Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Novērtē iemūžināto mirkli

Diāna Lozko

2014. gada 24. oktobris 00:00

21

Karjeras nedēļā Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija un laikraksts “Alūksnes Ziņas” kopīgi rīkoja fotokonkursu “Mirklis profesijā”. Diemžēl atsaucība nebija liela.

Parāda emocijas
Fotogrāfijas konkursam iesūtīja seši skolēni: Elīna Uvārova un Lāsma Ludviga no Strautiņu pamatskolas, Amanda Birzgale, Ilva Kristiāna Langrate, Niks Ertmanis un Veronika Irtiševa no Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas. Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzija par labāko atzina Ilvas Kristiānas Langrates fotogrāfiju, savukārt “Alūksnes Ziņas” izvēlējās Lāsmas Ludvigas iesūtīto foto.
Fotogrāfijās atzinīga tika novērtēts notvertais mirklis. Fotokonkursa galvenā ideja bija iemūžināt kādas profesijas pārstāvi darbībā un viņa emocijas darbošanās momentā. Lai arī visās fotogrāfijās bija izdevies notvert labus mirkļus, izvēlētajās fotogrāfijās bija iemūžinātas kādas nejaušības, kuras nereti fotogrāfijās netiek notvertas.
Ilva mācās Ernsta Glika Alūksnes Valsts ģimnāzijas 11.a klasē un stāsta, ka konkursā uzvarējusī fotogrāfija tapa klases pārgājiena laikā uz Kolberģi, pa ceļam tiekoties ar dažādiem meža nozares darbiniekiem. “Īsti neesmu aizrāvusies ar fotografēšanu, man vienkārši šoreiz ļoti paveicās,” teic jauniete.

Lai cilvēkiem tiešām sanāk pasmieties
Savukārt Lāsma labprāt fotografē un visvairāk viņai patīk tvert dabasskatus, it īpaši saulrietus un pļavas. “Man patīk arī fotografēt ceļu, kurš tiecas kaut kur tālumā. Konkursam izvēlētajā bildē redzama mūsu skolas mājturības stunda un skolotāja Sandra Buliņa,” stāsta Lāsma. Viņa aicina jauniešus fotografēt radošas lietas, tādas, kuras nav ierastas, jo daudzi mūsdienās fotografē, bet, lai izceltos, ir jāatrod kaut kas oriģināls. Viņa arī atklāj, ka, fotografējot cilvēkus, nevajadzētu viņiem teikt “smaidiet” vai likt teikt “siers”, jo tās ir pierastas frāzes un cilvēki tad var sanākt nedabiski. “Es ieteiktu tajā mirklī pateikt kaut ko neierastāku, lai cilvēkiem tiešām sanāk pasmieties,” teic jauniete.
Kopumā Karjeras nedēļas aktivitātēs no Alūksnes novada iesaistījās 13 vispārējās izglītības iestādes, 1 arodskola, kā arī 4 Apes novada skolas. Alūksnes pilsētā Karjeras nedēļas laikā tika organizētas 35 aktivitātes, bet novadu skolās, pagastos un bibliotēkās - 68. Pilsētā daudzveidīgos karjeras izglītības pasākumus apmeklēja vairāk nekā 1170 dalībnieki. ◆

Kategorijas