzē” ar kantrī festivālu “Esi zirgā”, bet 7.novembrī durvis vērs uzņēmuma izklaides un izaugsmes centrs “Prelūdija”, jaunu dvēseli dodot ēkai, kur iepriekš Alūksnē atradās klubs “Cita opera”. ““Prelūdija”, jo – tas ir sākums, turklāt tā nekad nav viena – ir turpinājums, tāpēc arī jaunā kluba  simbols ir divi gulbji. Savukārt kafejnīcas nosaukums “Pauze” izvēlēts ar domu, lai cilvēki, kuri nemitīgi skrien, iepauzētu!” saka A.Steberis. Kopš oktobra „Pauze” jau strādā testa režīmā. Viss notiek mierīgi – iekārtojamies. Negribu ar pompu – ar baloniem un šampanieti savā dzīvē neko neesmu atvēris. Arī „Esi zirgā” patiesībā nebūs atvēršana, bet pasākums, ko uzdāvināšu saviem darbiniekiem, bet laipni gaidīti arī pārējie. Sadarbībā ar „Cirmas bekonu” ārā notiks sivēna cepšana uz iesma, viss pārējais – telpās. Ierašanās – kovboja hūtēs par brīvu, bet kam to nebūs, varēs uz vietas iegādāties, ballēties kopā ar grupu “Mustangs”, uzdejot līnijdejas,” atklāj A.Steberis. ◆
Līga Vīksna

(Turpinās no 1.lappuses)
Alūksnes izklaides un izaugsmes centrs “Prelūdija” būs vēl viena dāvana alūksniešiem - divstāvīgs centrs ar 300 cilvēku ietilpību, tostarp 200 sēdvietām, atsevišķu banketu zāli, pirti un atpūtas telpu 25 cilvēkiem ar skatu uz zāli un skatuvi caur spoguļstiklu, balkona VIP ložām.

Pozitīvo emociju uzlādes stacija
A.Steberis uzsver – tas veidots ar mērķi būt kā uzlādes stacijai, kas cilvēkus piepilda ar pozitīvu enerģiju, lai vieglāk un efektīvāk varētu veikt ikdienas pienākumus, patiesi mīlēt sevi un dalīties mīlestībā ar apkārtējiem. “Prelūdijā” organizēs teātra izrādes, izaugsmes seminārus, produktu degustācijas un prezentācijas, balles, šovus un priekšnesumus, tautu sadraudzības pasākumus, bērnu konkursus un festivālus, tematiskās ballītes, pasākumus atsevišķām interesentu grupām un vecumiem. 
“Ir cilvēki, kuri saka – bet drīz rekonstruēs tautas namu… Jā, bet tur būs vieta 400-500 cilvēku auditorijai, mēs nebūsim konkurenti – pie mums notiks pasākumi intīmākā gaisotnē. „Prelūdija” nebūs tikai izklaides klubs, bet arī izglītojošs. Piemēram, gribam attīstīt sadarbību ar Alūksnes mūzikas skolu, piedāvājot tās pedagogiem un audzēkņiem uzstāties „Prelūdijā”, gūstot skatuves pieredzi, neliegsim savu padomu. Mūzikas skolai šobrīd nav savas zāles, kur uzstāties – piedāvāsim telpas par brīvu! Organizēsim vietējo iedzīvotāju dziesmu koncertus. Gribu pieradināt publiku 30+, ka sestdienās „Prelūdijā” vienmēr būs kāds pasākums, lai te nāk ne tikai alūksnieši, bet brauc arī no Gulbenes, Balviem, Igaunijas,” ieceres atklāj A.Steberis. Arī „Prelūdijā” strādās pēc principa: jo vairāk dosi, jo vairāk atnāks atpakaļ. “Protams, visam vajag naudu, bet – jāsabalansē un jādara. Pie mums Alūksnē daudzi tikai runā, bet vajag darīt! Vai katrs no viņiem ir izdarījis kaut ko, lai būtu labāk? Šobrīd „ielieku” ne mazu naudu gan „Pauzē”, gan „Prelūdijā”, bet cilvēkiem būs radīta vieta, kur atnākt, būs darbavietas – viss notiks!” saka A.Steberis.

Kārtība pirmajā vietā
“Prelūdijā” strādās sertificēti apsargi, nevis „kāds padežurēs pa draugam”. Kopā būs četri apsargi – Valsts policijas darbinieki ar apsarga sertifikātiem, kas strādās maiņās. Būs izvietotas videonovērošanas kameras. “Man vienalga, ko par mani runās pilsētā, bet – rīkosimies atbilstoši likumam un tādēļ jāstrādā būs visiem. Ja redzēšu, ka zāle pārpildīta, uz ārdurvīm būs uzraksts „Brīvu vietu nav” – lai neapvainojas. Tādējādi gribu disciplinēt un pieradināt cilvēkus pie tā, ka uz pasākumu ir jānāk laikus, nevis pusnaktī, kad švunka galvā, nav, ko darīt un kur sevi izrādīt. Biļetes varēs iegādāties arī iepriekšpārdošanā caur „Biļešu paradīzes” kasi. Nebūs tā, ka vakara programma sākas tad, kad sanāk cilvēki – tā sāksies noteiktajā laikā. Apzinos, ka ar jauniešiem būs grūtāk, jo tā ir cita publika, bet - ja uz „Prelūdiju” atnāks jaunietis, kurš nav sasniedzis 18 gadus un jau alkohola reibumā, atbilstoši likumdošanai viņš tiks nodots policijai. Ja klubā kāds gribēs radīt nekārtības, apsargs viņu solīdi izvadīs ārā no telpām – par to, kas notiek uz ielas, ir jāatbild jau citām institūcijām, kam esam gatavi palīdzēt jebkurā mirklī ar videonovērošanas ierakstiem. Neļausim apmeklētājiem nemitīgi staigāt iekšā – ārā. Apmeklētājiem izsniegsim aproces – ja izies ārā un atpakaļ nākot klubā vietu vairs nebūs – piedodiet, iekšā vairs netiks,” saka A.Steberis.

Darbiniekus “izaudzina” paši
A.Steberis atzīst, ka darbs ir arī viņa vaļasprieks, jo visu dara tādēļ, ka patīk, nevis tādēļ, ka jādara.  Tas arī rosināja pirms 20 gadiem uzsākt kaut ko savu. “Sapratu, ka nevaru strādāt algotu darbu – tas nav interesanti, viens no mērķiem bija arī iespēja vairāk nopelnīt, ja dari kaut ko savu, bet tagad esmu sapratis, ka neesmu uzņēmējs tāpēc, lai vairāk nopelnītu. Man ir svarīgi, lai katrs darbs dotu kādu labumu. Gūt var dodot – ar šādu domu radās arī uzņēmuma nosaukums. Tie, kuri ir tendēti uz ņemšanu, viņiem visu laiku šķiet maz, vajag vēl. Bet, ja tu dod, tev visu laiku nāk atpakaļ un cikls neapstājas - attīstās. Paturi sev tik, cik tev vajag, un pārējo atdod. Protams, jautājums ir, vai cilvēks saprot, ka viņam pietiek: alga ir par mazu, skrien uz ārzemēm, bet pēc gadiem saprot, ka nekur jau nav tālāk ticis, un atgriežas,” saka A.Steberis.
Tādēļ SIA “Veltījums jums” ir uzņēmums, kas labprāt prakses vietu dod jauniešiem no arodskolām, kuri apgūst automehāniķa, arī pavāra profesiju. Uzņēmumā visu laiku praksi iziet divi trīs jaunieši, arī šobrīd. Pārsvarā tie ir Alūksnes un Apes novadu pagastu jaunieši, kuri mācās arodskolās Malnavā un Jāņmuižā. “Neņemu darbā tos, kas pie manis nāk taujāt darbu ar domu, ka tikai vajag darbu. Nu un, ka vajag? Ja cilvēks saka, ka viņam patīk darīt to un to, vai nav kāds darbiņš priekš viņa – tā jau ir cita runa! Arī prakses puišiem labi var redzēt, kuram acis mirdz un kuram – nē,” atzīst A.Steberis. Tādējādi uzņēmums “izaudzina” sev jaunos darbiniekus. “Veltījums jums” sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru vasarās uz laiku dod darbu arī skolēniem.

Darba pietiek vienmēr
Raksturojot uzņēmējdarbības vidi toreiz un tagad, A.Steberis uzskata – pamatprincipi nav mainījušies, likumi gan, bet – ne par labu uzņēmējam, savukārt tiem, kuri grib strādāt, darba vienmēr pietiek. “Nevienu deputātu solījumi nav piepildījušies – 20 gadu laikā nekas nav uzlabojies, lai atbalstītu uzņēmējus. Tiesa, nav kļuvis arī sliktāk. Esam mēģinājuši rakstīt projektu un piesaistīt Eiropas naudu kafejnīcas un centra iekārtošanai, bet – neizdevās, jo mums „augšā” nav lobiju, kuri gaida pašlabumu... Uztaisījām paši par saviem un kredīta līdzekļiem! Ja būs normāla politiskā situācija, ceram arī uz klientiem no Igaunijas un Krievijas. Viņiem vajag, lai viss ir skaisti, jo neviens nebrauks uz tādu pat vietu, kā ir pašiem,” saka uzņēmējs.
A.Steberim ir savs viedoklis par interneta vidi un cilvēku aktivitātēm tajā. Viņš atzīst, ka tā ir progresīva vide, bet tajā pašā laikā piesārņojoša. “Cilvēki pie monitora jūtas droši un mēģina paust savu viedokli tā, kā to nekad nedarītu dzīvē. Piemēram, portāls “aluksniesiem.lv” ir brīnišķīga vieta, kur pārrunāt aktualitātes, lai kopīgiem spēkiem labāki kļūtu paši un pilsēta. Lieliski būtu, ja forumā varētu rakstīt tikai autorizējoties zem īstā vārda un uzvārda, jo nerunājot atklāti neko jau nevar izmainīt. Es novērtēju tos, kuri atbrauc uz manu servisu un atklāti pasaka, kas nepatika – es neapvainojos par to.”

“Inficē” cilvēkus ar pozitīvo
A.Steberis norāda, ka darba kolektīvā vienmēr jārunā kā līdzīgam ar līdzīgu un jāatceras: katram ir sava taisnība, bet patiesība ir kaut kur pa vidu, līdz kurai maziem soļiem abiem jāaiziet, ik pa laikam nedaudz piekāpjoties. “Protams, to nav viegli panākt, bet – tas ir interesanti! Viss tiek balstīts uz drošām un precīzām partnerattiecībām. Pie mums ir tā: draudzība ir draudzība un darbs ir darbs, to strikti nodalu. Mans princips vienmēr ir izcelt vājāko, jo stiprie paši par sevi parūpēsies. Stiprie ir radīti tam, lai viņi būtu lokomotīves, bet, ja kolektīvā stiprie nevis ceļ vājākos līdzi, bet nomāc, rodas disharmonija. Protams, ir bijušas arī vilšanās, kad cel, cel, bet izrādās, ka viņš nemaz nav tāds – tomēr es to nekad nenožēloju. Cilvēks ir tā radīts, ka viņš saka vienu, bet par 50 procentiem domā citu. Maz ir to, kuri saka, kā domā.”
Vai Alūksnē ir viegli attīstīt savu biznesu? A.Steberis uzsver, ka pilsētai saskata pozitīvu nākotni, kur sava vieta būs arī viņam. “Ar laimi jādalās – tas vairo pozitīvo! Vienmēr jāpadomā, ar ko tu inficē cilvēkus – pozitīvo vai negatīvo, jo tas izplatās kā vīruss. Ticu, ka ar laiku Alūksne būs paraugvieta pasaulē, kur ieradīsies viesi, lai redzētu, kā dzīvo laimīgi cilvēki! Protams, tajā ir liela daļa ilūzijas, bet – kur gan tās nav!” saka A.Steberis. ◆

Vizītkarte

Vārds, uzvārds: Aigars Steberis.
Dzimis: 1968.gada 2.decembrī Alūksnē.
Izglītība: vidējā speciālā.
Nodarbošanās: SIA “Veltījums Jums” valdes priekšsēdētājs.
Ģimene: sieva Lidija ir skolotāja Bejas pamatskolā, dēls Oskars strādā izklaides biznesā pa visu Latviju, meita Signe mācās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 8.b klasē.
Vaļasprieki: darbs ir arī vaļasprieks!
Moto: gūt var dodot.

Kategorijas