Aluksniesiem.lv ARHĪVS

Koncertsezonas noslēgumā skanēs senā mūzika

Mārīte Dzene

2014. gada 24. oktobris 00:00

6

Malienas pagasta Ērmaņu muižā 25.oktobrī pulksten 17.00 ar senās mūzikas ansambļa “Ludus” koncertu beigsies šī sezona. Senās dejas mākslu demonstrēs šīs jomas eksperti autentiskos renesanses laikmeta tērpos.
Senās mūzikas ansambli “Ludus” dibināja 1988.gada novembrī. Tolaik tā bija pārdroša eksotika: neparasti tērpi, neredzēti instrumenti, nedzirdēta mūzika koncertu norisei neierastā vidē. Ansambļa repertuārā valda vēlīnās renesanses un agrīnā baroka kompozīcijas, kuras “Ludus” interpretācijā skan īpaši, tāpēc klausītāji par garlaicību nesūdzas. Lai arī nereti uzskata, ka senā mūzika pirms Baha un Hendeļa ir rāma kā ezers bezvējā, ansambļa dalībnieki pratuši katram skaņdarbam atrast citādu skanējumu, tembru un temperamentu. Par to pārliecinājušies klausītāji starptautiskajos senās mūzikas festivālos Bauskā un Rundālē, kā arī Vācijā, Dānijā, Polijā un Lietuvā. “Senā mūzika mūsos ir gluži vai ieēdusies, tā ir asinīs – varbūt tā ir mūsu narkotika,” radiopārraidē izteikusies ansambļa vadītāja Māra Birziņa.
Ērmaņu muižā šovasar ir bijusi iespēja klausīties lielisko operas dīvu Sonoru Vaici. Dziesmās un arī dančos tika aizvadīta etnonakts ar Latvijas, Igaunijas pierobežas un Anglijas mūzikas draugiem. Ar Itālijā dzīvojošās Ievas Manoni (soprāns) koncertu tika atklāta fotomākslinieka Gvido Kajona fotoportretu izstāde. Krītošo zvaigžņu naktī pirmoreiz kopā muzicēja eksperimentālā džeza trio. Pēdējo koncertu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonda Mūzikas un deju nozare. ◆

Kategorijas