Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Pieci maratoni jau aiz muguras

Didzis Bauers

2014. gada 24. oktobris 00:00

10

Dins Vecāns turpina piepildīt savu sapni - noskriet 7 maratonus 7 kontinentos. 12.oktobrī Austrālijā viņš noskrēja jau savu piekto - Melburnas - maratonu.

Dinam vēl jānoskrien 2 maratoni: Ziemeļamerikā – Ņujorkas maratons 2.novembrī un 21.novembrī Antarktīdas ledus maratons. Uz Ņujorku viņš plāno doties trešdien. Antarktīdai vēl tiek meklēts finansējums. “Redzēs, kā būs. Neatlaidīgi eju pa vienam solim uz priekšu, būs Ņujorka aiz muguras, skatīšos tālāk,” saka Dins.

Apvieno patīkamo ar
lietderīgo
“Pilsētu apskatīju, skrienot maratonu, jo trase vijās cauri pilsētai. Skaisti un var iegūt jebkura veida sajūtas! Cilvēki atsaucīgi un runā angliski (smejas). Nav problēmu palūgt padomu vai novēlēt veiksmi. Maratona rītā starts bija paredzēts pulksten 7.00. Vieglā rīta rosmē noskrēju 4 kilometrus līdz startam. Pirmo no somas izņēmu pretiedeguma krēmu, jo solīja līdz pat 28 grādiem. Starts tika sadalīts divjoslu ceļa abās pusēs un, kad noņēma barjeru, lielākā daļa devās pie Kenijas (elites) skrējējiem kreisajā pusē. Ātri nolēmu skriet pa labi un ieguvu pirmo starta rindu. Līdzīgi, kā biju plānojis finišu, arī starta pirmo puskilometru noskrēju ar paceltu Latvijas karogu virs galvas līdzās elites skrējējiem. Protams, tādā tempā pieveikt distanci būtu neiespējami, tāpēc ātri vien atgriezos pie sava tempa. Tomēr sākumā emocijas ņēma virsroku un tempu noturēju augstāku: pēc 25.kilometra atzīmes skrēju ar ātrumu, kādā varētu finišēt līdz trīs stundām. Diemžēl apmēram 30.kilometrā tempu nācās samazināt, jo uzmācās vēdergraizes: varbūt sadalīju spēkus nepareizi; varbūt uzturu distancē neuzņēmu laikā, par maz vai par daudz; iespējams, negulēju pietiekami. Īsto iemeslu varēju tikai minēt. Samazinot skrējiena tempu, mierīgā garā sasniedzu finiša līniju – gandrīz ar identisku rezultātu kā Rio maratonā - 3 stundas 13 minūtes 24 sekundes. Esmu apmierināts un gatavs Ņujorkai!” stāsta Dins.

Dzīve ap maratonu
Dins saka, ka ceļojumā neskaitāmie noietie kilometri ir laba sagatavošanās arī neskrienot. “Ir milzīgs prieks par redzēto kultūru, cilvēkiem, nogaršotajiem ēdieniem, pilsētu un tās debesskrāpju apskati. Ar katru tālāko ceļojumu arvien vairāk novērtēju Eiropas cilvēkus, cenas, arhitektūru, jo tomēr mums šeit viss ir kompakti un blakus, kur katru tālāko punktu tu spēj sasniegt pāris stundu lidojumā. Protams, ceļošana man dod piepildījumu un paplašina redzesloku,” viņš saka.
Dins sastādījis savu topu ar objektiem, kurus attiecīgajā pilsētā noteikti vajadzētu redzēt. Piemēram, Singapūrā viņš iesaka apskatīt mākslīgos Superkokus vertikālajā dārzā, Mazās Indijas ieliņu krāsaino arhitektūru, iespaidīgos apskates objektus promenādē ap upi, dabas takas, pilsētu pilsētā Čainataunu un – Singapūras lidostu, kura kārtējo gadu atzīta par labāko pasaulē. Melburnā iespaidīgs ir Lielais Okeāna ceļš, grafiti ielas, skats no “Eureka Skydeck” 88.stāva. Diemžēl Malaizijas galvaspilsētā Kualalumpurā Dins neko daudz nav redzējis, vienīgi palūkojies uz pilsētu no Petronas dvīņu torņiem.  ◆

Kategorijas