Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sapņo par stādaudzētavu

Diāna Lozko

2014. gada 17. oktobris 00:00

19

Apenietes Ilzes Zeltiņas īpašumā top zemo augu formu stādaudzētava.
Pagājušajā gadā uzrakstīts arī biznesa plāns kapu dizaina veidošanā, taču projekts netika apstiprināts. Tomēr Ilze vēlas savu laiku veltīt šai nodarbei, tādēļ arī atstāts algotais darbs. “Ar darbu, kurā jāstrādā 14 stundas dienā, man augiem neatlika laika, bet tieši tiem es to vēlos veltīt,” viņa saka.
Ilze ir beigusi Bulduru dārzkopības tehnikumu un divus gadus nostrādājusi Trapenes dārzniecībā. “Tad sapratu, kas mani interesē. Man padevās vainagu veidošana, kā arī kapu dizains un gribējās cilvēkiem piedāvāt kaut ko intereantāku, svaigāku, lai kapu kopiņas nav vienādas un vienmuļas. Tā palēnām viss tapa, un man ir savs klientu loks, kuri pasūta augus. Protams, gribētos, lai šis hobijs attīstītos arī kā bizness. Mans sapnis ir izveidot mazu stādaudzētavu. Nezinu gan, vai vēl pieteikšos kādā projektu konkursā, jo savs klientu loks man jau ir un projekta sagatavošana aizņem laiku, kuru varu veltīt dārzam. Tam ir jāvelta tik tiešām daudz laika!” pauž Ilze. Viņa uzsver, ka cilvēkiem ir svarīgi tas, lai kapu kopiņas būtu viegli kopjamas un puķu vāzes cilvēkus drīzāk apgrūtina. “Pie manis nāk arī kapusvētku laikā izveidot ziedu pušķus vai arī pēc konsultācijas kapu virsmu atjaunošanā un veidošanā. Jaunums ir arī akmeņdārza ierīkošana kapos, kā arī dažādu kārtojumu un mizu veidojumi, bet ziedošiem augiem tiek atvēlēti vien mazi stūrīši. Manā dārzā stādi iegādāti daudzu gadu laikā un viss ir pārbaudīts, jo atstāju tikai izturīgākos augus. Paplašinu arī sortimentu, kurā ir arī daudzgadīgā lobēlija, zemā brūnactiņa, vairākas laimiņu, graudzāļu šķirnes un ēdelveiss. Kapu kopiņām cilvēki tomēr izvēlas izturīgākos augus,” atzīst Ilze.
Viņa audzē zemsedzes, kuras nav domātas tikai kapu kopiņām, taču atzīst, ka cilvēkiem pret šiem augiem ir arī zināmi aizspriedumi. “Ir bijis tā, ka cilvēkiem ļoti iepatīkas augs, bet, kad es pasaku, ka tā ir kapu mirte, cilvēks to vairs nevēlas stādīt pie mājām, lai gan šķirne ir izturīga un skaista. Ar šiem augiem tomēr saistās kaut kādi stereotipi,” atzīst Ilze.
Dzīvžogus kapos nereti apgrauž meža zvēri, tāpēc Ilze iesaka dzīvžogu veidot no daudzgadīgajām ziemcietēm, piemēram, zeltslotiņām. “Daudzi domā, ka tā ir nezāle, taču tai ir arī šķirnes, kuras veido perfektu un zemu dzīvžogu. Pavasarī dzīvžogs ataug un veidojas skaists, ziedošs žogs. Cilvēkam tad nav jānes ziedi un dzīvžogs nav arī meža zvēru apgrauzts. Protams, ir cilvēki, kuriem gribas zaļu dzīvžogu visu gadu, bet cik tad cilvēku iet uz kapiem ziemā,” viņa saka. ◆

Kategorijas