Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Atvērto durvju dienā diskutēs par privāto mežu apsaimniekošanu

Sestdien, 25. oktobrī,  pulksten 10:00 meža apsaimniekošanas demonstrējumu teritorijā „Lejas Kleperi” Smiltenes novada Launkalnes pagastā, notiks seminārs par nekailciršu mežsaimniecību. Seminārā mežsaimniecības speciālisti sniegs prezentācijas par kopšanas ciršu un izlases ciršu pielietojumu, izmaiņām normatīvajos aktos, kā arī mežizstrādes plānošanu, tās īpatnībām nekailciršu mežsaimniecībā.

„Neatsverama ir iespēja uzdot meža saimniekiem tos jautājumus, uz kuriem neatbildēs neviena gudra grāmata vai mācīts eksperts. Demonstrējumu saimniecībā redzami konkrēti risinājumi, kā teorija tiek īstenota praksē. Aplūkojama jauno kociņu ieaugšana jau notikušajās cirtēs, ir atzīmēti ciršanai paredzētie koki, noskaidrojami veiktie un plānoti kopšanas darbi. Un, protams, redzami arī rezultāti,” uzsver Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs Jānis Rozītis.

Demonstrējumu teritorijas „Lejas Kleperi” īpašnieks ir profesionāls mežkopis Raimonds Klepers. Saimniecības pamatnodarbošanās saistītas ar lauksaimniecību un vairāk kā 80 ha meža apsaimniekošanu. Saimniecībā iespējams aplūkot Kleperu ģimenes īpašumā esošā meža apsaimniekošanu, sākot no kociņu stādīšanas vai kociņu dabisku ieaugšanos zem lielo koku vainagu klājiem, līdz pat jaunaudžu kopšanas un krājas kopšanas darbiem, kā arī jau pieauguša meža apsaimniekošanu dažādu koku sugu mistrojuma mežaudzēs. 

Šajā seminārā par nekailciršu mežsaimniecības pielietojumu, priekšrocībām un riskiem, kā arī demonstrējumu teritoriju praksi savā pieredzē dalīsies Pasaules Dabas Fonda Meža programmas vadītājs Jānis Rozītis un mežsaimniecības speciālists Mārtiņš Lūkins. Savukārt Pēteris Kaļeinikovs (LLU Meža fakultāte) sniegs prezentāciju par mežizstrādes īpatnībām izlases ciršu mežsaimniecībā. Semināra otrajā daļā Raimonds Klepers izklāstīs savu saimniekošanas praksi demonstrējumu objektos mežā.

Pasākuma dalībniekiem būs iespēja apmeklēt Kleperu ģimenes izveidoto dzimtas un mežsaimniecības muzeju.

Visi meža īpašnieki un apsaimniekotāji, kuri vēlās klātienē aplūkot un uzzināt ilgtspējīgas mežsaimniecības pamatprincipus, aicināti pieteikties Pasaules Dabas Fondā, zvanot uz telefona numuru 67505640 vai rakstot uz info@pdf.lv. Seminārs ir bezmaksas.

Projektu finansē Latvijas vides aizsardzības fonds.

Pasaules Dabas Fonds strādā, lai apturētu un novērstu meža degradāciju, noplicinošu meža resursu apsaimniekošanu un izmantošanu Latvijā.

Kategorijas