Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Sveic simto jaundzimušo

Diāna Lozko

2014. gada 17. oktobris 00:00

13

Šogad Alūksnes novadā simtais reģistrētais jaundzimušais ir Patrīcija no Alsviķu pagasta, kuras vecāki ir Linda un Kristaps Platie.
Patrīcija piedzima 25.septembrī pulksten 19.50 Balvu slimnīcā, svēra 3,5 kilogramus un bija 53 centimetrus gara. Patrīciju un viņas vecākus šonedēļ sveica Alūksnes novada domes priekšsēdētājs Arturs Dukulis, Alsviķu pagasta pārvaldes pārstāve Ligita Podziņa un Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Anita Grīvniece.

Jau izdotas 109 dzimšanas apliecības
Patrīcijas mamma Linda stāsta, ka vārds meitai izdomāts jau iepriekš un meitiņa esot dzimusi īpašā datumā. “25.jūlijā mums bija kāzas, 25.augustā Patrīcijai ir vārdadiena un 25.septembrī – dzimšanas diena. Trīs mēnešus pēc kārtas mums vienā datumā ir svētki,” teic Linda.
A.Grīvniece informē, ka šonedēļ atklājies interesants fakts - gan šogad, gan pagājušajā gadā simtais reģistrētais jaundzimušais dzimis 25.septembrī. “2013.gadā tas bija puisītis Olafs, šogad kārta meitenītei - Patrīcijai. Abi bērniņi dzimuši Balvos un abi vecākiem ir pirmdzimtie,” stāsta A.Grīvniece. Šogad Alūksnes novada Dzimtsarakstu nodaļā jau izdotas 109 jaundzimušo bērnu dzimšanas apliecības, pērn līdz šim laikam - 105. Piedzimušas 54 meitenītes un 55 puisīši. “Šis gads iezīmējies ar diviem dvīņu pāriem - puisīšiem. No reģistrētajiem bērniem 40 dzimuši laulībā, 63 dzimšanas reģistros ziņas par tēvu ierakstītas, iesniedzot paternitātes atzīšanas iesniegumu,” informē A.Grīvniece.
3 meitenītēm vecāki izvēlējušies vārdu Emīlija, pa 2 reizēm – Enija, Viktorija, Rebeka, Elza, Anna, Patrīcija. 3 puisīšiem dots vārds Adrians, pa 2 reizēm – Haralds, Ralfs, Matīss, Niks, Patriks, Juris, Gustavs. “Kā neparastākos varam minēt vārdus Mariama, Malvīne, Sofija, Rolanda, Vanesa, Aleksa, Juliāna, Alisters, Raiens, Brendons. Dzimšanas reģistros ierakstīti arī vārdi Līga un Jānis,” stāsta A.Grīvniece.
Reģistrējot bērna dzimšanu un mutiski norādot bērna deklarēto dzīvesvietu, jāsecina, ka šobrīd 9 jaundzimušie ir Alsviķu pagastā, 8 - Mālupē, 5 - Jaunannā un Pededzē, 4 - Annā un Mārkalnē. “Šis cipars gan ir nosacīts un mainīgs, jo jebkuru civilstāvokļa aktu, arī bērna piedzimšanu, var reģistrēt jebkurā dzimtsarakstu nodaļā. Pārlūkojot bērnu dzimšanas vietu ģeogrāfiju, pirmajā vietā ir Balvi, kur dzimuši 75 mūsu novada bērni, 22 dzimuši Valmierā, 4 - Rīgā, pa 3 - Cēsīs un Siguldā, 2 - Madonā. Ļoti ceram, ka atlikušajos šīgada mēnešos jaundzimušo skaits strauji nesamazināsies un pietuvosimies vai sasniegsim 2013.gada skaitli - 136,” pauž A.Grīvniece.

Apes novadā – 26
jaundzimušie
Apes novada Dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Iveta Indriksone informē, ka Apes novadā 2013.gadā bija 35 jaundzimušie (18 zēni un 17 meitenes) – par 3 vairāk nekā 2012.gadā. No tiem 26 reģistrēti Apes novada Dzimtsarakstu nodaļā, bet 7 citu novadu dzimtsarakstu nodaļās. Apes pilsētā un Apes pagastā bija 19 jaundzimušie, Gaujienā - 6, Trapenē – 8, Virešos - 2.
2014.gadā līdz šim laikam piedzimuši jau 26 bērni (15 zēni un 11 meitenes), no tiem 23 jaundzimušie reģistrēti Apes novada Dzimtsarakstu nodaļā, bet 3 citās dzimtsarakstu nodaļās. Dzimšanas vieta 12 jaundzimušajiem bijusi Valmiera, 5 - Balvi, 3 - Cēsis, 2 - Sigulda, pa 1 dzimuši Jelgavā, Jūrmalā un Lielbritānijā. Teritoriālo vienību sadalījumā dzimušie 2014.gadā: Apes pilsētā un Apes pagastā - 7, Gaujienā – 6, Trapenē – 10, Virešos – 3. Apes novadā vecāki dzimušajiem puisīšiem devuši vārdus Pēteris, Oskars, Roberts, Klāvs, Jāzeps, Kalvis, Miks, Ojārs, Olivers, Gabriels un Endijs, bet meitenītēm - Emīlija, Elza, Katrīna, Kate, Jete, Estere, Lelde, Deina, Kitija, Keita un Alise. ◆

Kategorijas