Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Top draudzes saieta nams

Diāna Lozko

2014. gada 24. oktobris 00:00

682

Ir uzsākts Alūksnes pareizticīgo draudzes svētdienas skolas un saieta nama telpu remonts. To plānots pabeigt līdz nākamā gada 7.maijam.

Draudzes telpas ir šauras
Alūksnes pareizticīgo draudzes padomes locekle un projekta idejas autore Svetlana Volkova informē, ka projektu realizēt palīdz Veclaicenes biedrība “Veclaicenes avotiņš”. “Šai biedrībai bija pieredze projektu rakstīšanā, bet mums tādas nav. Veclaicenes pagastā, izņemot Alūksni, ir vienīgā pareizticīgo baznīca Alūksnes novadā. Jau vēsturiski Veclaicenes pareizticīgo draudze saistīta ar Alūksnes draudzi. Arī Alūksnes Svētās Trijādības pareizticīgo baznīcas priesteris Konstantīns Volkovs nāk no Veclaicenes. Tieši tāpēc biedrība “Veclaicenes avotiņš” piekrita mums palīdzēt atjaunot telpas svētdienas skolas vajadzībām. Svētdienas skolas Alūksnes pareizticīgajā draudzē jau ļoti ilgu laiku nav – kopš 1947.gada,” informē S.Volkova.
Agrāk svētdienas skola atradās Tirgotāju ielā 14, bet kopš priestera Andreja Jansona aiziešanas svētdienas skola vairs nav darbojusies. Šobrīd draudzes telpas ir šauras - tajās ir viena funkcionējoša telpa 12,7 kvadrātmetru lielumā. Saskaņā ar projektu telpu kopējā platība tiks  palielināta līdz 51,7 kvadrātmetriem, apvienojot jau esošo telpu ar saimniecības telpu vienā lielā zālē.

Uzlabosies dažādu pasākumu organizēšana
Kopējās projekta izmaksas ir 3036,93 eiro, to atbalsta Lauku atbalsta dienests Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai Lauku attīstības programmas projektā. Par piešķirto finansējumu tiks iegādāts arī dators, monitors, magnētiskā tāfele un apkures krāsniņa. Ēkā paredzēts nomainīt trīs logus, vienas durvis un nosiltināt daļu ēkas. “Līdz ar to svētdienas skolas telpas būs arī siltas. Jau pagājušo Lieldienu laikā sapratām, ka telpas ir par mazu. Te nevarēja sanākt visi tie, kuri gribēja palīdzēt krāsot Lieldienu olas, kuras jau tradicionāli vēlāk nesam gan pensionāriem, gan arī uz Alūksnes slimnīcu,” stāsta S.Volkova.
Biedrības “Veclaicenes avotiņš” valdes locekle Agija Pauģe uzsver, ka biedrība palīdz arī Veclaicenes pareizticīgo draudzei, taču, palīdzot Alūksnes draudzei, tiek sniegts atbalsts visa novada pareizticīgajiem. S.Volkova uzsver, ka, veidojot sabiedrisko centru, Alūksnē paaugstināsies arī pareizticīgās draudzes līmenis un uzlabosies dažādu pasākumu organizēšana. Piemēram, jau trešo gadu vasarā pie Veclaicenes pareizticīgo baznīcas noris kristīgās nometnes, kuras paredzētas arī citu konfesiju pārsāvjiem.
S.Volkova pateicas biedrībai “Veclaicenes avotiņš” par sadarbību un atbalstu, veidojot sabiedrisko centru, kā arī Alūksnes lauku partnerības grupai un Zieļaustrumu reģionālajai lauksaimniecības pārvaldei. Projekta arhitekte ir biedrības “Veclaicenes avotiņš” biedre arhitekte Anita Šteinerte. ◆

Kategorijas