Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Aizved mūs uz Bimini!

Mārīte Dzene

2014. gada 24. oktobris 00:00

16

Braucot pa kalnainu, šauru lauku ceļu Vestienas pagastā, šķiet, ka no meža ezera krastā tikko dzirdami skan labi pazīstama  melodija: “Mazais putniņ, kolibri, aizved mūs uz Bimini!” Šī Imanta Kalniņa dziesma ar Heinriha Heines vārdiem paver brīnumainu pasauli, kas atklājas pasaulslavenā latviešu animācijas pamatlicēja Arnolda Burova piemiņas mājā jeb “Leļļu mājā”. Tieši multiplikācijas filmu “Bimini” viņš uzskatīja par savu labāko darbu, taču arī citas A.Burova filmas ir kā burvju aka leģendārajā Bimini, kuras ūdens atgriež spēkus un jaunību.

Mazliet atgādināja savu filmu varoņus
“Leļļu mājas” pārzines Jolantas Bardziņas stāstījums lauj apjaust, ka Latvijas leļļu animācijas dibinātājs un meistars pats mazliet atgādināja savu filmu varoņus. Vienmēr švītīgi ģērbušos viņu varēja redzēt Rīgas ielās dodamies uz “Laimas” pulksteņa pusi, kur “Umurkumurā” bariņš jaunkundžu ķiķināja par ērmīgo savādnieku ar sirdi uz delnas. Ar tumšām brillēm viņš sēdēja kafejnīcā, gaidot, vai pie galdiņa krēslā neatslīgs vecais Ansis ar saliektajiem pirkstiem. “Smalkums” un “poētisms” ir atslēgas vārdi, kas izsaka A.Burova filmu trauslo, ilgpilno pasauli. Viņš nav uzņēmis nevienu filmu par “pokemonu”, “digimonu”, “betmenu” vai nindzju. Bērni neskatās lēnīgas filmiņas ar morāli? Vai tādas ir A.Burova filmas? Kad ieskatās, lēnīgums pārvēršas par poēziju, morāle – par ideālu. Tām raksturīga asociatīva tēlainība, kas sevišķi spilgti izpaužas filmā “Vanadziņš” - mazajam puisēnam, ko tēvs sauc par Vanadziņu, ir spārni.

Pedantisks un ļoti skrupulozs
Savas filmas A.Burovs sauc par savu dzīvi. “Pedantisks un ļoti skrupulozs mākslinieks. Viņš pirms katra filmas kadra uzņemšanas izstāstīja grupas biedriem vissīkākās katras lelles domas un izjūtas. Sava darba fanātiķis, bet viegli ar viņu strādāt nebija,” atzīst J.Bardziņa. Kā var likt lellēm būt dzīvām, apbrīnu izteikuši vērtētāji starptautiskajos animācijas filmu festivālos.
Nesen “Leļļu mājas” kolekcija tika papildināta ar vairākām interesantām lellēm – oriģināliem filmu varoņiem no animāciju filmām “Pasaka par vērdiņu”, “Umur­kumurs”, “Pat zirgam jāsmejas”, “Kozete” un “Brālītis”. Tos dāvinājuši A.Burova radi, kolēģi un kaimiņi. 2015. būs A.Burova simtgades gads, kad maijā ar jubilejas jaunumiem un pasākumiem durvis atkal vērs “Leļļu māja”. A.Burova dibinātās leļļu filmu studijas tradīcijas turpina studija “Animācijas brigāde”. Tās režisors Jānis Cimermanis uzņem animācijas filmu “Meistara slepenā dzīve”, kas stāstīs par A.Burovu – vienu no izcilākajiem animācijas māksliniekiem pasaulē. Filmā fantāzija savīsies ar pagātnes konkrētību, filmu fragmenti ar jaunradītām epizodēm, īpaši apstrādātas kinohronikas un fotogrāfijas ar dokumentāli fiksētiem dzīves un darba brīžiem, kopā veidojot mistisku atmiņu spēli par animācijas meistaru. ◆


Fakti

◆ Arnolds Burovs (1915 - 2006) bija Latvijas animācijas pamatlicējs. 1966.gadā viņš Rīgas kinostudijā izveidoja pirmo leļļu filmu studiju, uzņēma pirmo animācijas filmu “Ki-ke-ri-gū”.
◆ Starp vairāk nekā 40 filmām pazīstamākās ir: “Dullais Dauka”, “Pigmalions”, “Puķu Ansis”, “Pasaka par vērdiņu”, “Eža kažociņš”, “Nozagtais pūdelis”, “Gribulītis”, “Umurkumurs”, “Kozete”, “Vanadziņš”, “Kāpēc pelītei nenāca miegs”, “Pat zirgam jāsmejas”, “Sapnis”, “Pēdējā lapa”, “Vecā sētnieka piedzīvojums”, “Mana paradīze”, “Spēle ar dzīvību”.
◆ A.Burovs bija LPSR Valsts prēmijas laureāts, LPSR Tautas mākslinieks, Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris.
◆ 2013.gada vasarā Madonas novada Vestienas pagastā apmeklētājiem durvis vēra “Leļļu māja”. Senajā ēkā valda pasaku noskaņa, ik uz soļa var sastapties ar kādu multfilmu tēlu. No novembra līdz maijam muzejs slēgts.

Kategorijas